Försäkringar

I en bostadsrättsförening finns det tre huvudsakliga försäkringar som berör dig som bostadsrättshavare. Här kan du läsa mer om dem och varför det är viktigt att du har en hemförsäkring.

Hemförsäkring

Hemförsäkringen ska du som privaperson teckna själv. Denna försäkring omfattar bland annat ditt bohag och lösöre (som vitvaror, möbler och värdesaker i lägenheten).

Du får välja själv vilket försäkringsbolag du ska ha din hemförsäkring. Som medlem i HSB har du rabatt på hemförsäkringen hos Länsförsäkringar Skåne. Besök deras hemsida eller logga in på Mitt HSB för att ta del av dina medlemsförmåner.

Även om det är frivilligt att ha en hemförsäkring rekommenderar föreningen å det varmaste att du tecknar en hemförsäkring. Utan hemförsäkringsskydd kan en brand- eller vattenskada dels stå dig dyrt, men du har heller inte tillgång till all den hjälp som erbjuds via försäkringsbolaget om skadan eller olyckan är framme.

Fastighetsförsäkringen

Detta är föreningens försäkring för fastigheterna, som används vid till exempel brand- och vattenskador.

Föreningen är försäkrad genom Länsförsäkringar Skåne. Du är med och betalar för denna genom din avgift.

Bostadsrättstillägget

Alla lägenheter i HSB brf Samarbete har ett bostadsrättstillägg genom Länsförsäkringar Skåne. Du är med och betalar för denna genom din avgift.

Detta är bostadsrättshavarens försäkring. Den gäller exempelvis vid en vattenskada där du har fått skador på fast inredning i lägenheten (t.ex. kök, golv, väggar).

Tänk på att det kan finnas tilläggs- och extraförsäkringar utöver dessa som du kan ha tecknat eller ha i exempelvis ditt fackmedlemskap.