Andrahandsuthyrning

Det finns olika anledningar till varför du skulle vilja hyra ut din lägenhet i andrahand. Däremot är det viktigt i alla fall att du har fått uthyrningen godkänd av styrelsen. Du kan annars riskera att förlora besittningsrätten av lägenheten. Här kan du läsa om vad en andrahandsuthyrning innebär och vad som gäller i Brf Erikslust.

Med andrahandsupplåtelse menas att hyra ut sin bostad utan att själv bo kvar. Detta gäller även om det är vuxna barn, andra släktingar eller vänner som bor i bostaden och ingen hyra tas ut. Önskar du påbörja en andrahandsuthyrning börjar du med att fylla i ansökningsblanketten som du hittar längre ner på denna sida.

I ansökan ska det framgå varför lägenheten ska hyras ut, till vem den ska hyras ut och hur lång tid den ska hyras ut. Din skriftliga ansökan, som vi vill ha in senast 1 månad innan andrahandsupplåtelsen är tänkt att starta, ska lämnas till fastighetskontoret på Erikslustvägen 36A eller via mejl till styrelsen@brferikslust.se

Styrelsen godkänner andrahandsupplåtelse i enlighet med praxis i Hyresnämnden.  Vid avslag på ansökan har du rätt att överklaga styrelsens beslut till Hyresnämnden.

Du har rätt att hyra ut i andra hand om det finns sådana skäl som t ex att du inte kan använda lägenheten som bostad under en period och har boendet ordnat på annat håll, studier eller arbete på annan ort, längre vistelse på vårdinrättning, militärtjänstgöring, provboende med partner m.m.
Glöm inte att, inkomma med ny ansökan minst fyra veckor innan uthyrningen löper ut, om särskilda skäl finns, eller anmäla tillbakaflytt. Hyr du ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar du att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning.

 

Den som hyr din bostadsrätt i andra hand blir din hyresgäst. Bestämmelserna i hyreslagen gäller och styrelsen rekommenderar att ni har ett skriftligt hyresavtal. Förslag på avtal hittar du längre ner på denna sida. Det är viktigt att du informerar din hyresgäst om vilka regler som gäller i föreningen.

Förslag till överenskommelse mellan bostadsrättsinnehavare och hyresgäst finns även den, som en länk längst ner på sidan.

Hyr Du ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar Du att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning.

 

Brf Erikslust tar ut en administrationsavgift på 200 kr/månad när du hyr ut din lägenhet i andrahand. Denna avgift kommer att läggas på hyresavin.