Kallt i lägenheten?

11 oktober 2023 När hösten kommer kan det kännas kallt och lite fuktigt inomhus. Det hänger ihop med snabba temperaturväxlingar utomhus, mindre solstrålning och kylande blåst. Värmesystemet i föreningen är i motsats till dessa snabba förändringar stort och trögt, det är därför viktigt att medlemmarna har en förståelse för hur systemet fungerar innan felanmälan görs.

Värmen till lägenheterna i föreningen regleras och styrs av temperaturen både inomhus och utomhus. Ligger temperaturen över 21 grader i din lägenhet stängs elementet av till dess att dem återigen behöver gå i gång. Det betyder med andra ord att elementen kan vara kalla eller ljumna under perioder. Att det är kallt på elementet betyder alltså inte nödvändigtvis att det är fel på systemet.

 ALLMÄNNA TIPS

 Människor uppfattar och upplever temperaturer på olika sätt. Men det finns en del saker du själv som boende kan göra för att förbättra värmen i din lägenhet.

  •  Det är viktigt med ett bra luftflöde för att värmen skall spridas i lägenheten – kontrollera så att ventiler och luftspalter är öppna.
  •  Säkerställ att inte elementen är blockerade av möbler, gardiner eller elementskydd – det försämrar avsevärt värmefördelningen.
  •  Vädra gärna – men gör det kort och effektivt. Tänk på att stänga radiatorventilen innan du vädrar speciellt om du skall vädra länge.
  •  Om du skall kontrollera temperaturen inne – mät minst en meter från yttervägg, gärna mitt i rummet.
  •  Vid låg temp – gör en felanmälan. Observera att föreningen har rätt att göra en egen utredning för att säkerställa temperaturen. 

Tänk också på att din lägenhet är en del av flera i samma hus och i samma system, det gör det svårt att reglera enbart din lägenhet utan att flera andra påverkas.

Mer om Så kallt får det vara inomhus (hsb.se)

Förvaltningen 
HSB Brf Högaholm

 


Till nyhetslistan