Nyhetsbrev

27 januari 2016

Årsstämma

Den 19 april hålls föreningens årstämma. En separat kallelse kommer att skickas ut men redan nu vill styrelsen passa på att påminna er om att skicka in eventuella motioner. Sista datum för att skicka in en motion är, enligt våra stadgar, den sista februari. Tänk också på att en motion måste lämnas in skriftligen.

Storrenovering - 2016 blir ett händelserikt år!

Sedan den förra totalrenoveringen, 1984-85, då bland annat avlopp, stammar och elstigar byttes ut har det nu gått över 30 år. Det är alltså hög tid för en allmän renovering. I nuläget arbetar och planerar styrelsen för följande:

Entréer och trapphus - de gamla entrésoprummen används ej av arbetsmiljöskäl och kommer därför att rivas. I samband med att entrésoprummen rivs, så kommer även ventilationstrummorna som går in i trapphusen att rivas. Entrépartierna och låssystemen kommer att bytas ut, trapphusen målas om, belysningen bytas ut samt även källardörrarna (som innehåller asbest) kommer att bytas ut.

Miljöhus - vi behöver en tillgänglighetsanpassad lösning för all sophantering som möter 2000-talets sopsorteringsbehov och krav. Det nuvarande huset rivs och ersätts av större och vackrare byggnad som även kan inkludera en separat del för cyklar och barnvagnar.

Källartrappor och markarbeten - de slitna källartrapporna byts ut mot nya säkra nedgångar. Markarbeten såsom framdragning av el till parkeringsplatser, utflytt av rabatter från fasad samt utbyte av kulvertar mellan fastigheterna kommer att genomföras.
På gården kommer lampor av olika slag att installeras för att öka både trivseln och tryggheten.

Vår ambition är att projektet ska starta under våren 2016. En mer detaljerad tidplan kommer er tillhanda så fort allt är beslutat och upphandlat.

För detta projekt kommer Stålpennan att behöva ta upp nya lån. Enligt styrelsens nuvarande beräkningar kommer inte avgifterna att behöva justeras under 2016, för att kompensera de ökade kostnader som detta medför. Dock görs som vanligt nya bedömningar inför varje årsbudget.

Våra stammar

Nu när våra stammar är nyspolade är det viktigt att vi inte slammar igen dem, eftersom det leder till risk för proppar och översvämningar (ev. hos grannen) som följd.

Vad innebär det för mig; vad kan jag göra i vardagen?

  1. Häll aldrig fett från stekpannan i diskhon, utan torka istället ur den med papper och släng i hushållssoporna (fett brinner dessutom bra, så det blir bra fjärrvärme av det istället!).

  2. Spola inte ner feta matrester i wc:n

  3. Ta gärna för vana att göra din egen stamspolning: Häll överblivet hetvatten från vattenkokaren i diskhon, så att fettrester sköljs ned!

El till balkongen

Elinstallationerna och elstandarden i våra lägenheter härstammar från totalrenoveringen 1984-85. Standarden innebär att kompletteringar behöver göras t.ex. vid installation av golvvärme i badrummet, då man enligt dagens föreskrifter är tvungen att komplettera proppskåpet med en separat jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren bryter strömmen innan man hinner få farliga mängder ström genom kroppen - eller ens hinner känna av den - i händelse av ett elfel. Jordfelsbrytaren räddar liv.

De som har byggt balkong har fått en liten rörgenomföring i väggen. Den är till för att vi ska kunna dra el ut på balkongen på ett säkert sätt. Observera att det är förbjudet att dra el från ett befintligt uttag i lägenheten ut på balkongen, om man saknar jordfelsbrytare på den gruppen (säkringen). Att dra el från ett befintligt uttag i lägenheten till balkongen är inte att rekommendera, eftersom säkringarna då riskerar att bli överbelastade.

Styrelsen har begärt in offerter från några installatörer som kan hjälpa oss att komplettera våra elinstallationer, och vi kommer att återkomma i frågan så snart vi vet mer.

