Redovisning av det pågående el-projektet

Brf Pålsundet håller på att byta elsystem i husen. Det innebär bland annat att alla elcentraler byts ut och ersätts med så kallade IMD (gemensam el med Individuell Mätning och Debitering). Resultatet är att det blir både billigare men också att varje hushåll debiteras utefter den egna förbrukningen.

Här kan du få svar på vanliga frågor och läsa mer om bakgrunden till projektet, kostnader och tidsplan:

Bakgrund

Styrelsen har under senare år fått klagomål från flera elektriker om installationerna i fastigheternas elcentraler (elrummen). Det har varit mest klagomål på den del som försörjer fastighetens gemensamma lokaler med el. Installationerna är från 1940-talet och är kompletterade och modifierade många gånger under åren. Vi fick också beskedet att installationerna inte uppfyllde gällande säkerhetskrav. Under senare år har också fler medlemmar önskat elspis i stället för gasspis. Ett hinder har då varit att det inte funnits trefas indraget i lägenheterna. Vissa medlemmar har trots det dragit in trefas i lägenheterna på ett mer eller improviserat sätt genom installationer i trapphusen. Mot den bakgrunden beställde styrelsen ett förfrågningsunderlag för upphandling av en upprustning av elsystemet och indragning av trefas till samtliga lägenheter. När arbetet började befarade vi att vi skulle behöva byta elstammarna men det har visat sig att det inte behövs. 

 

Under arbetet med förfrågningsunderlaget kom också förslaget upp att införa gemensam el med IMD (Individuell Mätning och Debitering) så som flertalet av nybyggda hus har. Eftersom lägenheternas elcentraler ändå skulle bytas så var merkostnaden för IMD inte så stor. Driftskostnaden med IMD skulle bli så mycket lägre att investeringen skulle betala sig på högst några år. Gemensam el ger också bättre förutsättningar för solceller. Stämman 2023 beslutade att vi skulle införa IMD. Ett annat problem växte också fram. Trapphusbelysningen var i mycket dåligt skick med söndervittrade hållare och söndervittrad isolering i armaturerna. HSB vägrade då av säkerhetsskäl att utföra lamp- och lysrörsbyten. Därför beställde styrelsen byte av trapphusbelysning i samband med att elprojektet upphandlades. Senare kompletterades beställningen med närvarostyrning och vissa lampmodeller. 

 

Den beräknade totalkostnaden.

Totalkostnaden för renoveringen av föreningens elsystem samt installation av gemensam el bedöms till cirka 9 miljoner kr inklusive moms. Själva avtalet med entreprenören, Rödjares elektriska AB, löper på 8 171 250 kr och till den summan tillkommer extra arbeten som t ex att byta till närvarostyrda armaturer och hantera rörstopp vid förläggning av kabel och felsökning vid jordfel.

Kostnad för nyinstallation av el.

Renovering av elsystemet beräknas kosta drygt 7,7 miljoner kr. Den innefattar framdragning av ny trefasledning till elcentralen i lägenheterna, byte av elcentraler för fastigheternas allmänna utrymmen samt byte av vissa elledningar. Byte till LED-lampor i alla gemensamma utrymmen, borttagning av oanvända ledningar och ordentlig uppmärkning ingår också.

 

Kostnad för installation av central mätning/lägenhet.

Kostnaden för installation av gemensam el och individuella mätare är ca 1,3 miljoner kr. 

Vilken eldistributör är tillfrågad vid beräkning av prisskillnad per kWh inkl. skatt för enskild person och vid upphandling av bostadsrättsförening? Hur såg prisskillnaden ut enligt ovan?

Energikonsult på HSB uppskattade för ca ett år sedan prisskillnaden till 20 öre/kWh med den elmarknad som gällde då. Prisskillnaden för brf Pålsundet blir inte känd förrän ett nytt elhandelsavtal har upphandlats i konkurrens och den beror på hur elmarknaden då gestaltar sig. Det nya elhandelsavtalet kommer att upphandlas när flertalet, eller alla, lägenheter är anslutna till gemensam el. 

Vad är den beräknade abonnemangskostnaden för föreningen som sedan ska fördelas på varje lgh-innehavare?

Det korta svaret är den fasta Ellevio-avgiften fördelad per lägenhet blir 7 -8 kr/månad. 

Ett längre svar:
Före övergången till IMD har den fasta månadskostnaden till Ellevio har varit 105 kr/månad och lägenhet. Dvs 460 x 105 kr = 48 300 kr/månad.  Fastighetscentralernas fasta kostnader har varit
7 x 765 + 260 = ca 5 600 kr/månad.
Sammanlagda fasta avgifter före IMD:  48 300 + 5 600 = 53 900 kr/månad.  

Efter övergången till IMD blir den fasta avgiften för de åtta Ellevio-mätarna 8 x 325 = 2 600 kr/månad. När denna kostnad fördelas blir det 7 – 8 kr/månad och lägenhet/fastighetscentral.
Just denna dramatiska minskning av de fasta avgifterna är den stora besparingen vid övergång till IMD. Denna besparing äts dock delvis upp av högre avgifter till Ellevio vad det gäller pris per kWh under höglasttid och månadseffektavgift. Det tillkommer också en ny avgift till EcoGuard på ca 18 kr/lägenhet och månad. 

Hur ser finansieringen ut?

Elprojektet särbehandlas inte utan ingår i föreningens underhållsbudget och finansieras på vanligt sätt. 

 

När ska projektet vara genomfört?

I november 2024.

 

Finns det visioner/framtida planering för egen el via solceller?

Stämman 2023 beslutade att en utredning gällande solceller i föreningen skulle göras. Ett avtal om en utredning har tecknats och utredningen ska redovisas på årets stämma.