Bygga om

Bostadsrättsinnehavaren får INTE utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärder som innefattar:
1. Ingrepp i en bärande konstruktion.
2. Ändring av befintliga ledningar för ventilation, avlopp, värme, el, gas eller vatten.
3. Annan väsentlig förändring av lägenheten.
4. Sätta upp markiser

För att styrelsen ska kunna behandla ert ärende ber vi er om följande:

1. Fyll i och inkom till styrelsen med en formell ansökningsblankett (se blankett nedan).

-Bifoga detaljerad skalenligt måttsatt ritning över vad ni planerar att ändra i lägenheten samt nuvarande planritning om det skett tidigare ombyggnad (originalritningar hittar ni under Planlösningar ursprungliga). Extra viktigt är att märka ut omdragning av el, vatten, avlopp och ventilation. Bäst är om ritningarna är vektoriserade eller i högupplöst PDF format.

Vi vill också ha kopia på nödvändiga behörighetscertifikat från den/ de hantverkare ni tänkt använda när det gäller sådant man inte får göra själv.

2. Kontakta SBK (Stadsbyggnadskontoret) och kontrollera om det behövs bygganmälan/bygglov för det som ni önskar förändra i lägenheten, t ex om ni vill flytta kök till annan del av lägenhet. Om ni t ex vill flytta köket och har boende under er, vill SBK veta detta.
- Bifoga även godkännande från SBK om så erfordras.

Efter granskning tar styrelsen ett beslut i frågan.

3. Ni själva ansvarar för att allt sker fackmannamässigt.
Dock vill vi understryka att närmare anvisningar kommer att preciseras för eventuella förändringar som berör gemensamma funktioner (som vatten- och elstammar, golv och tak, bärande väggar), när vi har erhållit er ansökningshandling i retur.

4. Ni själva ansvar också för alla kostnader avseende ombyggnadsärendet inklusive kostnaderna för styrelsens hantering av er ansökan och eventuell kontroll/besiktning.

5. OBS
Ni ansvarar för omhändertagandet av byggavfallet. Byggavfallet får INTE lämnas i återvinningsrummet utan ska fraktas till en återvinningscentral (tex Östberga återvinningscentral).
Att ställa sopsäckar utanför vår fastighet kräver Polis tillstånd.

6. Meddela dina grannar, gärna med en lapp I porten.


Läs dokumentet: "Regler för ändringar av lägenheten"

Behörighet - auktorisation
Vissa arbeten kräver att utföraren är auktoriserad, till exempel ändringar i el som kräver att hantverkaren har behörighet för detta arbete. Det är du som bostadsrättshavare som är elansvarig i din lägenhet! Även om installationerna fanns innan du flyttade in har du ansvaret. Låt endast ett aktoriserat företag göra jobbet. Du kan läsa om detta på Elsäkerhetsverkets hemsida.

För arbeten i våtrum är försäkringsvillkoren mycket strikta. Branschregler finns på: www.gvk.se där man även kan söka efter det företag man vill anlita för att verifiera om de är auktoriserade (företag som varit auktoriserade enligt gamla regler uppger ibland att de är auktoriserade fast de inte är det enligt de nya regler som gäller). Detta gäller alla arbeten som påverkar tätskikt mellan ytskikt och stomme, plastmattor, kakel, klinker och liknande, samt anslutningar till avloppsbrunn. Fler och fler försäkringsbolag inför krav på dokumentation av auktoriserad installatör, utan detta blir det ingen ersättning vid skada. För arbeten med vatten och VVS skall en behörig VVS-installatör enligt reglerna för “Säker Vatten” anlitas på www.sakervatten.se Samtliga hantverkare som anlitas måste vara behöriga, intyg om detta skall lämnas till styrelsen i samband med anmälan om ändring. Efter utfört arbete skall den som utför arbetet utfärda ett så kallat våtrumscertifikat, detta är en värdehandling som skall sparas och överlämnas till nästa bostadsrättshavare om man säljer bostadsrätten, en kopia skall lämnas till styrelsen när arbetet är klart.

Läs dokumentet: "Tips till dig som ska anlita hantverkare".

Bifogat finns avtalsmal och Ifyllnadshjälp.

Mer information på Konsumentverket