Nyhetsbrev

17 juli 2015

Balkongbygget

Synpunkter och klagomål om balkongbygget
Alcons meddelade vid senaste byggmötet att det är bra om synpunkter och ev. klagomål kommer fram så snart de uppstår eller upptäcks, så att de kan hanteras på ett adekvat sätt. Ring eller eposta platschef Peter Nilsson på peter@alcons.se alt. tel.070-548 8338 om det skulle vara något.   

Styrelsen har fått löfte om att skadorna i gräsmattan från kranbilen ska vara åtgärdad v.30.

Balkonglyft
Stp 2, 3 och 4 har fått sina balkonger monterade. Efter godkänd besiktning och efter att Stadsbyggnadskontoret givit slutbesked för etappen får man också använda dem.

Under vecka 37 planeras balkongplattorna lyftas på för Stp 5 och 1.

Balkonginredning
Ta väl hand om din balkong! Plattan är i aluminium och förekommande stål är galvaniserat - allt för att tillförsäkra många års problemfri användning. Du måste dock tänka på vissa saker när du pyntar och inreder din balkong:

  • ALLTID plast eller trä närmast räcket så att färgen inte repas eller skavs

  • ALDRIG borra, nita eller på annat sätt fästa något i fasaden

Fasaden är föreningens egendom och den är otroligt dyr att reparera. Därför får du aldrig sätta upp någonting på den; alltså får du inte sätta upp t.ex. markiser eller krokar för blommor. Även fönstrens yttersida samt själva balkongerna/franska är föreningens egendom och samma regler gäller för dem.

Vill du istället fästa något i balkongräcket så går det bra, men tänk alltså på att aldrig låta metall komma i direktkontakt med balkongen, eftersom räckets färg då skadas och balkongplattan i aluminium är relativt mjuk och lättrepad den med.

Det finns även en trivsel- och säkerhetsaspekt i detta: Du är ansvarig för att jord, blomvatten, mm. inte droppar ner på grannen under och det är synnerligen viktigt att du säkrar allt på balkongen så att vinden inte kan slita med sig något som blåser ner och skadar någon.

Blomvattning

De fina amplarna som hänger i entréerna kan vi tacka Janne Johansson i B73 för :)

Det är dock upp till varje trappuppgång att själv samordna sig och vattna lagom, om ni vill att de ska hålla sig fräscha hela säsongen.

Andrahandsuthyrning

Nya regler sedan stämman gör gällande att all andrahandsupplåtelse – även till närstående, såsom förälder, barn, syskon – måste godkännas av styrelsen.

Tidigare krävdes särskilda skäl för att få tillstånd att upplåta sin lägenhet i andrahand. Den nya lagen anger att det endast krävs “skäl” för att upplåta i andra hand.

Dessutom kommer en avgift att tas ut för uthyrningen. Lagen medger 10 % av prisbasbeloppet (Pbb), men föreningen valt att lägga sig på 200 kr/månad.

Så om du t.ex. vill låna ut din lägenhet gratis medan du semestrar på annat håll, eller hyra ut den via t.ex. Airbnb, så måste du först ha styrelsens tillstånd. Ansökningar om andrahandsupplåtelse beviljas vid ordinarie styrelsemöten. Styrelsen håller sig informerad hos uthyrningssajter om vilka som bjuder ut sin lägenhet till uthyrning.

Odlingschans

Försten som etablerar odling på “nya stället” får ett gratis startkit, bestående av 2 st. pallkragar, marktäckväv, täckduk och hästgödsel! Det finns nämligen en betydligt soligare och vackrare plats än den där pallkragarna står idag, som det vore roligt om någon ville ta i bruk och göra fin. Det finns plats för flera pallkragar, men det är bara den förste som får ett gratiskit. Kontakta drift- och underhållsansvarige Johan Nyberg om du är intresserad.

Party

På förekommen anledning(ar) passar styrelsen på att informera om några av de få men viktiga trivselregler som finns:

  • Inte vara högljudd efter kl 22.00 - varken på gården eller i sin lägenhet

  • Tömma grillen från kolrester (när de är kalla kan de försiktigt spridas mellan växterna i rabatterna)

  • Skrapa gallret rent, samt i övrigt göra uteplatsen fin, senast till kl.11 följande dag.

Om du blir störd
Besväras du av någon grannes beteende är det lämpligast att i vänlig ton helt enkelt berätta det för grannen. Sannolikheten är stor att störningen sker helt omedvetet. Har du redan påtalat något problem eller är du rädd för att stöta dig med någon, kan styrelsen konsulteras.

Den som inte följer ordningsreglerna och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från sin lägenhet

Vattenavstängning

I samband med renovering av badrum eller kök, brukar frågan om vattenavstängning dyka upp. Därför är det bra att veta att du som lägenhetsinnehavare är personligen ansvarig för att avstängningen påverkar föreningen och dina grannar så lite som möjligt.

