Trapphus, barnvagnsramper, entrémattor, hissar, rutiner för brandskydd, bastu

Entréer
När ni ska passera med stora saker genom husets entrédörrar är det lämpligt att öppna båda dörrbladen. Det uppstår lätt annars skador på porten som kan vara dyra att åtgärda.

Dörrmattor
Dörrmattorna i entréplanen byts varannan vecka under vinterhalvåret och var fjärde vecka under resten av året.

Barnvagnsramper
Barnvagnsramperna är endast avsedda för barnvagnar. Fäll upp rampen efter användande.

Hissar
Anmäl fel på hissarna till hissfirman enligt kontaktuppgifter i hisskorgen eller porttavlan. För hjälp vid akuta nödsituationer finns en larmknapp i varje hiss. Larmet går till en jourfirma.

Gården
Gården är en omtyckt plats för mindre barn att leka på. Det är ytterst föräldrarnas ansvar för att leksaker plockas upp efter leken och inte ligger utspridda på gården. En särskild låda finns att lägga de leksaker som man inte vill ha i lägenheten.
Föreningens grill får användas av alla. Gör rent gallret efter användning och sätt på regnskyddet när grillen har kallnat.
Endast föreningens boende får nyttja gården. Rökning är förbjudet.

Systematiskt brandskyddsarbete
Faran för brand ska inte underskattas. Enligt brandförsvarets statistik uppkommer i genomsnitt 73 bränder per dag i Sverige. De flesta bränderna orsakas av elfel eller handhavandefel av elektriska apparater och maskiner. Enligt lagen om skydd mot olyckor är alla bostadsrättsföreningar därför skyldiga att ha ett sys¬tematiskt brand¬skyddsarbete. Styrelsen har därför utarbetat en plan för brandskyddet som har stämts av med brandingenjör inom brandförsvaret. Dokumentet innehåller allt från byggnadens brandtekniska upp¬bygg¬nad med brandskyddsanordningar till information till med¬lemmar. Dokumentet kommer att publiceras på vår hemsida och alla uppmanas att läsa det och vidta de åtgärder som behövs.
• Trapphusen ska alltid vara framkomliga. Inga saker - hur ringa de än kan tyckas vara – får placeras i trapphuset.
• Julgran med elektrisk belysning får inte stå i trapphusen, vilket många säkert tycker är tråkigt. Men olyckstillbuden har uppenbarligen varit för många i andra fastigheter.
• Portar från gatan och mot gården ska alltid hållas stängda. Om olyckan skulle vara framme kommer elden att få extra syretillskott ifall det är öppet mot gården eller gatan.
• Under vintertid är det dessutom av energiskäl olämpligt att låta ytterdörrarna stå öppna.


Något om vad var och en kan göra för att förebygga brand
• Se till att brandvarnarnas batterier fungerar! En fungerande brandvarnare är den billigaste livförsäkringen.
• Dammsug lite då och då bakom kylskåp och frysar. Många bränder har uppstått genom att dammet - som alltid samlas bakom kyl och frys – har tagit eld på grund av överhettning.

Bastun
Bokning av bastun görs via appen Tvättstugetid. Städa bastun efter er.

Medlemmens rättigheter och skyldigheter
• Som medlem har man en hel del rättigheter och skyldigheter som man kan läsa om i stadgarnas § 25. Alla uppmanas tänka på dessa då man står i begrepp att bygga om, reparera eller installera något nytt. Är man det minsta osäker på vad som gäller skall man kontakta styrelsen för besked. 

Rutiner vid felanmälan
Alla fel man som boende upptäcker i fastigheten eller i bostaden felanmäls till HSB på denna sida. Vid akuta fel under icke kontorstid där åtgärd inte kan vänta till nästkommande vardag skall HSB-jouren kontaktas, se uppgifter i portregistret. Observera att bostadsrättshavarens ansvar för underhållet av lägenheten är ganska vidsträckt. Det är därför inte alla gånger självklart att det är föreningen som ska betala en reparation.