Medlemsbrev september

06 september 2023

Loppis söndag 10 september kl 10.30-15

För tredje året bjuder vi i brf Stålpennan in till loppis på bakgården till Bäckvägen 81-83. Kom och fynda, sälj av lite saker och häng med grannarna. Det finns ett par bord och klädhängare att låna av föreningen. Vill du ställa ut mejla stalpennan@gmail.com.

För er med gröna fingrar kommer vi också att ha sticklingsbyte. Dessutom kommer Brooks Makers Studio öppna upp sina dörrar på Bäckvägen 81. Där ett kollektiv av skapare som gör allt från keramik, måleri, arkitektur och grafisk design och kommer såväl att sälja sina verk som loppisfynd. 

Brandlarmstest lördag 16 september

Lördag den 16 september kommer styrelsen testa föreningens brandlarm för gemensamma utrymmen. Branddetektorer finns i källarutrymmena och i varje hus finns en brandcentral (generellt i den porten med högst nummer) som styr detektorerna i just det huset. Totalt finns alltså fem stycken brandcentraler som alla kommer testas. 

Skulle brandlarmet gå på riktigt finns instruktioner hur du ska agera på anslagstavlan intill varje brandcentral.

Gemensam städdag lördag 7 oktober kl 10.30-ca 14

Lördagen den 7 oktober är det dags för höststädning med efterföljande medlemsmöte och lunchgrillning. Ett perfekt tillfälle att träffa grannarna, slänga dina grovsopor och hjälpa till att göra i ordning i föreningen inför vintern. Fram till städdagen förvaras grovsopor i lägenheten eller i förrådet och inte i källargångar eftersom det utgör brandrisk. Städdagen är också sista dagen att fynda i återbruksrummet så passa på innan allt städas bort!

Ni som bor på bottenvåning med fransk balkong - inga föremål eller möbler får ställas mot fasaden, detta för att undvika snödrivor mot fasad och att markfukt kryper upp och orsakar fuktskador och dyra fasadrenoveringar. 

Mer info kommer att anslås i porten och på hemsidan stalpennan.se.

Passagesystemet lagat efter blixtnedslag

Nu är passagesystemet lagat och porttelefoner, tvättbokningar och taggläsare fungerar återigen som de ska efter att blixtnedslaget den 22 augusti slog ut passagesystemet. Styrelsen har startat ett skadeärende hos föreningens försäkringsbolag Protector. 

Uppdatera kontaktuppgifter i Mitt HSB

Efter blixtnedslaget behövde styrelsen komma i kontakt med vissa boende men hittade inte mail eller telefonnummer till alla i Mitt HSB. Det är därför viktigt att du som medlem ser till att dina kontaktuppgifter finns och är uppdaterade i Mitt HSB. Se till att göra det nu på en gång, vettja! Är du hyresgäst hos HSB Stockholm har styrelsen inte möjlighet att se dina kontaktuppgifter i Mitt HSB, hör därför av dig så att styrelsen får dessa.

Ledigt förråd

Det finns ett ledigt förråd (7,4 kvm) i källaren på Pingstvägen 62. Ifall du eller någon du känner är intresserad kontakta styrelsen via mail stalpennan@gmail.com. Först till kvarn!

Håll avloppsledningarna fräscha!

För att undvika att det blir stopp och slitningar i föreningens avloppsledningar (vilket är dyrt att åtgärda) är det viktigt att vi hjälps åt. Bovarna i dramat är oftast smuts, fett, matrester, håravfall eller föremål som helt enkelt inte hör hemma i avloppet. 

I badrummet: Bara toalettpapper, kiss och bajs i toan. Rensa golvbrunn och vattenlås regelbundet. Obs, spola inte ner renset i toaletten utan släng i hushållssoporna.  

I köket: Häll inte fett från matlagning i vasken utan i hushållssoporna. För många av oss är den första impulsen att skölja av en flottig stekpanna. Men det är så mycket bättre att torka ur det värsta med papper och slänga det i hushållssoporna (inte i matavfallspåsen eftersom fettet blir bra bränsle till fjärrvärmeproduktionen). Hamnar fettet i avloppet riskerar det att slamma igen ledningarna och orsaka stopp och översvämning. Om du får flytande olja över från matlagningen, häll över den i en spillsäker burk eller kartong med lock (kanske den gamla mjölkkartongen?!) och släng i hushållssoporna. 

Takunderhåll

I början av juli genomförde entreprenören Paulmans tak ett takunderhåll på föreningens fem hus. Då sågs bland annat takpannor, hängrännor och stuprör över.  

Skulle du se något som är sönder så uppmanar styrelsen dig att höra av dig till stalpennan@gmail.com. På så sätt eskalerar inte småfel och orsakar högre kostnader för föreningen. Tillsammans ser vi efter våra gemensamma ägodelar! 

Elstöd

Föreningen har ansökt om och beviljats elstöd om ca 30 000 kr. Styrelsen har fattat beslut om att elstödet tillfaller föreningen och ej betalas ut till varje enskild medlem då stödet är för el som använts i föreningens gemensamma utrymmen. 

Ihopa grannbox

Hittar du inte alla verktyg du behöver i hobbyrummet? Behöver du använda slagborr, symaskin eller kanske regelsökare? Nu har Ihopa lanserat en grannbox fylld med en massa produkter vid Telefonplans t-bana på Metronomgatan 7. Låna istället för att köpa! Läs mer på: www.ihopa.com/grannbox/telefonplan

Extra föreningsstämma i höst

Under hösten kommer det att hållas en extra föreningsstämma för att behandla förslaget om stadgeändring så att föreningens stadgar återspeglar den nya bostadsrättslagen som trädde i kraft den 1 januari 2023. Stadgarna överensstämmer just nu inte med gällande lag i vissa delar och för att undvika missförstånd bör stadgarna så snart som möjligt ändras. En stadgeändring kräver godkänt beslut på två stämmor där stämman den 20 april 2023 röstade för att godkänna förslaget. Mer info kommer! 

 

Hälsningar från oss i styrelsen

Annika, Gösta, Tirion, Sigrid, Emilie, Ebba och Mikael