Våra husdjur

Den som skaffar sig ett sällskapsdjur tar också på sig ansvaret för att djuret sköts på rätt sätt. Ta reda på vad som gäller i lagar och ordningsföreskrifter och visa hänsyn mot dina grannar.

Många gånger är sällskapsdjuren de individer som står våra hjärtan allra närmast. Vi månar om dem lika mycket som om närstående människor.
Nu finns det till och med forskning som visar att man mår bättre av att ha nära kontakt med djur. Svårt sjuka människor, gamla och dementa personer blir piggare och gladare med ett sällskapsdjur i närheten.
Å andra sidan finns det också många som är allergiska mot, tycker illa om eller rent av är rädda för djur av olika slag. Av detta kan det ofta uppstå konflikter i hus och bostadsområden. Även sjukdomar, t.ex. toxoplasmos kan spridas via husdjurens avföring. För att minska olägenheterna har vi sandlådeskydd (nät) som ska täcka sandlådorna när inte barn leker där.

För att komma tillrätta med konflikterna kan det vara bra att känna till vilka bestämmelser som reglerar vilka djur vi får ha i och nära bostaden och hur de skall skötas.
Det som styr hållande (samt uppfödning och försäljning) av sällskapsdjur är bland annat:
• Djurskyddslagen
• Djurskyddsförordningen som preciserar djurskyddslagen.
• Jordbruksverkets föreskrifter. Utgår från djurskyddslagen och preciserar ytterligare i detalj vad som gäller våra sällskapsdjur.
• Jaktlagen
• Kommunernas lokala hälsoskydds- och ordningsföreskrifter.

De flesta av kommunerna i Stockholms län har likartade regler för sällskapsdjur.

Katter

Det behövs inte något speciellt tillstånd för att få skaffa katt. Men precis som för hunden finns det ändå en del lokala regler i kommunerna.
De varierar ganska mycket från kommun till kommun. Värmdö kommun hänvisar till broschyren ”Till hund- och kattägare i Värmdö” som citerats ovan.

Tänk på
– att inte låta din katt springa lös utan tillsyn
– att risken är stor för att den lösspringande
katten går till barnens sandlåda och förorenar
– att trafiken är farlig för din katt
– att katten motionerar sig själv i lägenheten
– att sterilisera/kastrera din katt hos veterinären
– att många är allergiska mot katter
– att låta avmaska din katt ibland för att minska risken för smittspridning
– att kattägaren kan bli skadeståndsskyldig för de skador den lösspringande katten ställer till med.

Hundar

Vem som helst i vårt land får skaffa sig en hund utan tillstånd från någon myndighet. Sedan ett par år tillbaka är dessutom hundskatten avskaffad.
De regler, utöver djurskyddslagen, som gäller hundar handlar i första hand om när och var hunden skall hållas kopplad.

För alla hundägare i landet gäller jaktlagen. I dess sjätte paragraf står det:
”Under tiden den 1 mars till den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Regeringen får meddela föreskrifter som avviker från första stycket. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att hund skall hållas kopplad.”
Jaktlagen kompletteras i Värmdö kommuns ordningsföreskrift med följande regler i broschyren Till hund och kattägare i Värmdö:

•Hundar skall hållas kopplade på offentlig plats eller därmed jämförbar plats i kommunen. (I princip i centrumområdena i Gustavsberg, Hemmesta, Brunn, Stavsnäs, Djurö By, Mörtnäs, Fruvik, Sandhamn samt på kommunala badplatser). Inom dessa områden skall föroreningar efter djuren plockas upp och placeras i speciella ”latrinbehållare”.
•Tikar skall under löptid hållas kopplade inom hela kommunen. Undantaget är inhägnade områden.
•När en hund inte hålls kopplad skall den bära halsband med ägarens namn, adress och telefonnummer.
•Hundar får inte vistas på begravningsplatser, skolgårdar eller allmänna lekplatser.
•Under den s.k hundförbudstiden 1 mars–20 augusti gäller speciella regler:

Strikt kopplingstvång gäller årligen under tiden 1 mars–20 augusti på alla öar i Saltsjön i Stockholms Skärgård med undantag för öar med fast broförbindelse samt öarna Möja, -Runmarö och Sandön.

På öar med fast broförbindelse (Farsta-Ormingelandet, Värmdö, Ingarö, Fågelbrolandet, Djurö-Vindö samt Möja, Runmarö och Sandön) gäller under samma tid att hund skall hållas kopplad om den inte är mycket väldresserad och ägaren har hunden under nära kontroll och lydnad.
•Året runt, inom hela kommunen gäller att husdjur skall hållas så att de ej förorsakar olägenheter för närboende.

Observera att samma regler gäller för hundar och katter i flera fall.
Ledarhundar och tjänstehundar i tjänst undantas från de ovanstående kopplingsreglerna.