Konst

Lägger du märke till konsten som finns i trapphuset och på gårdarna eller skyndar du bara förbi för att hinna med vardagsbestyren?

Hus är inte bara något man bor i utan kan också bidra med kulturupplevelser. Det var tanken bakom HSB satsning på konstutsmyckningen när bostadområdet byggdes i mitten av 1990-talet. Konstverken i entréerna bidrar till att varje trapphus får sin unika särprägel.

17 konstnärer och 28 kulturklasselever under ledning av konstprofessor Olle Nyman var inblandade i gårdarnas utsmyckning. Temat för verken är lokal natur eller historia. En del av konstverken finns beskrivna i skriften Konsten inpå knuten (finns att ladda ned längst ned på denna sida). I den beskriver konstnärerna sina tankar med verken.

I skriften får du även lite historiekunskaper om Fasta strand-gårdarnas tillblivelse. Projektering och byggandet av gårdarna tog tio år och var kantade av förseningar och våndor. Det var ett ambitiöst projekt som krävde att många bitar skulle falla på plats. På marken där det tidigare bara fanns en bensinstation och en stor parkeringsplats på skulle nya bostäder och lokaler byggas, en tunnelbanestation byggas om och ett torg anläggas. Konstnärer fick i uppdrag att skapa målningar, skulpturer, kakeldekorer och reliefer som finns i trapphusen, på huskropparna, i gårdarna och på torget.

Nästa gång du är på väg hem, stanna gärna upp och njut av konsten. Låt konsten blir en kär vän som du hälsar på varje dag.

Visste du att:

  • Farsta gård nämns för första gången 1384 i en köpehandling.
  • Namnet Stieg Trenters torg föreslogs av Farstapolitikern Stig Åström. Stieg Trenter var uppuxen i ett hus i närheten av torget.
  • De första projektskisserna på området påbörjades 1984. Husen byggdes under åren 1993–1996.