Information om Reliningprojektet

31 juli 2022

Brf Stigarna jobbar nu löpande med s.k Relining av grundstammarna i alla hus i föreningen efter vår underhållsplan och behovet som föreligger. Gård 5 och 2 är nu helt klara och nästa blir Gård 3, dvs Tallstigen 1-7, Granstigen 2-6 och Ringvägen 30-34. Gårdarna görs efter sitt behov, därav den lite märkliga ordningen.

Projektledare: Stefan Simic HSB

Relining: COATAB och arbetsledare Niklas

Grävarbeten: DW Entreprenad

Start på projektet Gård 3 beräknas i augusti, vecka 32 och då Tallstigen 1-3.

Du ser aviseringen på din port i god tid innan.

Vad innebär det här?

Projektledare Stefan Simic kommer i samarbete med styrelsen att kontakta DIG som boende om man måste komma in i ett förråd där avstängning för vatten och avlopp sitter och eventuell tillfällig tömning av förrådet måste göras inför reliningen och under projektets gång.

Detsamma gäller de som har ett garage. Har du ett behov att lagra dina saker så försöker föreningen hjälpa dig med det som vi har gjort tidigare, i något inlåst utrymme i föreningens huskroppar. Du kommer få information om detta i god tid innan projektet startar. Får man ingen kontakt med dig som har förrådet så kommer det tömmas ändå och alla saker lagras oavsett i låsta utrymmen under projektets gång.

Vad får jag spola ner i toaletten?

Vid Relining så gör man en tillfällig omdragning av toalett-och spillvattnet till tillfälliga omfördelningstankar med pumpar. De stannar eller går sönder om du spolar ner saker som tvättlappar, ciggfimpar, tamponger och alla andra föremål än urin ,avföring och toapapper. Det resulterar i akuta stopp och slutligen läckage där tanken står, med dyra sanerinskostnader och utryckningar som kostar föreningen stora onödiga pengar och riskerar att förstöra privat egendom i källarna. Visar det sig att boende inte respekterar det här så kommer man stänga av vattenmatningen och ta in gårdstoaletter.

Garage:

Du som har ett garage kommer behöva hålla det rensat och tomt under en period som projektledaren bedömer nödvändig. Separat information lämnas i kombination vid ditt garage, lägenhet och personlig kontakt vid behov. Har du behov av ett tillfälligt p-tillstånd så kontaktar du styrelsen för utdelning och underskrift. Under inga omständigheter får du låna ut det till andra då det är personlig under projektets gång. P-tillstånden låter dig parkera INOM FÖRENINGENS MARKYTOR så att du inte får böter av P-vaktsbolaget. Står du någon annanstans så gäller inte p-tillståndet. Försök stå så lite "i vägen" som möjligt så att framkomligheten inte hindras. P-tillståndet är en VÄRDEHANDLING.

Brunnar och vatten i garagen:

På grund av gällande miljökrav inom Haninge kommun för ofilterat spillvatten så kommer brunnarna gjutas igen och därmed avvecklas även vattentillförseln. Alternativet är oljeavskiljare och uppsamling vilket blir extremt dyrt och omständigt för föreningen och ekonomiskt oförsvarbart i sammanhanget.

Vi förtydligar att detta alltså görs på grund av miljökrav från kommunen, det är inte styrelsen som väljer den här åtgärden. Vi är heller inte första föreningen i området som gör detta.

Övriga grävningsarbeten:

Det har tyvärr hänt att man hittar gamla eller undermåliga brunnar och rör i marken runt husen som är en del av spillvattensystemet och då krävs större grävarbeten. Ibland har även dränering varit nödvändig. Om vi boende kommer drabbas i större utsträckning så informeras berörda med aviseringar.

Har du som boende frågor runt Reliningprojektet i övrigt så kan du i första hand varmt välkommen att kontakta vår styrelsemail på info@brfstigarna.se. Vid behov så återkommer projektledaren personligen om det krävs.

Mvh

Styrelsen Brf Stigarna