Värme/element

Under vintern har en del boende uttryckt att det är kallt i lägenheterna och att elementen inte ger värme. Veolia, som sköter optimeringen av våra värmeleveranser, ser till att temperaturen i lägenheten uppgår till max 21 grader.

Under tidig vinter då utomhustemperaturen är runt 0 grader och luftfuktigheten är hög så upplevs 21 grader kallare än vanligt. Detta kan vara en förklaring till att elementen ibland tycks vara kallare än 21 grader. Mest rättvist resultat får vi om vi helt enkelt mäter temperaturen i lägenheterna.

Har ni en temperatur under 21 grader eller inte lyckas få någon värme alls så vill styrelsen gärna få ett mail från er till stalpennan@gmail.com alternativt en lapp i expeditionens brevlåda, senast den 7 februari.

En annan trolig förklaring till att elementen inte levererar en jämn temperatur är att termostater och ventiler behöver bytas ut. Detta kommer att ske under 2016 (i ovan nämnda storrenovering) när den s.k. bränslesäsongen är över och elementen stängs av, eftersom det är mycket kostsamt att reparera under pågående drift. Tills dess kan ni även prova att lufta era element för att se om det eventuellt åtgärdar värmeproblemen.

Regler för andrahandsupplåtelse

Funderar ni på att upplåta er lägenhet i andra hand? Det finns en hel del saker att tänka på som inte alltid förefaller självklara, vilket gör det lätt att begå misstag. Bifogat som bilaga till detta nyhetsbrev kan ni läsa Stålpennans policy gällande andrahandsupplåtelse. Policyn finns även på hemsidan (www.stalpennan.se). Där finns också mer information, ansökningsblankett samt en avtalstext som skall infogas i avtalet med hyresgästen.

Det är viktigt att förstå att det INTE är skillnad på uthyrning och upplåtelse utan att det är samma sak att hyra ut sin lägenhet som att låna ut den. Föreningen måste alltid veta vilka som nyttjar lägenheterna utifall brand uppstår, eller om inbrott eller annan skada på lägenhet sker.

Vad händer vid olovlig upplåtelse?
Att upplåta en lägenhet olovligen i andrahand är en förverkandegrund, dvs att man riskerar att bli av med sin lägenhet och tvingas flytta. 2015 beslutade styrelsen om en avgift på 3000 kr för den som ertappas med olovlig andrahandsupplåtelse.

Entrélås ur funktion

Tidslåsen på våra entrédörrar har sedan en tid varit ur funktion. På grund av kommande storrenovering så tittar styrelsen på flera alternativ för att åtgärda detta, för att fatta det mest ekonomiska men samtidigt tryggaste beslutet.

Tills beslutat och åtgärdat; tänk på att låsa din lägenhetsdörr!

Sopsortering

Tack till alla er som sopsorterar! Vi kan med glädje konstatera att vi nu behöver ytterligare ett matavfallskärl vilket tyder på att vi är fler som sorterar. Mer satsningar för att göra oss till en så grön förening som möjligt genomsyrar hela den kommande storrenoveringen. Med ett nytt miljörum kommer vi att öka möjligheterna till mer sopsortering.

Ni som ännu inte hittat till vårt nuvarande miljöhus vill vi starkt uppmuntra till ett besök. Väl inne så finner ni kärl för det mesta; papper, kartonger, plast, metall, el, glas etc.

Viktigt att veta när man sopsorterar är att vi alla bär ett ansvar att sopsortera på rätt sätt. Exempelvis så måste tidningar som ligger i plastförpackningar separeras från plasten och slängas i vardera kärl. Vidare måste kuvert alltid slängas i hushållssoporna då klistret riskerar att förstöra maskinerna. För varje felsortering riskerar föreningen nämligen att drabbas av böter.

Målet är att minska mängden hushållssopor som har högst taxa vid tömning, och öka mängden sorterat avfall som kostar oss mindre pengar.

Med vänliga hälsningar från styrelsen