HSBs kod för föreningsstyrning

Styrdokumentet HSBs kod för föreningsstyrning är bland annat ett verktyg för styrelse, valberedning och vd. Koden ska utgöra ett internt verktyg för att säkerställa en öppen och genomlyst organisation där varje medlem som så önskar ska ha insyn i verksamheten och möjlighet att påverka. Koden ska också bidra till att HSB för medlemmarna drivs hållbart och ansvarsfullt samt styrs på ett för medlemmarna så effektivt sätt som möjligt.

Var har fokus legat under 2016 i arbetet med HSBs kod för föreningsstyrning?

Koden, som uppdaterades på HSB-stämman 2015, kompletterar lagstiftning och andra regler genom att ange en norm för god föreningsstyrning med hög ambitionsnivå.

– Inför uppdateringen gjordes dels en avstämning med Svensk kod för bolagsstyrning, dels en avstämning med HSB-föreningarna. Svensk kod för bolagsstyrning tillkom parallellt med HSBs kod för föreningsstyrning, och vi försöker se till att det finns en igenkänning och ett utbyte i utvecklingen, säger Charlotte Carlsson, Förbundsjurist HSB Riksförbund.

Hur bidrar arbetet med Koden till HSBs kärnvärden ETHOS och till hållbarhet?

Frågor om hållbarhet och mångfald har lyfts i den uppdaterade Koden. Under Kapitel 1: HSBs modell för föreningsstyrning, finns nu ett avsnitt om vad mångfaldsarbete i HSB handlar om. Även i Kapitel 2: Regler för föreningsstyrning, som är den del av Koden som följs upp, har frågor om hållbarhet och mångfald lyfts. Valberedningen ska i sitt arbete särskilt beakta kravet på kunskap, kompetens, mångsidighet och bredd i styrelsen samt kravet på att eftersträva mångfald och en jämn könsfördelning. 

Vi har ännu inte hunnit följa upp hur mångfaldsaspekten har fungerat i praktiken i förslagen som valberedningarna under 2016 lade fram till respektive stämma i HSB-föreningarna. Men vi hoppas givetvis att den uppdaterade Koden bidrar till hållbarhet och omtanke för alla medlemmar genom att valberedningen i sitt arbete eftersträvar mångfald och en jämn könsfördelning utöver kompetens.

Regelefterlevnad är ett annat viktigt område som fått ett eget avsnitt i den uppdaterade Koden. En god regelefterlevnad är en självklarhet i HSB och hela organisationen arbetar aktivt med att ständigt förbättra den.

Vad innebär HSBs kod för föreningsstyrning för HSBs intressenter?

Medlemmarna ska känna en trygghet i att organisationen styrs demokratiskt och att verksamheten är stabil, hållbar och trygg. Koden svarar upp mot den andra respektive femte kooperativa principen ”Demokratisk medlemskontroll” och ”Utbildning, praktik och information”, som framförallt berör medlemmar. Men Koden garanterar också övriga intressenters inblick i verksamhetsstyrningen så att de kan bilda sig en uppfattning utifrån det intresse de har.

Uppfyllnadsgrad 2016

  • Uppfyllnadsgraden är 99,6 % och är baserad på antalet avvikelser i förhållande till möjliga avvikelser bland de svarande.
  • Totalt har 28 HSB-föreningar, HSB Riksförbund och HSB Projektpartner svarat på hur väl de uppfyller koden.
  • Fyra HSB-föreningar och HSB Riksförbund har avvikelser. Totalt har 12 avvikelser rapporterats.

 

Kommentar från HSB

HSBs kod för föreningsstyrning fungerar väldigt bra och avsett syfte med att stärka medlemsinflytandet genom ökad transparens är etablerat.