På hsb.se använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Vissa cookies används även för att optimera vår kontakt med dig som webbanvändare och för att kunna ge förmånliga erbjudanden som kan vara intressanta för dig genom annonsering (målinriktad nätreklam). Genom att klicka på acceptera och fortsätta använda hemsidan samtycker du till att dessa cookies används. Läs mer om cookies här

Cookies är ett fotavtryck du lämnar efter dig när du besökt en webbplats. Den består av en textfil, som lagras i din enhet. Den används för att känna igen dig och förbättra din användarupplevelse, exempelvis genom kortare nedladdningstider och tillgång till funktioner anpassade efter dina tidigare val. Cookies gör det möjligt att mäta trafiken och samla in statistik på webbsidan.  
 
HSB använder följande cookies:  

  • Beständig cookies – Sparas i din webbläsare tills du väljer att ta bort den eller när den upphör att gälla. Används till exempel för inställningar som du valt på hsb.se, i syfte att förbättra din användarupplevelse. 
  • Tillfällig cookie  Lagras tillfälligt i din webbläsare under tiden du besöker en hsb.seDärefter försvinner den när du stänger din webbläsare. 

Både beständiga och tillfälliga cookies används för besöksstatistik och i vårt arbete att förbättra webbplatsen. 

Cookies kan också delas in i förstaparts- och tredjepartscookies. Förstapartscookies är cookies som sätts av hsb.se (innehavaren av webbplatsen). Tredjepartscookies sätts av en annan webbplats, t.ex. för statiskanvändning av webbsidan eller annonsering.  

HSB är ett samlingsnamn för HSB Riksförbund, dess dotterbolag samt de regionala HSB-föreningarna. Samtliga använder webbsidan hsb.se och använder sig av cookies.  Det innebär att de olika bolagen och föreningarna kan vara ansvariga för utplacering av cookies på olika delar av webbplatsen. För att ge dig en bättre överblick innefattar denna policy information för hela webbplatsen, oavsett vilket bolag eller förening som har placerat ut cookies på en viss del av hemsidan. I HSBs lista över cookies anges vilka cookies som används på olika delar av hsb.se. 

Hur vi använder cookies 

På hsb.se används cookies för att mäta trafiken och användandet av vår webbplats, webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare och erbjuda andra tjänster som du efterfrågat. Cookies används även för att optimera vår kontakt med dig som webbanvändare och för att kunna ge förmånliga erbjudanden som kan vara intressanta för dig genom annonsering (målinriktad nätreklam). 

Behandling av personuppgifter 

I vissa fall hanterar vi personuppgifter i samband med användandet av cookies 

Vilka personuppgifter behandlas och vem är mottagare? 

Personuppgifter som behandlas är huvudsakligen IP-adress och andra online identifikatorer. 

De som kan komma i kontakt med uppgifterna är HSBs marknad- och kommunikationsavdelning, leverantören av hsb.se och de tredjeparter som är tjänsteleverantörer för HSB i samband med användningen av cookies, exempelvis vid annonsering och analys av användning av webbplatsen. 

För vilka ändamål behandlas personuppgifterna? 

Hemsidebesökares personuppgifter behandlas för följande ändamål: mäta trafiken och användandet av vår webbplats, se till att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare och erbjuda andra tjänster som du efterfrågat. Cookies används även för att optimera vår kontakt med webbanvändare och för att kunna ge förmånliga erbjudanden till personer som kan vara intresserade genom annonsering (målinriktad nätreklam).  

Vilken är den lagliga grunden för behandlingen? 

Intresseavvägning mellan dina och våra berättigade intressen. Vårt berättigade intresse av att behandla dina personuppgifter med stöd av en intresseavvägning är att kunna ge dig en bra användarupplevelse och att optimera vår webbplats samt att förbättra utplacering av annonser online.  

För sådan behandling som vi bedömer faller utanför en intresseavvägning mellan dina och våra berättigade intressen är den lagliga grunden för behandling samtycke. 

Om du inte vill tillåta lagring av cookies på din dator kan du ställa in detta i din webbläsare. 

Hur länge lagras personuppgifterna? 

Hur länge vi behandlar dina personuppgifter varierar beroende på vilken cookie som sätts i din webbläsare. Beständiga cookies finns kvar på din dator till dess att du tar bort dem eller utgångsdatumet passerat och du återkommer till vår webbsida. Tillfälliga cookies saknar utgångsdatum och lagras temporärt i din dator under tiden du är inne på vår webbsida. När du stänger ned din webbläsare försvinner eventuella sessionscookies. 

