Planerad säljstart 2026.
HSB grundades 1923 av arkitekten Sven Wallander. Redan då var tanken om gemenskap, och bostadsrättsföreningen som en social plattform central och sedan starten har HSB utvecklat innovationer och nya standarder i boendet. Jubileumshuset blir en hyllning till HSBs historia. Jubileumshuset ska bli en innovativ och inkluderande bostadsrättsförening, i samverkan med service- och kontorsverksamheter. Med en HSB Hub i Jubileumshusets entréplan flyttar HSB och arkitektbyrån DinellJohansson fram föreningstanken. Här kommer flera olika servicekoncept och samarbeten att skapa framtidens boende. En kommunicerande yta som länkar ihop Jubileumshuset och staden.
Hagastaden är ett stadsutvecklingsprojekt vid gränsen mellan Stockholm och Solna. Visionen för området är att det ska vara en levande innerstadsdel med cirka 6 000 bostäder och 50 000 arbetsplatser. Med direkt anslutning till Hagaparken blir Jubileumshuset en plats där det urbana möter det rekreativa. Den 24 våningar höga tegelbyggnaden blir Stockholms nya port norrifrån, och väntas omfatta omkring hundra flexibla lägenheter i olika storlekar, med utblick över Brunnsviken och stadens takåsar. En klassisk Stockholmsarkitektur utmärker huset, med hög detaljering, trappning och takterrasser i olika nivåer. HSBs medlemmar har dessutom bjudits in till att påverka delar av utformningen av Jubileumshuset.
Då projektet fortfarande är i planeringsskede finns ingen information om t ex lägenhetsstorlekar eller priser i dagsläget. Prisuppgifter och lägenhetsritningar kommer att finnas till den beräknande säljstarten. Vi uppdaterar projektet successivt med ny information.
Illustrationer framtagna av White Arkitekter & Stockholm stad, Wingårdhs, DinellJohansson, ON arkitekter & Stockholms stad. Observera att de tagits fram i tidigt skede och att ändringar kan förekomma.
HSB Bostad Försäljningsavdelningen , HSB Bostad
Hagastaden är ett av Stockholms större stadsutvecklingsprojekt. Färdigbyggt ska området vara en levande innerstadsdel med cirka 6 000 bostäder och 50 000 arbetsplatser. Här bor du med närhet till allt vad Stockholms innerstad har att erbjuda samtidigt som du har nära till natur i t ex Hagaparken.
Hagastaden/Norrtull: Kvarteren mitt emot Jubileumshuset utgörs till stora delar av den karakteristiska stenstaden. Några kvarter bort ligger det tidstypiska området Röda Bergen, där flera av de allra första HSB-bostäderna byggdes på 1920-talet.
Vanadislunden och Vanadisbadet: Mitt i stan men ändå lite avsides. Vanadislunden är en stor oas som tornar upp sig på östra sidan av Sveavägen. Ett givet utflyktsmål för småbarnsföräldrar eller den som vill ta sig ett dopp i Vanadisbadets utomhusbassäng mitt i stan eller bara lapa sol i lunden.
Hagaparken: Vill du ha ännu större grönområden inom nära avstånd så är det Hagaparken som gäller. Förutom den kungliga glansen, erbjuder Hagaparken stora ytor och vackra sevärdheter att upptäcka. Här finns flera stora gräsytor där du kan äta din matsäck på sommaren. Detta blandas med öppna skogspartier och hagar där får och hästar håller till. Den längsta promenadstigen är Hälsans stig, 12 km, som går runt hela Brunnsviken. Den kortare Sinnenas stig är bara1 km. Den slingrar sig runt en naturskön plats centralt i Hagaparken. Här är tanken att man ska promenera långsamt för att kunna ta del av den fina och tysta naturen. I parken finns även intressanta historiska byggnader som Ekotemplet och Kinesiska paviljongen.
Röda Bergen: Bebyggelsen och helheten i Röda Bergen är kulturskyddat som riksintresse och är Stockholms största samlade innerstadsmiljö som präglas av 1920-talets stadsplaneideal. Det var här, inte långt från Jubileumshuset, som HSB och Sven Wallander på allvar och i mer storskalig omfattning gjorde sina första avtryck som samhällsbyggare, med ambitionen att bygga prisvärda och anständiga bostäder för vanliga arbetare. Alla lägenheter hade vattentoalett och duschrum, vilket var ovanligt. Köken var inredda med fabrikstillverkade standardsnickerier, marmordiskbänk och gasspis . För att manifestera HSBs första 100 år som samhälls- och bostadsutvecklare kommer Jubileumshuset att fyllas med ny innovationskraft och vitalisera idén om det goda boendet.
Karolinska Institutet: På andra sidan kommungränsen ligger Karolinska Institutet. Här pågår forskning och utbildning i världsklass och hela området präglas av entreprenörskap och utvecklingsdriv inom ett antal områden, inte minst inom Life-science och läkemedel . Tidigt i utvecklingen bestämdes att området skulle omvandlas till ett världsledande kluster för Life-science, alltså vetenskaperna för att främja liv och hälsa. Och förvandlingen har gått bra. Globala företag som Astra Zeneca, Pfizer, MSD och Bayer har valt att etablera sig här, tillsammans med små innovativa start ups som i många fall har sitt ursprung i forskning från universiteten. Idag samsas 140 företag och andra life science-aktörer i Hagastaden på en yta ungefär tre gånger Gamla Stan. Kanske känner alla som arbetar här sig lite extra välkomna då gatorna är uppkallade efter framstående kvinnliga pionjärer inom medicin, kemi och fysik.
St:Eriksområdet: Gillar du vintage, antik och second hand. Då är kvarteren runt St: Eriksplan ett paradis. Här finns till exempel norra Europas bästa utbud av vinylbörser.
Ett antal busslinjer passerar i området. Närmaste tunnelbanestation är Odenplan, här finns även den relativt nyanlagda pendeltågsstationen.
I närområdet hittar du ett brett utbud av nöje, service, mat och kultur i alla dess former. Det är bara att välja och vraka utifrån preferenser. Vill du prova på fine-dining så är ett besök på den franska Guide Michelin-belönade Restaurant Etoile ett hett tips. Förutom livsmedel, apotek, banker och systembolag hittar du ett antal caféer och restauranger. Ett exempel på en lokal kändis är Coop Hagastaden som är första livsmedelsbutik att uppnå nivå fem, högsta nivån, i White Guide Greens årliga bedömning av svenska livsmedelsbutikers hållbarhetsarbete. Flertalet förskolor, grundskolor samt gymnasieskolor finns i närområdet.