Infobrev februari

26 februari 2018
Grannsamverkan

Storrenoveringen fortsätter

Nu har vi knutit avtal med firman som ska hjälpa oss med passérsystem, brandlarm, källardörrar och nya entréer med skärmtak. Med ett elektroniskt passérsystem förbättrar vi skalskyddet i föreningen och håller förhoppningsvis obehöriga på utsidan.

Våra gamla källardörrar som innehåller asbest byts ut mot nya med fönsterglugg.

Huvudentreprenören heter Larmator. Deras logga tillsammans med en fotolegitimation kommer att synas på installatörernas kläder. Har de inte det så bör du ringa drift- och underhållsansvarig Johan Nyberg på 0730261220 och informera om det.

På entréerna kommer ett kodlås med knappsats att monteras. I själva verket är det porttelefoner. Föreningen kommer initialt inte att använda sig av koder p g a spridningsrisken. Ett undantag görs vid ingången till tvättstugan på baksidan av B71. På så vis kan du ge en kod åt dina gäster om ni är på grillberget och behöver gå på toa.

Varje lägenhet får fyra nyckelbrickor. Spärr av förlorad nyckelbricka kostar inget och du gör det så fort du märker att den är borta genom ett mejl till stalpennan@gmail.com eller med en lapp i brevlådan till expeditionen. En ny nyckelbricka kostar 150 kr.

Viktigt: Registrera era telefonnummer i passérsystemet

Till vårt nya passérsystem har föreningen även valt att koppla in porttelefoner så att du ska kunna ta emot gäster utan att springa ner och hämta dem. En annan anledning är för att undvika att dörrar ställs upp och glöms bort olåsta.

Varje hushåll kan få upp till två namn med tillhörande nummer registrerade utan extra kostnad. Detta gäller ägare och/eller folkbokförda på adressen. Namnet, men inte numret, kommer att synas i porttelefonen när man bläddrar.

  • Både fasta och mobilnummer går bra, men inga utlandsnummer registreras.
  • Ytterligare namn (t ex andrahandshyresgäst eller inneboende) kostar 100 kr.
  • Ändringar i efterhand (namnbyte/alias, nummerbyte) kostar 50 kr per gång.

Meddela föreningen vilket namn som ska synas och vilket nummer som ska kopplas till det, helst innan månadsskiftet, så att programmeringen kan starta i god tid innan driftsättning av systemet. Skicka gärna uppgifterna till stalpennan@gmail.com eller ring någon i styrelsen om du inte har möjlighet att mejla. Kontaktuppgifter i trapphusen.

Lämna in dina svar så snart du kan; helst till månadsskiftet feb/mars.

Säkerhetsdörrar - se dokumentlistan för erbjudande och utseende

Vi har fått ett riktigt bra erbjudande på säkerhetsdörrar till våra lägenheter. Styrelsen ber dig som har en gammal dörr att verkligen överväga detta erbjudande. Har du redan en säkerhetsdörr men saknar t ex låskåpa så kan du nu komplettera med det.

De gamla dörrarna släpper igenom såväl matos som ljud och tjuvar. Hittills har alla kunnat byta ut dörren när man vill, men i och med att trapphusen nu ska renoveras och målas om, så vill vi inte att dörrar rivs ut efter det. Det är alltså lite nu eller aldrig som gäller. Och trots prisutvecklingen så är det pris vi nu har fått t o m drygt ett par tusenlappar lägre än för 10 år sedan då den förra installationsvågen ägde rum.

Med säkerhetsdörr får du oftast även en lägre månadsavgift på din hemförsäkring.

 

Observera att det inte medföljer någon ny cylinder till de nya dörrarna, utan befintlig flyttas över. Om du därför har en gammal cylinder är det smart att samtidigt uppgradera till en ny, som är svårare att forcera.

