Verksamhetsberättelse 2004

Vill du se verksamhetsberättelsen i word-format - använd länken längst ner på sidan.

Bospararnas styrelse är förtroendevalda bosparare vilka representerar HSB Stockholms alla bosparare.
Vid årsskiftet 2004/2005 var antalet bosparare i HSB Stockholm 60 710
(60 789 vid föregående årsskifte). HSB Stockholms bosparare utgjorde 59,5% av det totala antalet bosparare i landet.
Antalet medlemmar i HSB Stockholm var vid samma tidpunkt 140 854, exkl Täby-Roslagen (142 715 vid föregående årsskifte) och 153 815 inkl Täby-Roslagen.
HSB Stockholms bosparande uppgick år 2004 till 1 273 598 110 kr (1 186 262 084 kr under år 2003) vilket motsvarar 66,1 % av det totala bosparandet inom HSB-rörelsen.

Formalia

I enlighet med HSB Stockholms parlamentariska regelverk, inbjöds samtliga HSB Stockholms bosparare till bospararnas kretsmöte den 19 januari 2004, dels via decembernumret 2003 av tidningen Hemma och dels via tidningen Metro veckan innan. På kretsmötet gavs information om vad som hänt med HSB Bank så långt, kommande bostadsproduktion i HSB Stockholms regi, samt de aktiviteter som planerats för Bospargruppen under 2004 och om HSB Stockholms parlamentariska organisation. Slutligen skedde val av ombud till bospararnas distriktsstämma.

Distriktsstämman ägde rum onsdagen 3 mars 2004 i lokal Polhem i HSB-huset på Fleminggatan 41. En av punkterna på dagordningen för bospararna, var val av ledamöter till Bospararnas styrelse.

Följande sju ledamöter valdes då och konstituerade sig senare själva enligt följande:

Bengt Persson - ordförande
Charlotte Egman - vice ordförande
Jan-Olof Möllers - studieorganisatör
Boguslawa Zurek - ledamot
Inge Gustafsson - ledamot
Bo Hallgren - ledamot
Dorota Zurek - ledamot

Stefan Johansson, suppleant i HSB Stockholms styrelse, och Bengt Hökervall, från HSB Täby-Roslagen, har deltagit under verksamhetsåret 2004 som adjungerade.

Styrelsen har hållit sju protokollförda sammanträden under år 2004.
Styrelsen var representerad på HSB Stockholms ordinarie föreningsstämma måndagen 26 april, på HSB Riksförbunds förbundsstämma i Stockholm torsdagen 6 maj och HSB Stockholms extra föreningsstämma måndagen 6 december.
Bospararna representeras av 50 ombud på HSB Stockholms föreningsstämmor. Dessa ombud utses av bospararnas distriktsstämma.

Verksamhet under året

• Vi har periodvis jobbat med att förbättra Bospargruppens hemsida på Internet. Dels att den ska bli enklare att komma åt och dels dess innehåll. Den är igång sedan 2003 men som med alla webbsidor kommer den aldrig att bli helt färdig. Arbetet kommer alltså att fortsätta löpande framöver och ni är mycket välkomna att använda den som den ser ut och att komma med allehanda synpunkter på vår verksamhet. Den nås via www.hsb.se/stockholm. Där väljer du Bospara och sedan Bospargruppen.

• Vi deltog i en distriktsstyrelseöverläggning för samtliga distrikt inom HSB Stockholm 14-15 maj. Den handlade om ETHOS och Fryshuset (spontanidrott + möte över generationsgränser).

• Vi har deltagit i de två distriktsstyrelseordförandeträffar som Föreningssektionen ordnade under året för information och erfarenhetsutbyte mellan de geografiska distriken inom HSB Stockholm.

• Ambitionen att få igång kontakterna mellan Bospararnas styrelse och de geografiska distrikten har funnits kvar under 2004. Vi har fortfarande inte riktigt hittat formerna för det arbetet men några kontakter har börjat tas.

• Vi fick under våren ta del av resultatet från den medlemsenkät som gjordes hösten 2003. Den gav oss inga nya infallsvinklar på hur vi ska bedriva vårt arbete i Bospararnas styrelse. Snarare gjorde den oss lite fundersamma på styrkan i dom klagomål på bosparkontots låga räntesats som ofta framförs. Det gavs konstigt nog inget belägg för den kritiken i enkätsvaren. Efter att ha diskuterat kring detta resultat, kom vi fram till att som man frågar får man svar.

• Mot slutet av året skickade vi en skrivelse till HSB Stockholms styrelse för synpunkter och vidarebefordran till HSB Riksförbund. Skrivelsen handlar om bospararnas missnöje med den låga räntesatsen på bosparkontot. Vi förväntar oss ett svar från förbundet under början av 2005.

• Två planerade seminariekvällar i april och maj på temana ”Bostadens omätbara värden” resp ”Om HSB Stockholms bostadsproduktion” fick tyvärr ställas in på grund av för få anmälningar.

• En välbesökt och uppskattad bussrundtur till områden med nyproduktion i HSB Stockholms regi, genomfördes söndagen 5 september. Ca 90 bosparare deltog, vilket fyllde två turistbussar.

• Onsdagen den 8 september genomfördes en föreläsningskväll ”Bo rätt i bostadsrätt” med 35 nöjda bosparare.

• Under året genomförde vi också två stycken köpskolor. Den första gick den 23 februari med 30 deltagare och den andra den 23 september med hela 54 deltagare. Därmed har vi genomfört totalt fyra köpskolor de senaste två åren. Samtliga köpskolor har mottagits positivt av deltagarna.

• Via våra representanter i olika arbetsutskott inom HSB Stockholms parlamentariska organisation, har vi som vanligt framfört frågor och synpunkter till respektive utskotts verksamhet.

Utskottsarbete

Bospararna har varit representerade i HSB Stockholms olika parlamentariska organ enligt följande:

HSB Stockholms styrelse: Anita Modin, Bengt Persson
Produktionsutskottet: Bengt Persson, Bo Hallgren, Jan Olof Möllers, Dorota Zurek
Ekonomiutskottet: Boguslawa Zurek
Medlemsutskottet: Charlotte Egman

Utskotten granskar och kommer med egna initiativ på hur verksamheten inom HSB Stockholm skall bedrivas. De behandlar och bereder frågor som kan komma in till utskotten på olika vägar.


Slutord

Vi vill här tacka alla bosparare för det förtroende vi fick vid 2004 års distriktsstämma!
Det känns positivt att så många av er deltog i bussrundturen vi ordnade under hösten och att medelåldern bland deltagarna var betydligt lägre än den brukar vara. Den yngsta var bara några månader gammal! Det stora deltagandet i köpskolorna känns också bra, liksom i Bo rätt i bostadsrätt.
Men sedan tycks vi ha svårt att hitta tillräckligt intressanta aktiviteter. Vad tycker ni skulle vara givande? Temakvällar om t ex bostadspolitik, bostadsproduktion, produktionskostnader? Hör av er via vår webbsida eller ring/skriv till Gunnel Persson på Föreningssektionen, 08-785 32 13 eller e-post gunnel.persson@stockholm.hsb.se, med era idéer så kanske vi kan genomföra dem. Ett önskemål är att aktiviteten bör ha en koppling till boende på något sätt.




Stockholm i februari 2005



Bengt Persson, Charlotte Egman, Jan Olof Möllers, Boguslawa Zurek, Inge Gustafsson, Bo Hallgren, Dorota Zurek