Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad får man göra på balkongen?

04 maj 2021 Vad får man egentligen göra på sin balkong? Är det ok att grilla eller att montera upp en stor parabol? Att sola naken? Och vad gäller när det kommer till blomlådor?

Det är upp till alla boende att visa hänsyn och respekt för att alla ska kunna trivas i sina bostäder. Det gäller även balkongerna. Grundtanken är helt enkelt att inte utsätta sina grannar eller omgivningen för störningar.

Både för bostadsrätter och hyresrätter finns det lagkrav som säger att den boende ska vårda och hålla lägenheten i gott skick. Detta gäller även för balkongerna.

Får man grilla?
Vid grillning på balkong finns det framförallt två aspekter att ta ställning till; brandrisk och risk att rök och matos ska orsaka störningar för andra boende.

Din hyresvärd eller bostadsrättsförening kan reglera huruvida grillning på fastigheten ska tillåtas eller inte. Det är därför viktigt att titta i hyresvärdens eller föreningens ordningsregler för huset. Många hyresvärdar och föreningar tillåter ingen grillning alls på balkonger.

Kommunerna och länsstyrelsen kan också utfärda ordningsföreskrifter som förbjuder viss typ av grillning. Därför måste du, oavsett vilka riktlinjer din hyresvärd eller bostadsrättsförening har satt upp, även kontrollera vad kommunens ordningsföreskrifter säger. Det är du som grillar som ansvarar för att grillningen är både tillåten och säker. Om ett förbud mot grillning saknas är det viktigt att själv se till att grillningen inte sker på ett brandfarligt sätt. Det är även viktigt att visa hänsyn till sina grannar genom att tänka på att röken från grillen kan komma att störa grannar.

Om du använder en gasolgrill är det viktigt att följa de regler som finns för hur gasoltuber får förvaras. Det finns information hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Tips! Grilla en bit ut på gården istället, och på avsedda grillplatser där sådana finns.

Får man röka?
Det finns inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus. Men alla uppskattar inte rök. Visa hänsyn! Läs mer om vad som gäller vid rökning i bostadsrättsförening här.

Får man sola naken?
Det beror på hur du gör det och vilken insyn dina grannar har till din balkong. Under vissa omständigheter skulle du kunna anmälas till polisen för förargelseväckande beteende. Tänk på att visa hänsyn och vara lyhörd för vad grannarna tycker. Använd sunt förnuft. Även om din nakenhet kanske är det mest naturliga för dig så kanske inte andra delar din uppfattning.

Får man sätta upp parabol, markis eller liknande?
För att sätta upp saker på fasaden, till exempel träpanel, parabol, markis eller liknande krävs godkännande. För dig som bor i bostadsrätt är rekommendation från HSB att bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare reglerar tillståndet i ett avtal. Det innebär en trygghet för bostadsrättshavaren och underlättar när bostadsrätten byter ägare.

HSBs jurister har stor erfarenhet av att hantera dessa typer av avtal, liksom att hantera olovliga byggnationer. Kontakta oss om ni behöver hjälp eller vill veta mer om vad vi kan hjälpa er med. 

Du som bor i hyresrätt ska kontakta din hyresvärd och fråga vilka förändringar som är tillåtna i din fastighet.

Får jag odla på min balkong?
Balkong-/blomsterlådor är en platssparande lösning för att få en grönskande balkong. Tänk på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Fundera även på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför vid bevattning.