Om Morkullan

På Birger Jarlsgatan 104 i Stockholms innerstad finns denna ståtliga bostadsrättsförening med 283 lägenheter från år 1928. Fastigheten är av Stockholms Stadsmuseum klassificerad som grön, vilket betyder att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Läge 
Fastigheten ligger på en kulle mitt i kvarteret Morkullan som utgörs av Birger Jarlsgatan, Frejgatan, Valhallavägen och Surbrunnsgatan. Huvudentrén består av en allé upp från Birger Jarlsgatan. Här finns mycket av det som en bra förening kan erbjuda med bland annat en stor och vacker innergård med flera sittplatser och ett lugn trots det centrala läget.

Du kan finna det mesta i närheten; ett stort utbud av restauranger, kaféer och nöjen, tunnelbana, bussar och matvaruaffärer. För promenader och naturupplevelser finns Lill-Janskogen, Brunnsviken eller Hagaparken att tillgå.

Historia
Huset byggdes 1927-1928 som ett led i att bygga bort den akuta bostadsbrist som uppstått genom den starka inflyttningen till städerna och den ökade familjebildningen. Till följd av detta byggdes 1 rum och kokvrå och 1-2 rum med kök. Arkitekt var Sven Wallander som drev frågan om "den goda bostaden" hårt och medverkade till flera tekniska förbättringar av bostadens standard. I HSBs program för bättre boende hade tre punkter avgörande betydelse:

  • Bostäderna ska vara så välutrustade som möjligt
  • Bostäderna ska produceras med modernaste möjligaste metoder och material
  • Bostäderna ska omges av grönska och planteringar

Lägenheterna i HSB Brf Morkullan hade redan från början varmvatten och badrum. I lägenheterna bodde familjer med flera barn och på gården fanns en sandlåda. I de tre butikslokalerna fanns mjölkaffär, bröd- och en köttbutik.

Idag
Idag är några lägenheter sammanslagna till större enheter men de flesta är fortfarande 1-2 rum. På baksidan mot Surbrunnsgatan finns idag balkonger.

De senaste tiden har flera större projekt genomförts; fasaden har renoverats och taket målats. Planerat härnäst är renovering av tvättstugan. Samtidigt undersöks möjligheten att inreda föreningens vindar och att anlägga bergvärme. Läs mer om föreningens projekt här.