Fönsterisolering

08 april 2002 För att öka komforten i lägenheterna och minska kallraset från fönstren kommer en tilläggsisolering av fönstren att genomföras.

På stämman i oktober presenterade styrelsen ett förslag på hur en tilläggsisolering av fönstren skulle kunna göras i Gransätra. Eftersom staten är intresserad av att minska koldioxidutsläppen finns det möjlighet att söka särskilt miljöbidrag (LIP)och därmed få hjälp att delfinansiera projektet. Stämman gav den nyvalda styrelsen i uppdrag att gå vidare i planeringen.

Styrelsen har tagit hjälp av en konsult, Sergius Blomqvist som är erkänt kunnig inom detta område.
Under våren genomfördes upphandlingen och Fönsterspecialisten, som har sin hemvist i Örnsköldsvik, är den firma som kommer att genomföra projektet. Arbetet startade i maj och beräknas vara slutfört under december. Totalkostnaden uppgår till ca tre miljoner kronor. LIP- bidrag har beviljats med 855.000 kronor.

Den metod som används innebär bland annat att vi tar bort mellanbågen i fönstren och byter ut innerrutan mot en isolerruta. Det blir därmed färre rutor att putsa, en omständighet som i sig har sina fördelar. Men den verkliga vinsten med tilläggsisoleringen ligger förstås i att lägenheterna kommer att kännas varmare utan att rumstemperaturen behöver höjas.

Vill du läsa ett utdrag ur Energimyndighetens broschyr om vad kallras är, så klicka på bifogade fil.