Se specifikation på separat sida. Utförandet är allt man kan önska sig, men ett krux att ta ställning till är om man vill ha nuvarande bredd på sin dörr eller smalare: Våra gamla dörrar är nämligen av ett lite ovanligt mått. För att inte få förfulande foderlister vid sidan om eller för den delen riskera att inte få ut soffan igen när du flyttar, rekommenderar föreningen varmt att du väljer tillägget “originalmått” för några hundralappar extra.

Om du beställer en ny dörr så följer det med en låskåpa. Men om du har en säkerhetsdörr sedan tidigare som saknar låskåpa, så kan du nu under entreprenaden passa på att köpa till en sådan. De kostar 332 kr (men finns även på t ex Jula för 249 kr och det krävs bara en skruvmejsel och visst handlag för att sätta dit den själv). Utan låskåpa kan även en säkerhetsdörr öppnas på några sekunder genom brevinkastet.

Nycklar och lås

Tillhör du dem som fortfarande har samma nyckel till entrédörren, miljörummet och tvättstugan, som till lägenheten? Då är det hög tid att samtidigt beställa en ny cylinder.

Föreningen planerar även för en ny container åt hushållsoporna, istället för nuvarande kärl. Den kommer ha luckor men det är i nuläget osäkert om det går att ordna någon elektronisk låsning på dessa. Skaffar du ny cylinder till din lägenhetsdörr så ska dock samma nyckel att fungera till sopluckorna.

Webbaserat bokningssystem

Vi får även ett webbaserat system för bokning av tvättstuga och hobbyrum. Om man inte kan eller vill boka via nätet så går det precis lika bra att boka tid på den nya elektroniska bokningstavlan som sätts upp utanför tvättstugan.

Den är faktiskt det första synliga som kommer att bli klart i den här delen av entreprenaden. Därför passar styrelsen på att bjuda in till passérsystemsfika, lördagen den 10 mars 10.30 vid tvättstugan. Då kan du passa på att ställa frågor om entreprenaden, passérsystemet, webbokningen samt kanske även hämta ut dina elektroniska nyckelbrickor. De läggs annars i din brevlåda vid ett senare tillfälle.

Bilpool

Nu har Stålpennan knutit avtal med Sunfleet som erbjuder publika bilpooler runt om i landet. Det innebär att alla som har körkort nu kan hyra bil istället för att äga.

Till att börja med så kommer det att ställas två laddhybrider här (Volvo V60 Twin Engine) på platserna 1 & 2. Tanken är dock, i enlighet med Stålpennans gröna ambitioner, att vi ska få den rena elbilen Renault Zoe. Diskussioner pågår också om att kunna placera elbilen Renault Kangoo Z.E. här, med lastutrymme som gör det enklare att frakta t ex möbler och andra skrymmande saker.

Att få hit en bilpool är en av flera åtgärder där vi tillsammans gör vad vi kan för att sänka föreningens klimatavtryck (även genom återbruk av prylar, matavfallsinsamling, tilläggsisolering m m). Föreningen tjänar också pengar på platserna som vi hyr ut, så oavsett om du har bil eller inte; använder bilpoolen eller inte, så är det en en värdehöjare för hela föreningen att vi nu har bilpool på vår egen innergård.

Alla medlemmar i HSB får även 6 månaders gratismedlemskap - Googla “HSB Sunfleet”.

Är du nyfiken på att kika på hur det funkar så kan du ladda ner appen Sunfleet och registrera dig för “One” - ett medlemskap utan månadsavgift eller andra fasta kostnader.

Det finns också planer på andra typer av pool-elfordon som inte kräver körkort, men för att sådana ska bli verklighet krävs att föreningen får bygglov för det miljörum vi redan har tagit fram arkitektritningar på så att de kan ladda även när det är kallt ute.

Odling

När våren så småningom kommer blir det dags att sätta upp pallkragar för odling igen. Lördagen den 17 mars kl 10.30 bjuder vi in intresserade till ett fröbytarmöte inför försådden av sommarens grödor. Där kan vi även diskutera den fortsatta utformningen av trädgården.

