Positiv kraft för våra medlemmar och samhället i stort

Vår ambition är att ta ansvar och påverka samhället i en positiv och hållbar riktning, framför allt när det gäller boendefrågor.

HSB_Fokusområden_2019_B_POS_Samhällsaktör.pngÄnda sedan starten 1923 har HSB varit med och tagit ansvar för samhällsutvecklingen. Det ingår i vårt uppdrag att tillsammans med medlemmarna skapa det goda boendet. En del i det arbetet är att påverka villkoren för boendet genom att ge vår syn på politiska förslag och driva frågor som är viktiga för våra medlemmar och bostadsmarknaden i stort.

Det handlar bland annat om att fler måste ha möjlighet att hitta ett eget hem, bra villkor för ett långsiktigt bostadsbyggande, att minska bostädernas klimatpåverkan och utveckla framtidens hållbara boende. Det handlar också om vårt engagemang i det lokala samhället, att spegla samhällets mångfald och att bidra till att skapa trygghet.

Mål_Utfall_2020_Viktig_samhällsaktör_1.jpg
Ingen mätning gjordes 2020. Nästa mätning är planerad att genomföras 2021.

Mål_Utfall_2020_Viktig_samhällsaktör_2.jpg
Resultatet avseende utländsk bakgrund (födda utomlands och/eller med båda föräldrarna födda utomlands) är baserat på 28 av 31 HSB-föreningar och bolag. Det kan jämföras med andelen folkbokförda i Sverige med utländsk bakgrund, som enligt Statistiska Centralbyrån var 25,9 procent under 2020. Under avsnittet Medarbetare kan du läsa mer om utfallet gällande mångfald och jämställdhet.

Utöver de gemensamma målen finns frivilliga mål som vi rekommenderar HSB-föreningar och bolag att arbeta med:

  • Alla nyproduktionsprojekt har en social klausul 2023
  • Alla investeringar sker utifrån ansvarsfulla principer 2023


Goda exempel inom våra fyra fokusområden för hållbarhet presenteras här.

Mer information

Högt anseende som samhällsaktör

För att mäta vårt mål om högt anseende som samhällsaktör har vi ställt frågan i vår intressentdialog. I den senaste mätningen 2018 var det samlade betyget hos medlemmar, kunder och medarbetare 3,9 av 5 på frågan om HSB anses vara en ansvarsfull organisation. På frågan om vem som har det bästa anseendet i boendebranschen hamnar HSB på första plats hos intressenterna. Nästa mätning görs 2021.

För fjärde året i rad (2018-2021) är HSB dessutom branschvinnare i Sustainable Brand Index, Europas största varumärkesstudie om hållbarhet. Drygt 21 000 svenskar har utsett HSB till det mest hållbara varumärket i kategorin fastigheter.

Det goda boendet – tillgängligt för alla

HSB vill att alla ska bo bra. Därför erbjuder vi många olika typer av bostäder som passar olika slags människor i hela landet. Många, särskilt yngre, har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. De senaste årens bolånetak och amorteringskrav har, tillsammans med stigande bostadspriser och höga byggkostnader och markpriser, gjort att tröskeln till bostadsmarknaden har höjts. Detta trots att de allra flesta hushåll har fått mer pengar i plånboken.

Genom HSBs bosparande* erbjuder vi ett unikt, tryggt och långsiktigt sparande som dessutom ökar möjligheten att komma in på bostadsmarknaden. HSBs bosparande ger förtur till HSBs utbud av bostadsrätter och hyreslägenheter.

Under 2020 anslöt sig 11 101 personer till HSBs bosparande som vid årets slut nådde upp till ca 136 000 bosparare.

Läs mer om HSBs bosparande.

HR20_grafer_webb_-07_Produktionsstartade bostäder_L.jpgKlicka på graferna för större format.

HSB Dela – en satsning på unga

Unga vuxna har på grund av de senaste årens kraftiga kreditrestriktioner mycket svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Som ett sätt för HSB att ta ansvar har vi tagit fram HSB Dela som syftar till att hjälpa unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden genom en unik modell, där HSB går in och delar på köpet. Det riktar sig till HSBs bosparare i åldern 18-29 år och urvalet baseras på antalet poäng. HSB har genomfört ett pilotprojekt, HSB brf Blanka i Göteborg, och planerar att erbjuda fler HSB Dela-bostäder under 2021. Vår ambition är att utveckla konceptet ytterligare över tid.

