Att bo i bostadsrätt

Att bo i en bostadsrättsförening innebär att man är med och bestämmer om sitt boende. Du är delaktig i skötseln och måste ta sitt ansvar i föreningen.
Var vänlig att tillåta marknadsföring-cookies för att titta på denna video.

Vad är en bostadsrättsförening?

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som har till ändamål att i föreningens hus upplåta lägenheter med bostadsrätt. Man äger inte sin lägenhet utan har rätt att disponera den på vissa villkor. Lägenheten kan köpas och säljas på öppna marknaden. Upplåtelse av en lägenhet med bostadsrätt får endast ske till den som är medlem i bostadsrättsföreningen. Bostadsrätt är den rätt i föreningen som en medlem har på grund av upplåtelsen (Bostadsrättslag 1991:614). Lagen om ekonomiska föreningar (1987:667) tillämpas dessutom på bostadsrättsföreningar i viss utsträckning.

På HSB Gävleborgs hemsida kan du läsa mer om rättigheter och skyldigheter i ditt boende. Nedan finns också länkar till föreningens stadgar och bostadsrättslagen.

Brf Polstjärnan och HSB
Polstjärnan tillhör HSB-föreningen HSB Gävleborg. Medlemsorganisationen HSB är organiserad i tre led: bostadsrättsföreningen - HSB-föreningen - HSBs Riksförbund. För att få inneha en bostadsrätt i brf Polstjärnan måste man enligt stadgarna vara medlem i HSB Gävleborg.

Styrelse
Vilka frågor styrelsen respektive föreningsstämman skall besluta om framgår av föreningens stadgar.
Styrelsen har ansvaret för föreningens skötsel. Däri ingår att besluta om avgifterna till föreningen, ansvara för att långsiktiga underhållsplaner utarbetas, besluta om och se till att underhållet genomförs, upphandla tjänster mm.

Föreningsstämma
Varje år hålls en föreningsstämma. Denna väljer styrelseledamöter och beslutar bl. a om fastställande av resultat- och balansräkningarna. Stämman avgör också om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet.

Föreningens och ditt ansvar för underhållet av lägenheten
I föreningens stadgar kan du läsa vad föreningen ansvarar för och vilket ansvar du har som bostadsrättshavare. I princip har bostadsrättshavaren ansvar för underhållet av det inre i lägenheten och föreningen för det yttre underhållet. För att du lättare skall kunna se hur stadgarna tillämpas inom brf Polstjärnan finns en broschyr Vem skall underhålla bostadsrättslägenheten? (pdf som öppnas i ny flik). Styrelsen följer den ansvarsfördelning mellan förening och bostadsrättshavare, som finns uppställd där. För åtgärder i din lägenhet på de delar som föreningen ansvarar för kontaktar du alltid vicevärden.

Försäkringsfrågor
Du ska alltid ha en hemförsäkring. Till hemförsäkringen ska du också ha ett bostadsrättstillägg. Detta tillägg behöver du dock inte teckna själv eftersom brf Polstjärnan har tecknat detta tillägg kollektivt för alla i Polstjärnan.

Om- eller tillbyggnad
Förändringar av lägenhetens fasad, tillbyggnader, inredning av vind till bostadsrum mm. kräver tillstånd av styrelsen. Detta gäller även väsentliga förändringar av staket och häckar.

Radhus är oftast enhetligt utformade utan överbearbetade detaljer. Eventuella tillbyggnader bör därför utformas i en enhetlig stil så att en radhuslänga inte ger ett alltför oroligt intryck. Alltför mycket snickarglädje bör undvikas.
Tyvärr fanns från början inga ritningar på hur altanerna i området skulle se ut. Detta har lett till en brokig flora av altaner i området, det finns knappast två som är likadana. Styrelsen anlitade därför för några år sedan en arkitekt som utformade några förslag på altaner. Vid ny- eller ombyggnad av din altan är du därför numera skyldig att följa de ritningar som styrelsen beslutat om.

Trädfällning
Om du vill ha träd fällda som t ex skuggar din uteplats skall du samråda med dina grannar och försöka enas kring ett förslag. Förslaget diskuteras med vicevärden som sedan framför det till styrelsen. Styrelsen fattar sedan beslut om eventuell trädfällning.

Information
Dialog och informationsutbyte är nyckelord som föreningens styrelse strävar efter att leva upp till. Flera gånger per år distribueras Månskensnytt via mail till föreningens medlemmar samt anslås på anslagstavlor vid sophusen. Vi har även en sluten Facebook sida för boende på Månskensgatan, för snabb kommunikation mellan oss medlemmar.

Nyinflyttad? Har du inte fått den information om Brf Polstjärnan du tycker att du behöver kontakta i första hand styrelseledamot från den gård du bor, därefter valfri styrelsemedlem.

Vård av gemensam utemiljön
I föreningen måste vi hjälpas åt för att skapa en trevlig boendemiljö och samtidigt hålla nere våra gemensamma utgifter. Vi gör detta genom att delta med eget arbete vid föreningens gemensamma städ- och reparationsdagar vår och höst samt hjälpa till på gården med vissa arbetsuppgifter, i första hand gräsklippning. 

Den "egna" utemiljön
Från begynnelsen har Brf Polstjärnan/Bostadsrättsförening (Brf) och Bostadsrättsinnehavarna (Brh) haft policyn/överenskommelsen att utsidan efter/inom vissa regler/normer uppförts av Brh och skötsel har även legat på Brh, som håller koll åtgärdar/underhåller, större problem rapportera till Brf. Syftet har varit att Brh skall känna det som ”sitt” även om det rent juridiskt sett är Brf:s. Genom denna policy har Brf dvs. vi ALLA fått en ”egnahem känsla” inom vår gemensamma Brf. Detta har även påverkat vårt Brf: ekonomiska utfall betr. Fastighetsskötsel positivt. Under årens lopp har till vissa delar denna policy, regler och normer tagit sina egna vägar. Efter den senaste Detaljplaneläggningen har Brf insett att vi behöver styra tillbaka mot ursprungstanken. All ingrepp förändringar som ligger utanför sitt Brh:s underhållsansvar enligt Brf:s Stadgarna skall anmälas/sökas tillstånd av Brf om det inte på annat sätt klargjorts.


Sparsamhet med gemensamma utgifter
Du bidrar till att hålla nere våra gemensamma utgifter genom att vara sparsam med vattenförbrukningen och den gemensamma elen, där motorvärmare i garagen är den största posten. Vidare blir det allt viktigare med sortering och kompostering av hushållsavfall eftersom kostnaderna för hämtning av osorterade sopor har stigit kraftigt på senare tid. Den gemensamma städningen utomhus och i motionslokalen bidrar också i hög grad till att vi kan hålla nere utgifterna.