Viktig information om din el / elförbrukning

16 april 2021 Individuell Mätning och Debitering (IMD) är igång.

Elkostnad på månadsavin en gång i kvartalet
Nu är det dags att betala för elen efter det att IMD el införts i föreningen.
Anledningen till införandet av IMD har varit att både spara pengar och kunna nyttja mer av vår solel direkt i våra byggnader.
Den stora skillnaden är att föreningen nu ansvarar för lägenhetsmätarna. Vattenfall har 10 st mätare som mäter den totala elförbrukningen som föreningen köper in till fastigheter och lägenheter. De nya lägenhetsmätarna mäter löpande elen och rapporterar automatiskt in värdena till vår ekonomiska förvaltare.  Kostnaden för den el ni förbrukat förs in på månadsavin en gång i kvartalet. Din elförbrukning kommer att synas på aviseringarna för januari, april, juli och oktober och avse din förbrukning för perioden sep-nov, dec-feb, mars-maj samt juni-aug.

Du som har autogiro får kostnaden för elen dragen från det konto du uppgivit för autogirot.

För att se sina avier och där ta del av vad som debiterats kommer vi inom kort att kunna logga in i vår kundportal REAL.

Så bestäms elpriset
Elpriset från energiföretaget kan delas upp i en nätkostnad (pris för att få använda nätet och skicka den till våra byggnader) och en elhandelskostnad (pris för att producera elen) samt tillhörande skatter och moms. Genom att slå ut samtliga kostnader fås en kostnad per kWh. Detta pris kommer att ses över och justeras en gång per år utifrån marknadsutvecklingen.

För 2021 ligger elpriset på 1,24 kr/kWh.

Kan jag själv se min el statistik?
Ja, medlemmar kommer att kunna logga in i ett system där man kan se sin förbrukning. Än är det inte igång. Information om det kommer

Vilka kostnader kan sparas genom införande av IMD el?
En besparing ligger i att samtliga lägenheters individuella nät- och el-abonnemang försvinner. En annan besparing ligger i att föreningen blir en ”storkund” och kan på ett annat sätt förhandla elpriser. Den tredje besparingen ligger i den solel som föreningen kan använda direkt istället för att först sälja ut den på nätet och sedan behöva betala skatt på den när man senare köper tillbaka den från nätet.

Så kan du minska dina kostnader ytterligare
Varje lägenhet debiteras bara för den el som förbrukats i lägenheten.
Elförbrukningen i en lägenhet kan variera mellan 1000-5000 kWh/år. Det gör att kostnaden som kommer på en avi kan skilja sig ganska mycket från din grannes kostnad. Genom att köpa energisnåla apparater när det är dags att byta ut de gamla och stänga av elektronik som du inte använder kan du minska dina kostnader.

OBS - håll även koll på golvvärmen om du har det installerat, den kan dra mycket el. Kanske stänga av den under sommaren?

Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig mer tips: https://ekrul.se/

När du flyttar ut
Be din mäklare att kontakta SWEAX ekonomi för att få en avläsning av din elförbrukning per utflyttningsdagen. Förbrukningen läggs på din avräkning hos mäklaren

 

 

 


Till nyhetslistan