Du ska inte tro det blir sommar…

19 februari 2011 …ifall inte nån sätter fart, hette det i Idas sommarvisa. Samma sak gäller för vår bostadsrättsförening.

När jag har gått runt med vår valberedning, Åsa, så har vi ibland stött på reaktionen ”nej tack, jag är inte intresserad” när frågan har kommit om vad man kan tänkas bidra med; styrelseuppdrag eller andra insatser. Men vårt boende blir inte bättre eller billigare än vad vi själva gör det.

I bostadsrätt betalar man en mindre månadsavgift än i hyresrätter, inte bara för att man själv ansvarar för räntekostnaden, utan också för att medlemmarna vid olika stämmor oftast väljer att utföra vissa saker själva istället för att köpa in dyr hjälp för sina pengar.

Men just nu står vi inför ett läge där vi eventuellt kan bli tvungna att köpa in professionell förvaltning av ännu fler tjänster än vi gör redan idag. Det skulle dock innebära att vi måste höja månadsavgifterna till en nivå som motsvarar hyresrätter, om inte ännu mer.

Vid förra stämman avgick (flyttade) flera styrelseledamöter. Magnus Billvik och undertecknad hade också tänkt tacka för oss, men insåg att föreningen skulle förlora massor av pengar om all styrelsekompetens försvann samtidigt. Därför beslöt vi oss för att fortsätta, inte minst för att trygga våra egna investeringar.

För de allra flesta av oss är bostadsrätten den dyraste investering vi har gjort. Alla vill gärna hålla kostnaderna nere – inte bara under tiden man bor i lägenheten utan också för att bibehålla eller öka värdet till den dag man ska sälja.

Lövkrattning på städdagarna är en trevlig social aktivitet där vi även passar på att genomföra behövlig storstädning tillsammans, men det är inte där som värdet i föreningen främst skapas utan det sker genom långsiktigt, strukturerat och målmedvetet arbete i styrelsen och dess utskott.

Vi lider alla brist på tid. Att arbeta i styrelsen är dock inte så jobbigt som många föreställer sig – dessutom är det utvecklande och kul! För dig som är i karriären kan det vara värt att ha
i åtanke att (styrelse)uppdrag ofta också är meriterande.

Därför ber jag dig fundera på vad just du är bra på, som skulle kunna komma till nytta i föreningen (se nedan) och maila till aasaandersson1@hotmail.com och/eller till johan.nyberg@msb.se.

Hälsningar från er ordförande,

Johan Nyberg, Bäckvägen 75

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diskutera detta på Stålpennans blogg, http://stalpennan.wordpress.com

Missa heller inte att bevaka dina intressen på årsstämman den 3 maj kl.18.30.

Sista dag för inlämning av motioner (förslag) är den 28 februari.

 

Några exempel på kompetenser som behövs i föreningen

- målare

- jurist (specialkompetens har underordnad betydelse)

- inköpare (van att skriva förfrågningsunderlag)

- administratör (någon som kan hjälpa till med arkivering och dokumenthantering)

- ekonomi

- någon med elbehörighet

Dessutom behövs några som kan arbeta i ett webbråd, som kan skriva och publicera information samt utveckla www.stalpennan.se. Stålpennans webbplats är till för alla som kan behöva information om eller kontakt med föreningen (boende, mäklare, leverantörer och potentiella lägenhetsköpare).

” Lämnas i föreningens brevlåda, gaveln på Pingstv.64
———————————————————————————————————————————–

Hej!

Jag bor i lgh och heter:

Jag kan hjälpa till med:

Övriga förslag/Åsikter: