Inglasning av balkonger

Balkonginglasning gör att du kan njuta av balkongen under längre perioder på året. Även om det inte är helt tätt efter att du glasat in så kan du njuta av både frukost och middag under kyliga månader. Om du själv tätar lite extra eller begär extra tätning vid monteringen och dessutom använder varma filtar eller värmeaggregat, så går det att förlänga säsongen ytterligare.

Vid egna observationer så har även en temperaturskillnad inomhus med upp till +0,5° C uppmätts, då balkongen skapat en buffertzon för kylan. Det betyder en energibesparing för hela föreningen om energi för uppvärmning kan sparas. Idag uppgår energikostnaden upp till 30% av föreningens totala kostnader.

De inglasningar vi använder består av flera fönsterpartier med tjocklek 5-10 mm, vilket ger olika mycket isolering och som tillsammans bildar en hel inglasning. Varje fönsterparti går att skjuta åt sidan och stapla längs med ena balkongsidan, så att du själv kan välja om du vill ha hela balkongen stängd, eller bara ena sidan stängd så att balkongen blir halvöppen – eller om du genom att flytta på hälften av fönsterpartierna vill skapa glipor mellan varje kvarvarande fönsterparti, så att det blir som “vartannat öppet” fönster. Dessutom finns tillval såsom jalusier att beställa när du får besök av säljaren.

Tidigare har vi haft både Nika och Balkongrutan som leverantörer för inglasning. När föreningen var ung sålde Balkongrutan Nikas inglasningslösningar men sedan har de gått isär och numera är de konkurrenter. Deras lösningar är likvärdiga, men det kan finnas tekniska skillnader, som exempelvis att Nika använder skenor i dragskenan medan Balkongrutan använder hjul för att dra fönsterpartierna (enligt Balkongrutan).

Föreningen har i omgångar fått offerter från båda företagen och under hösten 2020 besökte Balkongrutan föreningen för att visa sina inglasningsmoduler.

Föreningen har tidigare haft ett eget bygglov för inglasning av balkonger, men detta har gått ut och just nu (3:e kvartalet 2020) söker Balkongrutan nytt bygglov för egen räkning hos Stockholms stad i syfte att kunna leverera inglasning till boende i vår förening. Balkongrutans representant har fått ritningar över fasaderna för ansökans skull och även över de olika balkontyperna så att de enklare kan sätta sig in i hur de ska leverera till medlemar som önskar inglasning.

 

Kostnaden för inglasning står respektive lägenhetsinnehavare för liksom skötsel av inglasningen. Är du intresserad att glasa in din balkong så ta kontakt med Peter Enros på Balkongrutan på telefon 08 – 520 603 11 eller epost peter.enros@balkongrutan.se.