Regeln är att varken tappvarmvatten eller -kallvatten ska stängas av när de flesta behöver det som mest, dvs morgon, middag eller kväll. Alltså bör din hantverkare hålla sig till kl. 9-11 eller 13-15.30, såvida inte exeptionella skäl föreligger.

Avisering bör ske minst tre dagar innan; på anslagstavlan i trapphuset (tejpa inget på fönsterrutan - det ger merarbete åt städaren att putsa bort fläckarna!) samt i brevlådan till alla lägenheter som avstängningen berör. Av aviseringen ska det framgå vart man kan vända sig (namn, lgh (1-60), epost, telefon) om den föreslagna tiden inte kan accepteras eller på annat sätt är olämplig för någon granne. Skicka även ett mail med informationen till stalpennan@gmail.com så att styrelsen vet vad som sker.

Att tänka på vid renovering

Tänk på dina grannar när du bygger om. Du får inte ställa byggsäckar på gräsytor/planteringar eller så att de hindrar framkomst, tänk rollator. De får stå i max 10 dagar, såvida styrelsen inte medgett undantag.

Tilläggsisolering

20-21 augusti kommer ett företag som heter Cremab att tilläggsisolera våra vindar. Av detta förväntar vi oss ett jämnare inomhusklimat framöver samt bättre bränsleekonomi inför kommande vinterhalvår, eftersom fjärrvärmen är vår enskilt största utgift. Fjärrvärmen använder vi både till uppvärmning av våra fem hus, samt för varmvatten till dusch och kran.
  Redan veckan innan kommer Cremab att springa omkring i våra hus och göra förberedande snickeriarbeten.

Ännu mer asbest i Stålpennan 4

Redan tidigare har det varit känt att det finns asbest åtminstone i badrummen på Stp 4, dvs Bäckvägen 81-83. Det huset byggdes strax efter andra världskriget och är av en helt annan konstruktion än de andra husen, både i stort och i detalj, trots att de från utsidan ser likadana ut.

I och med balkongbygget har vi gjort insikten att asbest har använts i åtminstone alla fönsterväggar, dvs både mot gata och gård. Det lär även finnas asbest i innerväggar samt på gavlar.

Föreningen ser i dagsläget ingen anledning att undersöka saken ytterligare, eftersom asbest - när man låter den vara i fred där den är - inte utgör någon hälsorisk. Asbestlagret isolerar dessutom väldigt bra - både termiskt (mot kyla/värme) samt mot brand. Asbestsanering är oerhört kostsamt och skulle en sådan göras, så kommer andra - sannolikt tjockare - isolerskikt att behöva sättas in istället och stora ingrepp behövas i varje lägenhet. Kort sagt står valet mellan att bygga ett nytt hus eller att helt enkelt förhålla sig till det faktum att det finns asbest i huset och att man bör undvika att pilla i det.

Vad innebär detta för mig?
Asbest är som sagt inte farligt när man inte pillar på det och inte på annat sätt kommer i direktkontakt med det. Skiktet manifesterar sig på så vis att det kan vara svårt att komma igenom med en borr - vilket man med denna kunskap inte heller bör försöka att göra. Använd istället små gipskrokar i plast, vars nubbar är grunda och inte tränger in i asbestlagret, eller använd golvfasta hyllor om du vill hänga upp eller lagra någonting stort/tungt.

När du upphandlar hantverkare, t.ex. för badrumsrenovering, bör du redan i ett tidigt skede informera om att det finns asbest i huset så att det blir ett ingångsvärde i entreprenaden och inte en obehaglig överraskning. Annars kommer prislappen förmodligen att skjuta iväg som en raket halvvägs in i arbetet och bli ett stort problem både för entreprenören och för din plånbok. Med rätt information och bra metoder går det att undvika att komma i kontakt med asbesten.


IMG_7282[1].JPG
Bild: väggkonstruktion Stålpennan 4. Från vänster ser vi golvsockel, masonit, asbest, gips och trä (sen yttervägg). 

Mer information om asbest:

http://www.av.se/teman/Asbest/

http://www.alsglobal.se/miljoe/asbest/om-asbest

http://fiberanalys.dinstudio.se/files/Materiallista.pdf

Behöver du extraförvaring?

Just nu finns ett par förråd lediga. De är 2,3 resp. 2,9 m2 stora och kostar 390-440 kr/mån.

Hör av dig till medlemsansvariga Signe Falk om du är intresserad; falk.signe@gmail.com

Lokal överlåtes

Pga flytt överlåtes kontrakt på en av Stålpennans källarlokaler. Hobbylokal 19 kvm belägen på Bäckvägen 79 (ingång från gården).

Hyra ca 1100:-/mån inkl. värme, el och kallvatten. Lokalen är ledig fr o m 1 sept 2015.

 

Kontakta Robert Elfving eller Emma Hallenberg, port nr 75, för information/visning.
E-post: emb.hallenberg@gmail.com alt 0730-47 56 32