Störningsanmälan

Vad ska jag göra om grannarna stör?

Vilka är mina skyldigheter som bostadsrättshavare?

Du är skyld ig att iaktta sundhet, ordning och skick inom huset. Det innebär bland annat att du inte får utsätta dina grannar för störningar och du har också ansvar för att de som bor eller är på besök hos dig inte heller uppträder störande.

 
Vad är störningar?

Det finns naturligtvis en mängd olika beteenden som kan uppfattas som störande av omgivningen. Det är högst individuellt vad man känner sig störd av. Generellt ska en bostadsrättsinnehavare iaktta ett allmänt gott uppförande samt visa hänsyn och respekt för sina grannar. Vad som kan anses avvika från denna generella norm och anses störande får avgöras från fall till fall. En av de allra vanligaste orsakerna till klagomål är upprepat och högljutt festande och hög musik. Tänk dock på att vissa tillfälliga störningar från grannar ändå måste anses acceptabla i ett flerfamiljshus. Tex måste små barn leka och busa liksom att det måste få vara tillåtet med enstaka fester med hög musik. Kort sagt måste man vara beredd att tåla en del ljud när man bor i flerfamiljshus.

 
Vad kan jag göra?

Börja med att ta ett vänligt samtal med grannen, som kanske inte tänker på att han/hon är störande. Tala om att du blir störd av ljuden från grannens lägenhet och försök hitta en gemensam lösning problemet. Naturligtvis ska du avstå från att komma med anklagelser och personangrepp. Det blir alltid fel och leder inte till något konstruktivt. Försök istället att hitta en gemensam sning på problemet. Det fungerar i de allra flesta fall.

 
Om det inte hjälper?

Börja dokumentera störningarna noga. Du finner i länken nedan en formulär. Fyll formuläret och dokumentera noga vad och när du upplever störning. Bedömer styrelsen att störningarna är allvarliga ska föreningen uppmana den störande grannen att sluta med störningarna genom att skicka en så kallad rättelseanmaning.

 

Vad          händer  sen?
Om störningarna inte upphör kan föreningen säga upp grannen till avflyttning. Godtar han/hon inte uppsägningen kan föreningen vända sig till tingsrätten för en rättslig prövning. Denna kan resultera i att lägenheten förverkas och tvångsförsäljs.

Kan jag klaga anonymt?
För att fören ingen eventuellt ska kunna driva ett klagomålsärende rättsligt krävs att föreningen kan bevisa störningarna. Det vanligaste sättet att bevisa störningar är att uppvisa dokumentation över störningarna samt att de drabbade kan vittna om störningarna. Anonyma klagomål kommer därför inte att behandlas.

Fyll i blanketten för att skicka en felanmälan avseende en störning till styrelsen. Börja dokumentera störningarna noga. Bedömer styrelsen att störningarna är allvarliga ska föreningen uppmana den störande grannen att sluta med störningarna genom att skicka en så kallad rättelseanmaning.

 

https://forms.monday.com/forms/f55ed74265ba96208dc2724843c831da