En hållbar arbetsplats är en attraktiv arbetsplats

Vi vill att HSB ska vara en attraktiv arbetsgivare som speglar samhällets mångfald. HSB ska vara en utvecklande, inkluderande och trygg arbetsplats.

Medarbetarnas engagemang och ambitioner driver HSB framåt. För att skapa de bästa förutsättningarna för våra medarbetare vill vi att de ska ha en trygg arbetsmiljö där medarbetarna trivs och mår bra. Vi arbetar kontinuerligt och målmedvetet med ledarskap, säkerhet, jämställdhet och mångfald. Det handlar bland annat om att bygga en organisation som speglar befolkningen i stort och att minska risken för arbetsplatsolyckor och stressrelaterad ohälsa.

Mål_Utfall_2019_Medarbetare.png

Mer information

Nöjda medarbetare

För att följa upp hur HSBs medarbetare upplever sin arbetssituation genomförs årliga medarbetarundersökningar. Under 2019 har 13 föreningar och bolag, cirka 30 procent av alla medarbetare i HSB, genomfört medarbetarundersökningar där nyckeltalet NMI-index (nöjd medarbetarindex) har mätts. Totalt NMI-index var 71 (66) vilket är en klar ökning jämfört med 2018. Eftersom det inte är samma HSB-föreningar som utgör grund för resultatet i år jämfört med tidigare år är det svårt att dra några slutsatser kring utvecklingen. Flera föreningar och bolag mäter även MMI-index (motiverad medarbetarindex) som har ökat till 73 (68), dock med samma förbehåll gällande olika respondenter.

Arbetsmiljö och säkerhet

HSB arbetar systematiskt för att minska risker för arbetsplatsolyckor, förbättra arbetsmiljön vid nybyggnation och med kravställning på arbetsmiljö i våra entreprenadavtal (både delade och totalentreprenader). Uppföljning görs löpande under hela byggprocessen och under produktionstid. Krav ställs även inom renovering, dock med avsaknad av gemensam hantering och uppföljning.

Precis som under tidigare år har vi under 2019 satsat på en god och säker arbetsmiljö inom nyproduktion. Genom regelbunden och strukturerad riksinventering tar HSB fram handlingsplaner för en förbättrad arbetsmiljö. Inom arbetsmiljöområdet sker även regelbunden samverkan och erfarenhetsutbyte mellan HSB Bostad och HSB ProjektPartner.

Inom fastighetsskötsel och underhåll har flera HSB-föreningar genomfört utbildningar, seminarier och möten med medarbetarna för att diskutera och utbilda i hantering av hot och våld. Detta för att säkerställa ett korrekt agerande och säker hantering vid oönskade situationer. Att arbeta med hot och våld skapar trygghet bland medarbetarna.      

Genom ett proaktivt arbete inom hälsa och friskvård arbetar HSB för att minimera negativ stress och sjukskrivningar. Löpande uppföljning kring hälsa och friskvård sker via systematiskt arbetsmiljöarbete hos respektive HSB-förening och bolag. Arbetet består bland annat av introduktion vid nyanställningar, skyddsronder, medarbetarundersökningar, medarbetarsamtal, och uppföljning av nyckeltal.

Mångfald och jämställdhet

Vi på HSB tror på mångfald. Vårt mål är att 2023 ha samma andel utländsk bakgrund bland våra medarbetare som i samhället i stort. Mångfald är ett av HSBs gemensamma prioriterade områden i HSBs kompass. I dag hanteras mångfalds- och jämställdhetsfrågorna i huvudsak av respektive HSB-förening och bolag.

Könsfördelningen bland HSBs 3 386 medarbetare* var under 2019 55 (58) procent män och 45 (42) procent kvinnor. I ledningsgrupperna för HSBs föreningar och bolag var 52 (52) procent män och 48 (48) procent kvinnor. 7 av 30 (8 av 33) vd:ar var kvinnor. I styrelserna för HSBs föreningar och bolag var 60 (59) procent män och 40 (41) procent kvinnor. 9 av 31 (13 av 32) ordförande var kvinnor.

HR19_grafer_webb-08_Ledamöter i HSB.pngKlicka på grafen för större format. Omfattar samtliga regionala HSB-föreningar och bolag.

HSB genomför årliga lönekartläggningar hos respektive HSB-förening och bolag för att säkerställa rättvisa löner och ersättningar.

I vår strävan efter att HSB ska spegla samhällets mångfald ska hela HSB rapportera antal medarbetare och förtroendevalda med utländsk bakgrund i ledning, styrelse och bland medarbetare. Utländsk bakgrund definieras som utrikesfödd och/eller inrikesfödd med två utrikesfödda föräldrar. Rapporteringen sker enligt Statistiska Centralbyråns metod för statistik över utländsk/svensk bakgrund. 28 av 31 HSB-föreningar och bolag har rapporterat 2019. Totalt har 16 (16) procent av medarbetare, 6 (5) procent i ledning och 7 (4) procent av styrelse utländsk bakgrund. Det kan jämföras med andelen folkbokförda mellan 20-64 år i Sverige med utländsk bakgrund, som enligt Statistiska Centralbyrån var 25,5 procent under 2019.

HR19_grafer_webb-09_Medarbetare med utländsk bakgrund.png

HR19_grafer_webb-10_Utländsk bakgrund ledning och styrelse.png
Klicka på cirkeldiagrammen för större format. Diagrammen är baserade på samtliga nationella bolag och 23 av 26 HSB-föreningar.

Uppförandekod för medarbetare

Under 2017 antog HSBs förbundsstyrelse en gemensam uppförandekod för medarbetare. Vår uppförandekod är ett stöd för agerande när vi företräder HSB och våra medlemmar ur ett affärsetiskt perspektiv. Ett exempel kan vara vad som är en tillbörlig och otillbörlig förmån, eller hur vi ska främja och värna marknadens intresse av effektiv och sund konkurrens på lika villkor. 19 av 31 HSB-föreningar och bolag har antagit den gemensamma uppförandekoden och sex HSB-föreningar har en egen uppförandekod. Alla medarbetare ska följa uppförandekoden och informeras om den vid anställningsstart.

Under 2019 färdigställdes vår e-utbildningen gällande mutor och korruption (utbildning i HSBs uppförandekod) för alla anställda, förtroendevalda och konsulter. Utbildningen ger alla en gemensam grund och trygghet i sitt agerande när vi företräder HSB och våra medlemmar i affärsrelaterade situationer. Innehållet i utbildningen är framtagen i samverkan med Institutet Mot Mutor (IMM). Utbildningen lanserades under hösten 2019 och är obligatorisk för medarbetare i HSBs nationella verksamhet. Utbildningen har även genomförts i sex HSB-föreningar och bolag.

Med utgångspunkt i HSBs grundläggande värderingar ligger det i HSBs intresse att verksamhetsskadliga företeelser kommer fram i ljuset och kan hanteras. Sådana företeelser är inte förenliga med vad HSB står för då vår målsättning är att driva verksamheten på ett långsiktigt hållbart och ansvarfullt sätt. Som ett stöd i detta arbete införde HSB en visselblåsarfunktion under 2018.

 

Samtliga anställda på nationella bolag och HSB-föreningar och deras dotterbolag omfattas av kollektivavtal.

 

*Antal anställda är beräknat utifrån ”Bokföringsnämndens allmänna råd” (BFNAR2006:11).