Ombyggnad och reparation

Om du planerar att utföra väsentliga ändringar i lägenheten, så måste du först kontakta styrelsen. Vissa ändringar kräver styrelsens godkännande och även bygganmälan till Nacka kommun. Regler för ombyggnad och tillståndsblankett hittar du längst ner på sidan. Reglerna ar omarbetats 2022 och förtydligar regelverk och ansvar. 

Föreningens stadgar.

VARNING: Väggen bakom säkringsskåpet i hallen innehåller flera olika slags ledningar. Spika eller skruva inte i den väggen, vare sig från framsidan eller från baksidan (i eventuellt angränsande rum).

Ventilationen i våra hus är ett elektromekaniskt frånluftsystem. Därför är det inte tillåtet att installera en motordriven köksfläkt. Då fungerar inte ventilationen varken för dig eller dina grannar och matos kan spridas i fastigheten.

För el- och vattenanslutning av t.ex tvätt- och diskmaskiner finns särskilda bestämmelser som måste följas. Finns det i något fall tveksamheter ska förvaltaren tillfrågas. Beträffande ansvarsfrågan i dessa sammanhang gäller, att om fastigheten eller annan persons egendom skadas genom läckage eller översvämning som orsakas av maskinen, dess vattenanslutnings- eller avloppsdetaljer, kan den som orsakat skadan bli ersättningsskyldig. Försäkringen täcker endast vissa skador av det här slaget.

Balkonger/terrasser och fasaden tillhör föreningens ansvar. Det är inte tillåtet att göra åverkan t.ex. genom att borra/spika i fasad eller balkong-/terrassgolv. Det är inte heller tillåtet att måla balkongtak. Anledningen till detta förbud är att skador på husets skalskydd kan bli väldigt kostsamma för föreningen på sikt. Även skador på balkong/terrassgolv eller balkongtak kan på sikt få betalas av föreningen, d.v.s. alla boende.

Inglasning av balkonger, uppsättning av mindre entrétak och markiser är tillåtet i vissa fall.  Se vidare Balkonger/terrasser.

ROT-avdrag kan användas för ombyggnad och reparation av bostadsrätter. Det kan dock inte användas för arbete på balkonger.

Detaljerad information om vem som ansvarar för vad finns i broschyren ”Vem ska underhålla bostadsrätten” som ingår i den Vita pärmen från HSB. Se även föreningens stadgar.

Tänk på att om en skada uppstår i din lägenhet, så drabbas inte bara du själv ekonomiskt utan i vissa fall även alla övriga i föreningen. I slutändan kan det innebära att månadsavgiften måste höjas.