HSBs varumärkesriktlinjer - enhetlighet skapar styrka

HSB är ett starkt och välkänt varumärke som har ett högt förtroende bland våra medlemmar. Styrdokumentet HSBs varumärkesriktlinjer ger stöd för HSB-organisationen att vårda, utveckla och använda det gemensamma varumärket på ett effektivt och korrekt sätt.

HSB-organisationen äger gemensamt HSBs varumärke genom HSB Riksförbund som har rättigheterna till varumärket. Riksförbundets uppdrag är att säkerställa att varumärket skyddas, utvecklas och används på ett lämpligt sätt för HSB. Den nuvarande versionen av HSBs varumärkesriktlinjer började gälla den 1 januari 2016.

– Genom att följa riktlinjerna bidrar alla i organisationen till ett samlat, starkt och attraktivt HSB, säger Angelica Sandgren, ansvarig för varumärke, profil och marknadsföring på HSB Riksförbund.

Var har fokus legat under 2016 i arbetet med HSBs varumärkesriktlinjer?

Enligt de nya riktlinjerna ska det finnas varumärkesansvariga på HSB-föreningar och HSB-bolag. Under året har HSB Riksförbund genomfört utbildningar för dessa och nu har de fullmakt att godkänna att HSBs varumärke används inom vissa områden.

HSB bevakar att varumärket HSB inte utsätts för intrång. Stor vikt läggs även vid att HSBs marknadsföring är laglig, etisk och följer såväl interna som externa krav och rekommendationer för marknadsföring.

– Under 2016 tog HSB Riksförbund fram stödmaterial inom juridik för marknadsföring som riktar sig till organisationens alla kommunikatörer och informatörer, säger Angelica Sandgren.

Hur bidrar arbetet med varumärkesriktlinjerna till HSBs kärnvärden ETHOS och till hållbarhet?

– Genom att arbeta strukturerat med varumärkesfrågor bidrar vi till ett hållbart arbetssätt. Gemensamma rutiner, riktlinjer, utbildningar i organisationen för detta bidrar också till ett tryggare arbetssätt inom HSB.

Uppfyllnadsgrad 2016

  • Uppfyllnadsgraden är 88 %. Av HSBs cirka 600 000 medlemmar är 88 % knutna till en HSB-förening som till 100 procent följer HSBs varumärkesriktlinjer.
  • Fyra HSB-föreningar har avvikelser från de gemensamma varumärkesriktlinjerna.
  • Utöver HSB-föreningarna uppfyller HSB Riksförbund, HSB Affärsstöd, HSB Bostad och HSB Projektpartner varumärkesriktlinjerna.

 

Kommentar från HSB

För de fyra HSB-föreningar som avviker från riktlinjerna finns för två godkända åtgärdsplaner. Arbete pågår att säkerställa godkända planer från övriga verksamheter