Miljörummet

Att sortera avfallet rätt gör det mycket lättare att återvinna det och miljörummet ligger oss alla i föreningen varmt om hjärtat. Utan detta rum fylls snabbt våra hem av sopor. Här kan du få tips om hur du ska sortera avfallet och det är därför av yttersta vikt att vi alla hjälps åt att se till att miljörummet alltid är i fint skick, och att du lägger dina sopor i rätt behållare.

Glasförpackningar, förpackningar av metall, papper och tidninger, wellpapp och kartong samt hårda och mjuka plastförpackningar får slängas i miljörummet, övrigt avfall är man själv ansvarig för att lämna till Kretsloppscentralen i Petterboda.

Lite användbar hjälp i sorteringen av dina sopor och avfall:

 

GLASFÖRPACKNINGAR

Exempel: Flaskor och burkar av färgat och ofärgat glas

Gör så här: Ta av skruvkorkar och kapsyler av plast och metall och lägg färgat och ofärgat glas i respektive behållare.

LÄMNA INTE HÄR: Returflaskor lämnas mot pant i butiker. Dricks- och fönsterglas, speglar, porslin, keramik och övriga produkter som inte är förpackningar lämnas som grovsopor till kretsloppscentralen i Petterboda.


FÖRPACKNINGAR AV METALL

Exempel: Rena och torra förpackningar så som konservburkar, aluminiumformar, burkar utan pant, tuber, kapsyler och lock.

Gör så här: Låt korken på tuber sitta kvar, efter att innehållet klämts ut så mycket det går, så blir det inte kladdigt eller luktar illa. Plastkorken förbränns och ger energi när metallen smälts ner.

LÄMNA INTE HÄR: Påsar med en metalliknande insida (som inte går att knyckla ihop) lämnas som plastförpackning. Burkar med färg- och limrester kvar lämnas som farligt avfall till Kretsloppscentralen i Petterboda. Likaså elektronik och elartiklar, metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor och andra metallprodukter som inte är förpackningar ska till Petterboda.

 

PAPPER OCH TIDNINGAR

Exempel: Dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, skriv-/ritpapper, pocketböcker.

Gär så här: Papperskassen som du burit dina tidningar i lägger du i behållaren

för well/kartong. Ta bort plastomslag runt tidningar och reklam och lägg detta i behållaren för plastförpackningar.
LÄMNA INTE HÄR: Kuvert och post-it-lappar läggs i hushållsavfallet. Pappersbärkassar, kartonger och liknande läggs i behållaren för förpackningar av well/kartong. Mjölkförpackningar och andra pappersförpackningar läggs också i behållaren för well/kartong.

WELLPAPP OCH KARTONG Observera att pappersbärkassen lägger du här.

Exempel: Rena och torra förpackningar så som pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, pappersbärkassar, skokartonger och toarullar. Wellpapplådor från tv, stereo, möbler med mera

Gör så här: Vik ihop och platta till pappersförpackningarna, så att de tar mindre plats. Lägg gärna mindre förpackningar i större. En tom mjölkförpackningrymmer minst fem ihopvikta! Ta bort skruvkorken på mjölk-, juice- och yoghurtförpackningar med plastkork. Resten kan du låta sitta kvar i förpackningen.

LÄMNA INTE HÄR: Kuvert och post it-lappar läggs i hushållsavfallet eller i brännbart. Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad, skriv-/ritpapper läggs i behållaren för tidningar. Andra pappersprodukter som inte är förpackningar.

 

OBS! VIK IHOP KARTONGERNA, DÅ SLIPPER VI BETALA FÖR TOM LUFT.


PLASTFÖRPACKNINGAR HÅRDA OCH MJUKA

Exempel: Rena och torra förpackningar så som plastbärkassar, plastpåsar på rulle (t ex för frukt och grönt i matvarubutiken). Påsar med en metalliknande insida (som inte går att knyckla ihop, t ex chipspåsar), innerpåsar i t ex müslipaket. Tuber, plastlock, korkar. Frigolit, t ex tråg från mat. Flaskor, burkar, refillpaket, små hinkar och dunkar.

Gör så här: Ta av lock och korkar från burkar och flaskor och lägg dem var för

sig i behållaren. Korken på t ex tandkrämstuben kan sitta kvar för att undvika kladd. Kom ihåg att tömma din påse med plastförpackningar inuti behållaren, så att de lägger sig var för sig. Det underlättar senare i återvinningen.

LÄMNA INTE HÄR: Plastleksaker, plastmöbler, videokassetter och andra plastprodukter som inte är förpackningar. Dessa lämnas till Krettsloppscentralen i Petterboda.

 

 

BATTERIER, GLÖDLAMPOR OCH LYSRÖR
På golvet, till vänster innanför dörren finns behållare för alla typer av batterier förutom bilbatterier som ska lämnas till Kretsloppcentralen i Petterboda. Det finns även en behållare för återvinning av glödlampor och lysrör. (Lågenergilampor ska läggas i samma behållare som lysrören.)

 

RESTAVFALL
Det som blir över när du sorterat, tillhör restavfall som läggs i Moloken som står utanför miljöhuset. Restavfallet kan innehålla följande innehåll: Kuvert, stearinljus, post-it-lappar, tygbitar, kattsand, tuggummi, disk- och tandborstar, blommor, blomjord, disktrasor, småsaker av gummi, strumpor, blöjor, bindor, topz.

Är du osäker på i vilket kärl du ska kasta ditt avfall? Läs då den mycket informativa beskrivningen på insidan av dörren till miljörummet.