Källsortering

På denna sida hittar du information som gör det enklare att veta vad du slänger var. Avfall är en resurs som kan göra nytta många gånger. Papper kan återvinnas upp till sju gånger utan att kvaliteten försämras. Glasflaskor, konservburkar och kaviartuber kan återvinnas hur många gånger som helst. Matavfall blir biogas och biogödsel. Vi har alla ett ansvar för jordens resurser. Det som hamnar i restavfallet brinner bara en gång, men det som återvinns får flera nya liv.

På Brf Odlaren tänker vi på miljön och föreningen gör så mycket vi kan för att göra sopsorteringen så smidig som möjligt för medlemmarna. Det är viktigt att vi alla sorterar rätt eftersom föreningen annars drabbas av straffavgifter, vilket i förlängningen kan leda till höjda månadsavgifter för oss boende.

Här nedan finns en guide för hur du sorterar de sopor som ska kastas i sopnedkasten och det som ska slängas i våra två miljöstationer. Ytterligare information finner du i Ragn-Sells sorteringsguide.

Emellanåt har vi även en container på plats för större avfall, här kan du läsa mer om den

Bilder och delar av text är lånat från VA SYD. 

Detta sorterar vi 

Restavfall (sopnedkast i trapphuset)
Paketeras i en platspåse precis som vanligt, dock väl försluten. Kattsand, blöjor, bindor, kuvert, tops, tamponger, diskborstar, tandborstar, trasigt porslin, fimpar och snus, dammsugarpåsar, engångsrakhyvlar, disktrasor, svampar, plåster, vinkorkar, kulspetspennor, ljusstumpar och CD-skivor.

Matavfall 
Lägg det i en matavfallspåse av papper. Frukt- och potatisskal, avocadoskal och kärna, lökskal, äggskal, kaffefilter, tepåsar, fisk- och skaldjursrens och köttben.

Plastförpackningar
Endast rena och torra förpackningar och mjukplast, t.ex. dunkar, flaskor och plastpåsar. Plastmöbler och plastleksaker ska INTE slängas här utan slängs bland restavfallet, eller i containern om det inte får plats i sopnedkastet.

Metallförpackningar
Rengjorda och torra förpackningar av plåt och aluminium, exempelvis konservburkar, aluminiumformar och värmeljushållare (peta bort den lilla metallbiten där veken sitter fast). Grytor och stekpannor ska INTE slängas här utan slängs bland restavfallet, eller i containern om det inte får plats i sopnedkastet.

Tidningar
Dags- och veckotidningar, facktidskrifter, reklamtryck, postorder- och telekataloger. Tänk på att inte slänga tidningarna i en plastpåse då detta förstör pappersmassan.

Pappersförpackningar 
Rengjorda och torra förpackningar samt wellpapp. Exempelvis juice- och pizzakartonger, papperspåsar, toarullar och omslagspapper.

Färgat glas 
Rengjorda och torra flaskor och burkar. Skilj noga mellan färgat och ofärgat. Porslin ska INTE slängas här utan räknas som restavfall.

Ofärgat glas 
Rengjorda och torra flaskor och burkar. Skilj noga mellan färgat och ofärgat. Porslin ska INTE slängas här utan räknas som restavfall.

Lampor 
Alla former av glödlampor och lysrör.

Småbatterier
Lösa batterier, knappceller, leksaks- och apparatbatterier.

Elektronik
Produkter med sladd och batteri. Slängs på en återvinningscentral eller i elbur. OBS! Får ej slängas i containern för grovsopor.

Medicin
Lämnas till apoteket.

Farligt avfall och rester från renovering

Farligt avfall är extra viktigt att sortera rätt. Till farligt avfall räknas allt som innehåller eller består av ämnen med farliga egenskaper. Det kan till exempel röra sig om ämnen som är giftiga eller brandfarliga. Exempelvis rester av färg, rengöringsmedel och läkemedel. Detta lämnar du på återvinningscentralen eller till Farligt avfall-bilen.

Textilier

Kläder, accessoarer, skor, lakan, dukar, gardiner, handdukar är du välkommen att lämna på återvinningscentralen eller i textilkärlet som står på innergården. 

Vitvaror

Behöver du slänga vitvaror, som kylskåp, är du välkommen att lämna det på återvinningscentralen eller kontakta förvaltningen, som kan anordna med hämtning. Du får efter kontakt med styrelsen då ett nummer som ska skrivas på vitvaran samt en bestämd plats att ställa den på så att den kan hämtas.

Stort tack för att du sorterar! 

Tillsammans hjälps vi åt, för en bättre miljö och för att hålla nere kostnaden för vår avfallshantering.