Silverfiskar

Vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk är bland de vanligaste insekterna inomhus. De är snabbfotade insekter som trivs bra där det är varmt och fuktigt. Den vanliga silverfisken äter avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler medan den långsprötade silverfisken gärna knaprar på tapetrester och andra material med mycket stärkelse. Silverfiskar är ofarliga men kan vara ett tecken på fuktskada om de påträffas i andra utrymmen än kök och badrum.

Som medlem i Brf Redaren kan man kontakta Folksam och vår fastighetsförsäkring angående problem med silverfiskar.

Hur får man silverfisk?

Silverfisken ses ofta kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar, vilket gör att många tror att silverfisken kommer in genom vattnet i avloppsledningar. Detta är dock en missuppfattning. Silverfisken kan följa med varor och produkter som vi tar in i våra hem. Den kan även komma in genom att följa rörledningar på utsidan av rören. Den hittar sin föda i de avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. Favoritfödan är dock produkter som innehåller stärkelse, som exempelvis papper och tyg. Den långsprötade silverfisken trivs även i torrare miljöer inomhus men lever av samma sak som den vanliga silverfisken.

Vad skrämmer silverfiskar?

 

Silverfiskar gillar inte ättika, och heller inte lukten av cederträolja. Om det finns sprickor eller utrymmen där du anar att silverfiskarna gömmer sig kan du använda tops och stryka på ättika eller cederträolja.

Är silverfiskar farliga?

Silverfiskar är helt ofarliga. En del blir mycket oroade efter att ha sett ett par silverfiskar i badrummet. Men det behöver inte betyda något. Om det däremot dyker upp silverfiskar i vardagsrum eller sovrum bör du reagera. Det kan vara tecken på fuktskada. Silverfiskar kan förekomma i äldre bostadshus, som inte är byggda för att hålla borta fukten på samma sätt. Normalt gör silverfiskar inte någon skada utan kan betraktas som en nattlig renhållningsarbetare.

Tips och råd om du vill undvika problem med silverfiskar.

•Renhållning är A och O. På så vis minskar du tillgången på föda för silverfisken.

•Täta springor och sprickor där silverfisken vanligtvis trivs.

•Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme på golvet under en längre tid.

•Håll det så torrt som möjligt i kök och badrum

Mer fakta om silverfiskar.

Namnet vanlig silverfisk har den fått från färgen på kroppen och troligen för att den rör sig så smidigt att det nästan ser ut som den ”simmar” fram. Andra namn är silverpil, silvermal, siller, bänksill och nattsmyg. Den är ytterst ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt. Silverfisken tillhör ordningen silverborstsvansar och har existerat i 300 miljoner år. De hittas i hela världen och det finns ungefär 370 arter, varav tre inomhuslevande arter i Sverige – silverfisk, långsprötad silverfisk och ugnssmyg. Silverfisken blir 10-15 mm och lever i 2-4 år. Långsprötad silverfisk blir 10-18 mm och lever i 2-4 år.

 Läs mer om skadedjur här