Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Köpa lägenhet

Står du inför ditt livs kanske största affär? Så här gör du för att köpa en lägenhet hos HSB. Läs igenom våra tips, för ett bättre och tryggare köp. Kika också på filmen för att få en bra introduktion till hur det är att bo i en bostadsrätt och vara del i en bostadsrättsförening.

15 smarta tips inför ditt livs affär

1. Vad har du råd med?

Fundera gärna över hur mycket marginal du har. Hur ser din kontantinsats ut? Ett lån handlar alltid om en viss risk. Prata i tid med banken, de bedömer din återbetalningsförmåga och bedömer även sin risk att låna ut till dig.

2. Lånelöfte

Ansök via din bank om lånelöfte, det är väldigt bra att ha detta klart när du börjar leta lägenhet. Då kan du sätta igång processen med budgivning direkt om du vill, och du får också dina ekonomiska gränser klara för dig.

3. Välja ränta

Rörlig eller bunden? Ännu en av dessa eviga frågor. Rörligt innebär att räntan ändras oftare, vilket innebär att du tar en högre risk. Bunden ränta kan vara tryggare eftersom du vet vad du kommer betala och således kan planera bättre.

4. Gå på många visningar

Det kan hända att du behöver gå på många visningar innan du hittar din drömbostad. Utmana dig själv – gå inte bara på exakt det du vill ha i områden du bestämt dig för. Det kan ge nya infallsvinklar och idéer. Kolla vad andra som köpt lägenhet i området har betalat.

5. Fall inte för ytan

På samma sätt som man som säljare vill att köparen ska fastna för stylingen, gäller det som köpare att se bortom den. Väggar och golv är lätta att fixa till. Här är dock några viktiga saker (som inte är så lätta att ändra på) att titta efter:

 • Funkar planlösningen för dina behov?
 • Är läget bra – sol, vind, utsikt, våningsplan i huset, närhet till bullrig trafik?
 • Hur är insynen?
 • Vad är det för typ av uppvärmning?
 • Finns det bra förvaring eller möjligheter att skapa det?
 • Passar köket dina behov?
 • Finns hiss – om du vill ha det? Går ev barnvagn in i den?

På nätet finns checklistor att ladda ned och och ta med när du ska köpa lägenhet.

6. Vad innebär det att köpa och äga en lägenhet i HSB?

Du köper en nyttjanderätt till en lägenhet och blir medlem i en bostadsrättsförening. Genom köpet äger du också en del av bostadsrättsföreningen. En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där medlemmarna gemensamt äger föreningens fastigheter och mark.

7. Kolla stadgarna

Ibland är språket byråkratiskt, men det är viktigt att du som köpare sätter dig in i vad du har för skyldigheter och rättigheter gentemot föreningen.

8. Granska ekonomin 

Kolla förstås årsredovisningen, men den ger egentligen bara en ögonblicksbild. Titta därför också i den ekonomiska planen, särskilt om det är en nybildad förening. Där får du en överblick över investeringar, lån och ekonomisk känslighet.

 • Titta på underhållsplanen. Femårsplaner är vanligt och ett bra tecken på att föreningen tänker långsiktigt.
 • Finns det många lokaler? Det ger bra intäkter, men det är också en risk om de inte går att hyra ut. Har föreningen många lokaler kan det innebära att den är oäkta, vilket innebär andra regler.
 • Granska kommande investeringar. Finns det pengar till dem fonderade eller hur ska finansieringen ordnas? Kontakta gärna ordföranden direkt och ställ frågor, och får du inga tydliga besked, se till att ha en marginal för att avgiften kan komma att höjas.

9. Ta reda på vad som ingår

Fråga mäklare vad som ingår i priset för att undvika obehagliga överraskningar. Styrelsen kan ge svar om inte mäklaren vet.

 • Ingår el och vatten?
 • Ingår bredband?
 • Är kök och badrum stambytt?
 • Planeras några renoveringar på fastigheten?
 • Hur ser ekonomin ut i bostadsrättsföreningen?
 • Planerar bostadsrättsföreningen att höja månadsavgiften?
 • Finns det hyresrätter i huset (ska de göras om till bostadsrätter kan det vara ett bra tillskott i kassan för föreningen)?
 • Finns förrådsutrymme?
 • Parkering?
 • Hur gamla är vitvarorna?
 • Vad är det för månadskostnad och vad ingår och tillkommer?
 • Vilka gemensamma ytor finns, t ex gästrum, bastu eller gym?

10. Kolla alla ytor

Glöm inte att undersöka tillhörande förråd och gemensamma lokaler. Kolla efter fuktskador, säkerhet mm. Det är också klokt att kika runt i övriga delar av fastigheten. Titta på fasad, fönster och hur de allmänna ytorna verkar skötas så som tvättstugor, gräsmattor etc.

11. Besiktiga

Undersök lägenheten noga – som köpare har du stor undersökningsplikt. En bostadsrättslägenhet köps vanligen i befintligt skick. Fel som du borde upptäckt vid en undersökning kan du få svårt att kräva ersättning för gentemot säljaren i efterhand.

12. Be om dokumentation

Har du tur har lägenheten gott om dokumentation bakåt i tiden vad gäller renoveringar, försäkringsärenden, etc. Eller så finns bara den senaste ägarens dokument. Utöver kontrakt och intyg som rör själva försäljningen kan du be om bruks- och monteringsanvisningar, original- och ombyggnadsritningar, ev. våtrumsintyg från badrumsrenoveringar, fakturor och kvitton.

13. Budgivning

HSBs nyproduktion säljs till fast pris, utan budgivning. På andrahandsmarknaden finns olika typer av budgivning men det vanligaste är en öppen budgivning. Utgångspriset är vanligast att börja med men det är fullt tillåtet att lägga ett bud under det. De olika budgivarna lägger sedan bud över varandra tills det kvarstår någon som lagt ett bud som ingen vill lägga över. Säljaren har faktiskt rätt att välja vilket bud hen vill, det kan vara andra saker som avgör, t ex ett för säljaren mer passande datum för affären.

14. Skriva kontrakt

Ditt bud är inte bindande förrän du skrivit kontraktet. Detsamma gäller även andra budgivare vilket gör att nya högre bud kan komma med i bilden innan du har skrivit på. Var noga med att få med allt, särskilt muntliga löften i ditt kontrakt. En specifikation på vad som ingår är en självklarhet, finns det med i prospektet så ingår det. Inbyggda saker likaså.

När man skrivit på så har man vanligtvis fem bankdagar att betala handpenning på köpeskillingen, vanligast är att det är 10 %. Resterande betalas vid tillträdesdatum, vilket brukar ske på banken eller hos mäklaren. När det är klart får du nycklarna.

15. Medlem i regional HSB-förening

De flesta bostadsrättsföreningar kräver även ett medlemskap i den regionala HSB-föreningen för att du ska kunna antas som medlem. Mer om hur detta fungerar och hur HSB är uppbyggt kan du läsa om under Om HSB. Medlemsansökan till en regional HSB-förening kan du göra här.