2019-06-25 - 09-17

Kort sammanfattning information från styrelsen

Laddstolpar och laddboxar för elbil och/eller hybridbil
Vid senaste årsstämman beslutades det att ge styrelsen i uppdrag att utreda frågan om möjlighet till laddning av elbilar, hybrider m.m. Elsytemet i garagen står inför upprustningsbehov därför bör eventuella laddstolpar installeras i första hand i vår utemiljö. Frågan utreds vidare i styrelsen.

Nya entrepartier med skärmtak vid ingångar.
Anbudstiden har gått ut och vi väntar på genomgång av anbud. Mer information kommer om modell och tidsplan för byten. I anslutning till byte av entrédörrar har styrelsen bestämt övergå till nytt låssystem. Upplåsning av entrédörrar kommer att öppnas med tagg och/eller via appen QT. I praktiken medför detta att våra ytterdörrar kan vara låsta även dagtid. Mer informatiom kommer.   

QT-systemet utökas
Med din tagg kan ni redan idag enkelt öppna många dörrar utan din lägenhets nyckel. Många bokningar kan också göras i bokningstavlan utanför tvättstuga. Med QT-appen installerad i din telefon får fler möligheter att öppna dörrar och boka tider i vårt QT-system. Du kan boka tvättstuga, bastu, hobbylokal, föreningslokal, biltvätt och dessutom öppna garagedörr med QT-appen.
Vi ser gärna att du installerar appen så snart som möjligt. Redan idag har ungefär hälften QT-appen installerad i sin telefon. Vill du också installera appen, så läs mer här om QT-appen, hur du skall gå till väga för att få den till din tefon.

De nya entrédörrarna installeras med QT-systemet där du måste ha din tagg för att öppna dörren. Har du QT i din telofon så kan du öppna dörren med den. I anslutning till byte av entrédörrar har styrelsen beslutat utöka antalet ställen där dörrar öppnas med tagg och QT-app. Ett viktigt argument för dessa förändringar är att minska nyckelanvändning och därmed också minska kostnader för nyckelhantering. En annan fördel är ökad säkerhet och trygghet för boende.

Container
Container kommer att placeras ute på grusplanen vid soprummet. Tidpunkt är ej bestämd men planeras till andra eller tredje veckan i oktober. 

Tvättrum
För en tid sedan togs möjligheten bort att öppna tvättrumsdörr med lägenhetsnyckel. Dörren öppnas endast med din tagg på din bokade tid.

Administrativt- och driftavtal
Styrelsen har beslutat att anta ett tre-årigt förvaltningsavtal med Riksbyggen för administation och drift av vår bostadsförenings verksamhet. Avtalet kan också förlängas. 

Fixargruppen
Fixargruppen har träffast för många enklare göromål och underhåll i föreningens fastigheter. Gruppen har vanligtvis träffats för "allt i allo" uppdrag under många tisdagar och även andra dagar. Många synliga och osynliga uppdrag har utförts. För att nämna något som ingen kan ha undgått är målning av garagevägg, ombyggd nedfart gångväg intill garagevägg, loppisförsäljning överblivna cyklar, skyltuppsättningar, m.m. Nu senast har ingång 24 E väggar och tak målats och belysning i soprum garage renoverats.
Har du vägarna förbi och känner för att ta del i vad som händer i området är det bara att titta in. Fixargruppen samlas vanligtvis i föreningslokalen tisdagar kl 9.00.

Balkonger utbyggnad
I augusti deltog styrelsen vid en informationsträff om nya balkonger till röda och gröna husen. Företaget Balco presenterade en ekonomisk utredning med de förutsättningar som finns för föreningen att investera i nya balkonger. Balco hade även utarbetat ett bildmontage med husens utseende efter nybyggda balkonger. Exempelvis skulle balkonger i en trerums lägenhet bli ca 10 kvadratmeter. Tvårumslägenheterna i de röda husen, som har franska balkonger, får vanliga balkonger. 

Kodlås till sophus
Kodlåset till sophuset kopplas ur och demonteras. Dörren öppnas med lägenhetsnyckel, röda husen.

Hissbyten klara 2019-06-15
Samtliga nya hissar var klart installerade i slutet av juni 2019. Under vecka 26 besiktigades hissarna. En del efterarbeten återstår för Kone. 

Ur tidningen "Aktuellt från HSB Norr"  nr 3 2019,  som utges för förtroendevalda i HSB bostadsföreningar, kan man bl.a. läsa...
Våra över 40 år gamla hissar behövdes bytas ut av drift- och säkerhetsskäl men också då reservdelar saknades. Senask fick vi reservdelar från Malmberget, säger Kurt Holmqvist. Våra hissbyten blev ett av de störta hissbyterna för en bostadsförening norr om Stockholm.  Hissbyte fanns ju med underhållsplan. Byggherre för projektet var HSB Norr där företaget Kone fick uppdraget att byta hissar. 

Arbetet med hissarna startade i maj 2018 och skulle vara klar i oktober 2019. Installationer gick jättebra och tidsplanen kortades ned med ca 3 månader. De nya hissarna kräver mindre energi och är mycket tystare. Reaktionerna från medlemmarna i föreningen har varit övervägande positiv och många har varit inblandade såsom kommunen, räddningstjänst och äldreomsorgen säger Ulf Lindström.