Så här fungerar det:

  • HSB går in som delägare i unga vuxnas (mellan 18 och 29 år) bostadsköp med 50 procent. Framöver kan andra finansiärer bli aktuella som delägare.
  • Köparen tecknar ett tioårigt samägandeavtal med HSB utöver den vanliga köpprocessen.
  • När som helst efter tillträdet kan den unge vuxne välja att sälja bostadsrätten. Då säljs också HSBs andel.
  • Tidigast fem år efter tillträdet kan köparen ansöka om att köpa ut HSBs del.
  • Senast tio år efter tillträdet ska den unga vuxna ha köpt ut HSBs andel. I annat fall säljs bostadsrätten i sin helhet.

HSBs påverkansarbete

HSB vill ge fler möjlighet att hitta ett eget hem, skapa bättre förutsättningar för bostadsrätten och  ett långsiktigt bostadsbyggande, minska klimatpåverkan från byggande och boende och främja förutsättningarna för förnybar energi och energieffektivisering. Påverkansarbetet sker bland annat genom seminarier, debattinlägg, svar på remisser, medverkan i samverkansgrupper, bevakning av boendefrågor i EU-parlamentet och kontakter med myndigheter, regering och riksdag.

Under 2020 fick HSB Riksförbund drygt 100 debattartiklar publicerade som bland annat tog upp vikten av en mer sammanhållen och prioriterad bostadspolitik, unga vuxnas utsatta situation på bostadsmarknaden och behov av förbättrade villkor för bostadsrättsföreningar med tomträtt. Vi släppte rapporter som fick stor uppmärksamhet i riks- och lokalmedier. Exempelvis släppte Nils Holgersson-gruppen, där HSB Riksförbund finns representerade, flera rapporter som fick omfattande genomslag.

I den politiska debatten har HSB under året lyft motsvarande frågor som ovan, men även frågor som exempelvis fastighetsnära insamling av returpapper och återvinning i samverkan med branschorganisationer, bättre förutsättningar kring solel tillsammans med Solelkommissionen samt orimligt höga elnätspriser i Nils-Holgersson-gruppen.

Under 2020 svarade HSB på ett trettiotal remisser inom områden som moderna byggregler, klimatdeklaration för byggnader, energideklarationer, tillfälliga åtgärder för genomförandet av föreningsstämmor under pandemin och stöd till gröna och trygga samhällen.

Lokalt och regionalt påverkansarbete

Med lokal närvaro över hela landet är HSB en stark och engagerad lokal påverkansaktör.

HSB har under 2020 genomfört flertalet initiativ som har skapat både medlems- och samhällsnytta, såsom:

  • Lokala debatter kring bostäder för unga
  • Lyft tomträttsfrågan i politikermöten, debatter etc, framför allt i storstadsregionerna
  • Regelbundna träffar i fastighetsägarnätverk och möten med kommunala bostadsbolag
  • Satsning på sociala ytor i nyproduktion, exempelvis i Göteborg
  • Bidrag till initiativet ”Drivkraft” i Östergötland som syftar till stärkt integration
  • Medverkan i ”Klimatrådet” och ”Årets unga ledande kvinna” i Jönköpings län

Medlemskap och samarbeten för det goda boendet

HSB deltar aktivt i samarbeten som främjar och utvecklar det goda boendet för våra medlemmar. Fokus ligger på frågor som rör klimat, energi och byggande. I samarbete med företag och organisationer som delar våra ambitioner söker vi den bästa vägen framåt i form av konkreta och hållbara lösningar på våra medlemmars olika utmaningar.

Under 2020 har vi engagerat oss i en lång rad organisationer. Vårt engagemang finns i nationella organisationer, såsom Sweden Green Building Council, IQ Samhällsbyggnad, Byggherrarna, Solelkommissionen, Svensk Solenergi och Byggvarubedömningen, liksom i internationella organisationer, såsom Housing Europe, Cooperative Housing International och NBO (nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer).

Inom ramen för vårt arbete med Housing Europe, intresseorganisationen för europeiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer, har vi under 2020 bland annat arbetat med EUs direktiv för energieffektivisering och direktivet för energiprestanda i byggnader.

HSB är medlem i ICA, International Co-operative Alliance, som är en global röst för kooperationen – en arena för diskussion, kunskapsutbyte och opinions- och påverkansarbete för de kooperativa idéerna.

HSB stöder på olika sätt biståndsorganisationen We Effects arbete. We Effect arbetar i 25 länder i fyra världsdelar med hjälp till självhjälp gällande framväxten av kooperativa bostäder och för att fler människor ska få möjligheten till ett värdigt boende. Under 2020 samlade vi in 2 824 106 kronor till We Effect. 

WeEffect_2020_B.jpg

 

*HSBs BOSPARANDE ERBJUDS I SAMARBETE MED DANSKE BANK
Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk. Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.