Ingen föranmälan behövs, men hör gärna av dig till miljö- och trädgårdsansvarig Signe Falk (falk.signe@gmail.com) med frågor eller idéer redan nu om du vill.

Meddela även Signe om du är intresserad av att odla, så trädgårdsgruppen vet hur stort område som behöver inhägnas. I samband med vårstädningen kan vi hämta gödsel till pallkragarna när föreningen ändå hyr en flyttbil.

Dessutom undrar vi om det finns fler i föreningen som är intresserade av att skaffa bikupor och/eller har kunskaper att dela med sig av om just biodling.

Extra förrådsutrymme

Kontakta någon i styrelsen om du är intresserad av att hyra ytterligare förrådsutrymme. Just nu finns inga lediga förråd, men precis som med parkeringen finns en kölista.
 

Stålpennan 75 år - igen!

Förra året firade föreningen 75 år. Tyvärr var ju inte entreprenaderna tillnärmelsevis så klara då att vi kunde hålla den planerade publika festen. Därför satsar vi nu på lördagen den 26 maj. Notera datumet och tipsa gärna alla du tror att kan vara intresserade!

Syftet är att vi ska få visa upp vår fina, nyrenoverade förening under trivsamma förhållanden, med mat från foodtruck, kulturbryggt öl, stadsvandringar i våra trakter m m. Planen är också att vi ska få anledning att lära känna varandra lite bättre. Dessutom kommer några av lokalverksamheter att hålla öppet hus den dagen. Visste du att vi bl.a. har en silversmedja, en festivalarrangör och en möbeltillverkare i föreningen?

Inbrott och grannsamverkan

Den 8 februari råkade en granne ut för ett inbrottsförsök. Lyckligtvis ertappade en annan granne tjuvarna på bar gärning och försöket avbröts men dessvärre blev dörren demolerad och fick bytas ut. Även om vi hade haft vår gamla låsning på entréerna så hade det inte skyddat eftersom de alltid har stått öppna dagtid. Tills vi har fått nya entréer och lås på plats ber styrelsen alla att vara extra vaksamma. Tveka inte att ringa någon i styrelsen (se portanslag för telnr.) om du ser eller hör något som verkar skumt.

Efter inbrottsförsöket har styrelsen haft möte med polisen och det finns ett koncept, Grannsamverkan mot brott, för att området ska bli mindre intressant för tjuvar. Utförligare information kommer i nästa infobrev, men det går i grunden ut på att vi alla måste hålla ögonen öppna och ha civilkurage att:

  • Uppmärksamma (sånt som händer)
  • Iaktta (de som rör sig och gör saker)
  • Larma (styrelsen, polisen)

I områden där grannarna är aktiva (och där nedanstående symbol samtidigt syns som ett bevis på det) sjunker inbrotten med i snitt 25 % enligt Polisen. Som ni säkert har märkt så kärvar våra gamla, skeva portar nu i kylan. Därför är det viktigt att var och en aktivt ser till att entrédörrarna går igen, vid varje passage. En dörr på glänt är en öppen inbjudan för buset. Låt oss samverka för detta tills de nya entréerna är på plats!

Tidplan lås- och passérentreprenaden m m

Februari/mars: Laddstolpar installeras på parkeringen. Bilpoolen startar!
Mars: Installation av webbokningssystem, kodning och utdelning av elektroniska nycklar. Källardörrar tillverkas. Beställningar för lägenhetsdörrar: t.o.m. 11 mars.
April: Installation av dörrläsare, dörrcentraler, vissa dörrblad i källare. Entrépartier snickras. Nya lägenhetsdörrar installeras.
Maj: Fortsatt installation av dörrblad i källare. Första entréerna mot slutet av månaden
Juni: Dörr-, lås- och passérentreprenaden avslutas. Trapphusen målas. Ny belysning.

 

Vänliga hälsningar,

Styrelsen