Du som loggar in med BankID på fil eller via dosa behöver först välja Mobilt BankID och därefter välja BankID innan du matar in ditt personnummer för att komma in. Vi jobbar på att rätta till detta och beklagar strulet som uppstått.

Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Röka, grilla eller sola naken - det får du göra på balkongen

Det är sommartider och HSBs jurister får många frågor som rör just balkonglivet. Är det okej att grannen solar naken, röker eller grillar på sin balkong? Fastighetsjurist Maria Mati reder ut vad som gäller för dig som bor i bostadsrätt.

När sommarvärmen kommer är vi mer utomhus och märker av våra grannar mer – vilket kan vara en källa både till glädje och irritation. Många hör av sig till HSBs juristjour och undrar vad som egentligen är okej att göra på sin balkong.

Får man till exempel grilla?

– En bostadsrättsförening har ganska stor frihet att själv bestämma om grillning ska vara tillåtet eller inte. Du behöver därför kolla upp vad som gäller i just din förening. Men även om det är tillåtet är det viktigt att du ser till att grillningen inte sker på ett brandfarligt sätt – och visar hänsyn till dina grannar, säger Maria Mati, fastighetsjurist på HSB Riksförbund.

Om det tillfälligt råder eldningsförbud i kommunen kan det vara otillåtet med balkonggrillning. Kontakta ditt lokala brandförsvar för att få veta vad som gäller.

Hur är det då med att sola naken på balkongen – är det okej?

Svaret är att det beror på hur du gör det och vilken insyn grannarna har.

– Under vissa omständigheter skulle du kunna anmälas till polisen för förargelseväckande beteende. Tänk på att visa hänsyn och vara lyhörd för vad grannarna tycker. Använd sunt förnuft. Även om din nakenhet kanske är det mest naturliga för dig så kanske inte andra delar din uppfattning, säger Maria Mati.

Vad gäller för rökning?

Rökning på balkong är den fråga som väcker mest engagemang varje balkongsäsong. Det finns inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och en bostadsrättsförening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats.

– Men även här gäller det att visa hänsyn! Bostadsrättslagens regler om störningar i boendet eller miljöbalkens regler om olägenhet skulle kunna användas även i fall med tobaksrök, men i ett rättsfall ansåg tingsrätten i Falun att rökande på balkong var tillåtet i rimlig omfattning även om den närmaste grannen blev störd.

Regelkollen

Koll på lagar och regler
som rör ditt boende

På hsb.se/regelkollen hittar du aktuell information om frågor som påverkar dig som boende och din bostadsrättsförening. Vill du veta mer? Välkommen att höra av dig till vår juridiska rådgivning för HSBs medlemmar. Kontakta oss som privatperson och medlem eller styrelsemedlem i bostadsrättsförening.