Nyhetsbrev

09 september 2015

Balkongprojektet

En lång entrepenad börjar se sitt slut och snart sitter balkonger på alla hus. Alla byggare har tilldelats en enkät från Projektledarhuset som ska fyllas i och läggas på fönsterbrädan.

Utöver enkäten vill vi även få in allas synpunkter och klagomål på projektet.
Maila till peter@alcons.se med kopia till stalpennan@gmail.com. Detta bör ske snarast så att vi kan ställa krav innan Alcons lämnar projektet.

Andelstal

Lägenheternas årsavgifter (månadsavgifter) baserades på insatser som erlades på 40-talet när bostadsföreningen Stålpennan bildades. Olika insatser (då) återspeglades som olika månadsavgifter (tills nyss). Det innebar att identiska lägenheter (låt vara spegelvända), på samma våningsplan, i samma hus, kunde ha hundralappars skillnad i månadskostnad. Det har uppfattats av många som orättvist och oskäligt.

I och med våra nya stadgar har vi nu gått över till andelstal, som sedan länge är gängse för bostadsrättsföreningar.

Vad kommer det att innebära för mig?
Just nu innebär det ingen förändring alls då styrelsen beslutat att anta andelstal som inte medför några ändringar alls vad gäller månadsavgiften. Avsikten är att i framtiden ändra andelstalen så att de speglar lägenhetens beskaffenhet.  

Resultat av våtrumsbesiktning

I år genomfördes en ny våtrumsbesiktning, se bilaga för ditt badrums resultat. Den påvisade att det ser olika ut i olika lägenheter, men att varningstecknen hopar sig för dem som fortfarande har sina 80-talsbadrum kvar. Har du ett badrum med en anmärkning (se bilaga), bör du ta det på största allvar och åtgärda problemet snarast, dock senast i mars 2016.

Styrelsen rekommenderar att du som har ett gammalt badrum renoverar det under 2016. En vattenskada som inträffar i ett badrum, oavsett ålder, som går att hänföra till brister i yt- eller tätskikt är den enskildes ansvar. Du anses vållande om skadan går att härleda till yt- eller tätskiktet.

Härmed anses alla lägenhetsinnehavare informerade om risken och du som överlåter din bostadsrätt är skyldig att informera köparen om ytskiktets status från våtrumsbesiktningen.

Golvbrunnsbidrag

Nu när den tekniska och ekonomiska livslängden på de gamla badrummen definitivt har nått sitt slut tas samtidigt golvbrunnsbidraget bort, eftersom det anses självklart att 80-talsbadrummen bör bytas ut. Försäkringsbolagen ersätter inte längre den enskildes kostnader eftersom badrummens livslängd är till ända.

Eftersom golvbrunnen är föreningens egendom, kommer du dock kunna låta hantverkarna särfakturera kostnaden för den nya golvbrunnen (ca 5000 kr + moms) om du vill, i samband med att du bygger nytt. Se hemsidan för villkor och detaljer.

Termostatbyte och hallradiatorer

Många har problem med kärvande termostater (handtaget) och ventiler (piggen innanför handtaget, som reglerar flödet) på sina element. Därför planerar vi att byta ut dem under värmesäsongen 2016, när elementen är avstängda.

När husen byggdes användes dörrarna mellan rummen mer flitigt, vilket medförde att varje rum behövde sin egen uppvärmning. Nu har många gjort sig av med en eller flera dörrar och har dem i vilket fall inte stängda under större delen av dygnet. Det medför att hallelementen inte längre spelar någon större funktion, eftersom luften kan cirkulera fritt i lägenheten.

Föreningen har sedan ett par år en ny styr- och regleranläggning till värmecentralen, som med hjälp av givare i olika lägenheter ständigt ska se till att lägenheternas temperatur kan gå upp till 21 grader.

I samband med att termostaterna byts ut, är planen därför att samtidigt plugga hallradiatorerna på mellan- och övervåningarna (gäller ej Stp 4 som inte har några hallradiatorer). Bottenvåningarna får tillsvidare behålla sina, ifall det visar sig att de skulle behövas för att lokalt kompensera källarplanens lägre temperatur.

Men, om du som bor på bottenvåningen redan nu vet att du inte behöver din hallradiator och istället vill göra något annat med denna vägg, så kan du meddela detta till styrelsen (mail till stalpennan@gmail.com eller med en lapp i expeditionsbrevlådan) helst före januari månads slut. (Gäller ej Stålpennan 4, B81-83, som inte har några radiatorer i hallen.)

Sprickor i ytskiktet efter sprängning

Efter att sprickor upptäckts i en del lägenheter utförde styrelsen en utredning där närliggande nybyggen som utfört sprängningsarbeten kontaktats. Inga av företagen som utfört sprängning i närliggande områden anser att de kan ta på sig sprickorna i våra fastigheter. På styrelsemötet den 25 augusti beslutade styrelsen att föreningen inte kommer att inleda en juridisk tvist mot byggföretagen. Styrelsen vill därför uppmana varje enskild drabbad att driva sin egen process om intresse finns.

Förråd att hyra

Just nu finns ett par förråd lediga. De är 2,3 resp. 2,9 m2 stora och kostar 390-440 kr/mån.

 

Hör av dig till medlemsansvariga Signe Falk om du är intresserad; falk.signe@gmail.com