Mer information om hur HSB hanterar personuppgifter hittar du här 

Så säger lagen 

Enligt Lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att: 

  • att webbplatsen innehåller cookies 
  • vad cookies används till 

Besökaren ska också samtycka till att cookies används, med undantag för sådana cookies som är nödvändiga för att överföra ett meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller sådana cookies som är nödvändiga för att erbjuda en tjänst som du som webbplatsanvändare efterfrågat. 

Att stänga av och granska cookies 

Du har möjlighet att stänga av cookies genom din webbläsare, det gör du genom att besöka sidan anonymt. Hur du gör detta skiljer sig åt beroende på vilken webbläsare du har. Om du inte accepterar cookies, finns det vissa delar av hsb.se som du inte kommer att kunna använda. I webbläsaren kan du också se över vilka cookies som lagrats tidigare och radera dessa. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.  

Om personuppgiftsbehandling som grundar sig på samtycke 

Om personuppgiftsbehandlingen grundar sig på den registrerades samtycke har denne rätt att när som helst återkalla detta samtycke. Sådan återkallelse påverkar inte lagligheten i personuppgiftsbehandlingen innan samtycket återkallades. 

Ytterligare information 

Vid frågor om policyn eller vid andra önskemål avseende cookies, vänligen kontakta oss enligt nedan. 

Kontaktuppgifter 

Juristjouren 

E-postadress: juristerna@hsb.se 

Läs gärna mer om cookies på Post- och telestyrelsens webbplats. 

Stäng

Hållbarhet i fokus för framtidens kök

07 februari 2019 Hur ser ett kök ut som är bättre för miljön, ekonomin och som är en bra plats för att umgås? På HSB Living Lab byggs nu ett testkök där forskare ska undersöka hur vi kan utveckla framtidens kök för att minska påverkan på omvärlden och för att ge köket den rollen det behöver, att vara hjärtat i hemmet.

Från att ha varit en närmast isolerad enhet i våra hem har köket under de senaste decennierna förvandlats till ett rum där det sociala är minst lika viktigt som matlagningen. Nu undersöker teamet bakom forskningsprojektet Circular Kitchen hur vi kan utforma nästa generations kök och göra dem mer hållbara. Till sin hjälp har dem ett testkök som just nu byggs i bottenvåningen på HSB Living Lab. I nästa steg kommer ett av de gemensamma köken i huset göras om till testkök för att ge forskarna en ännu bredare bild av hur ett kök används i dag.

Intresset för våra kök har sin förklaring – att tänka i nya banor kan ge stora miljövinster. Hushållens konsumtion utgör en stor del av människans klimatpåverkan och köken är en del av våra hem där vi gör av med mycket resurser och energi. Till exempel byter vi ut köken ofta och vi lagar sällan våra hushållsapparater.

– Att se på kök med dessa ögon är underforskat, säger Circular Kitchens projektledare Ulrike Rahe, professor i industridesign på Chalmers, Institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnad.

Frågeställningen är om man kan bygga kök enligt den cirkulära ekonomins principer. Enkelt förklarat handlar den cirkulära ekonomin om att slänga så lite som möjligt för att det inte ska behöva utvinnas råmaterial för att göra nya produkter och istället hålla produkterna i omlopp och helst i användning så länge som möjligt. Allra bäst, enligt teorin, är att vårda och reparera sina saker, näst bäst att sälja dem vidare, därefter ta till vara på enskilda delar och i sista hand materialåtervinna.

En rad aspekter på hur vi använder våra kök kommer att studeras på HSB Living Lab. Hur rör vi oss i köken och vad gör vi där? Hur använder vi möbler och apparater och hur ofta öppnar och stänger vi olika lådor? Hur vill vi att dagens kök skall se ut för att passa våra liv? Och inte minst hur bör cirkulära affärsmodeller se ut för att positivt påverka miljön? Svaren på frågorna kan ge vägledning i hur vi bygger framtidens bostäder där kök – det hållbara cirkulära köket – kommer att spela en avgörande roll.

Fakta

10 miljoner ton av möbler slängs av företag och konsumenter i EU:s medlemsstater varje år, varav majoriteten är avsedd för deponering eller förbränning (European Environmental Bureau, 2017). Köksmöbler utgör den största delen av det som slängs.


Till nyhetslistan