Staplingen klar - här kommer första bilderna från insidan

23 februari 2016 Efter endast tio dagars byggtid står nu HSB Living Lab på plats i Deltaparken vid Chalmers i Göteborg. Nu ska drygt 15 000 meter kabel dras och sensorer kopplas in innan de boende flyttar in i juni.

Tio dagar tog det. Alla moduler står där de ska och allt som återstår är lite invändig finish och en vit fasad som ska upp. Swedish Modules AB som ansvarar för monteringen är nöjda med arbetet hittills. Jörgen Pärnaste som är platschef berättar om utmaningarna med allt från kastvindar till precesion. Och du får komma in och titta med Shea Hagy från Chalmers.                        

Den första modulen är den viktigaste och också den svåraste att sätta. Den tog oss drygt tre timmar att på plats. För om den står det minsta fel så blir ju hela huset snett, och det gör vi allt för att undvika, säger Jörgen Pärnaste, platschef.

Övriga moduler har man satt på under två timmar i snitt. Här vet alla vad som ska göras och vem som gör vad. Kranföraren och lyftledaren kommunicerar lugnt, det gäller för de selade byggarbetarna att försiktigt putta till och dra i hörnrepen för att få modulen att hamna i rätt position. Varje dag har man i snitt lyft upp 5 moduler. Och nu, drygt en vecka senare, är alla de 44 modulerna på plats. Se timelapsefilmen här.

Stort intresse och rädsla för kastvindar

Intresset för staplingen under veckan som gått har varit enormt, dels i media och dels bland allmänheten. Nere på Engdahlsgatan har en strid ström av människor stannat till för att på mycket nära håll få se hur de stora, 20 tons tunga klossar, svävar som lätta fjädrar upp mot skyn. Men allt kan ändras på en sekund.

Vår största mardröm är oväntade kastvindar när vi lyfter så högt och tungt, säger Jörgen Pärnaste. En företeelse som kanske inte är så ovanlig i Göteborg, men som projektet lyckligtvis har sluppit under monteringstiden. När den sista modulen nu satts på plats står tydligt att detta definitivt inte var första gången som man monterade ihop ett hus. Efter många år i branschen är arbetslaget väl intrimmat och grymma på precision. På frågan om något gått fel under monteringen blir svaret: Nej. Inte något, allt har flutit på precis enligt plan. Nu återstår visserligen en hel del arbete, men mer av inredningskaraktär där bland annat 2 000 sensorer ska kopplas ihop och om ryktet stämmer så ska 15 500 meter kabel dras i huset. Allt för att kunna testa och forska i huset.

Snart dags för audition

Nästa händelse i HSB Living Lab är det stora rekryteringsevent som planeras för fullt. Här ska intresserade studenter och gästforskare få möjlighet att gå på audition och förhoppningsvis knipa kontrakt till de fina lägenheterna som står klara juni 2016.

 

Se monteringen av huset

Följ HSB Living Lab på Facebook och få korta uppdateringar ofta.