Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Här delar vi massor med varandra”

Gym, snickeri, vävstuga och bokcafé – det är några av alla de saker som fyra brf:er delar på i samfälligheten Minneberg. – Det finns bara fördelar med att dela på resurser, säger Åsa Minoz, ordförande i samfällighetsföreningen.
Att dela saker innebär också att dela ansvar. Andreas Granström och Åsa Minoz bor båda i HBS brf Svartvik. Där är Andreas även ordförande liksom ledamot i samfälligheten Minnebergs styrelse. Att dela saker innebär också att dela ansvar. Andreas Granström och Åsa Minoz bor båda i HBS brf Svartvik. Där är Andreas även ordförande liksom ledamot i samfälligheten Minnebergs styrelse.

Varför ska samtliga hushåll i en fastighet äga varsin borrmaskin som används sammanlagt en kvart under hela sin livstid? När man i stället kan ha borrmaskiner som alla delar på – och de boende både slipper inköpskostnaden och sparar på jordens resurser?

Allt fler människor och speciellt unga, vill dela på resurserna. Enligt en undersökning av Demoskop – på uppdrag av HSB – ligger gym, redskap, maskiner och verktyg i topp över sådant man vill dela med grannarna. När det gäller gym vill 38 procent dela, och bland de unga är siffran hela 66 procent.


Se när de boende i HSB Minnerbergs samfällighet skapar vi-känsla med en grannkväll på temat origami.


Inspireras av HSB Minnebergs samfällighet som delar på gym, snickeri, vävstuga, fotostudio med mera – ett hållbart sätt att skapa gemenskap och spara på jordens resurser.

I samfälligheten Minneberg är det inte bara borrmaskinen som delas utan även samlingslokaler, bridgeklubb, båtklubb, pingisrum, fotoateljé och mycket mer. Och det skapar gemenskap:

– Egentligen är den sociala samvaron kanske den största vinsten av detta. En av mina söner går ofta och tränar i vårt gym och lär känna människor där. Jag brukar väva och har jätteroligt med de andra i vävstugan, säger Åsa Minoz, som är ordförande i samfälligheten Minneberg och vice ordförande i HSB brf Sandvik.

Att det är fyra brf:er och en samfällighet innebär att det finns fem styrelser. Minneberg har löst samverkan genom att tydligt administrera resurserna.
– När det gäller samlingslokalerna och gymmet har vi ett bokningssystem med digitala nycklar. Man betalar en tillträdesavgift till samfälligheten för nyttjande per hushåll, per tillfälle eller per år. Och en del av verksamheterna, som vävstugan och fotoateljén, fungerar som egna föreningar som har en årsavgift. De sköter sig själva, säger Åsa.

Vissa resurser har man mer nytta av än man kan tro, konstaterar hon:

– Som snickeriet. Det är fantastiskt smidigt att kunna gå och snickra någonstans utan att störa grannarna eller få sågdamm i lägenheten.

Minneberg är från början byggt med gemensamma egendomar för fyra brf:er i en samfällighet och de boende har fortsatt att utveckla olika former av resursdelande under åren.

– Det finns ett jättestort behov av att vi alla blir mer klimatsmarta i våra konsumtionsvanor. Att öka nyttjandegraden på utrustning och lokaler är ett sätt, liksom hur vi tar oss fram i vardagen.

Minneberg har exempelvis beslutat att inte genomföra den utbyggnad av parkeringsplatser som tidigare varit planerad.

– I stället ska vi ha en gemensam mobilitetshubb med olika fordon som bilar, elcyklar och små lastbilar. Där kan vi som bor här få tillträde till fordonen via en prenumerationstjänst, så man inte behöver ha egen bil. I dag står svenska privata bilar parkerade mer än 95 procent av tiden, berättar Åsa.

Andreas Granström, Adela Flyxe och Åsa Minoz granskar ett alster som gjorts i den gemensamma vävstugan.

Andreas Granström, Adela Flyxe och Åsa Minoz granskar ett alster som gjorts i den gemensamma vävstugan.

Minneberg har också regelbundet köp- och byteshandel mellan grannarna där kläder, spel och prylar hittar nya, nöjda ägare.

– Vi har haft många loppisar som varit väldigt uppskattade. Nu, efter pandemin, har vi planerat grannaktiviteter igen, exempelvis fixarkvällar där man kan reparera saker, allt från trasiga kläder till kaffebryggaren. Tanken är att kunna få hjälp av sina grannar att ge sina saker längre livstid, säger Åsa.

Gemensamma ytor att träffas på saknas inte. Minneberg har också en boulebana, basketkorg, grillplatser och badbrygga där man kan grilla.

– I vintras var det ett gäng som drog i gång vinterdisco på isen – de plogade upp en yta och satte dit en ljudanläggning och belysning. Vi har också en badbrygga i området och vi är ett helt gäng som vinterbadar tillsammans där. Det har blivit väldigt populärt, berättar Åsa.

Själv delar hon ett fruktträd med grannen under.

– Vi har flera fruktträd på området som alla kan plocka av. Jag och grannen nedanför har planterat ett plommonträd och när det når upp till min balkong kan jag kan plocka av det häruppifrån, säger Åsa.

Medlemmarna i Minnebergs samfällighetsförening har många gemensamma platser att träffas på. Här ses Andreas Granström och Adela Flyxe i biblioteket.

Medlemmarna i Minnebergs samfällighetsförening har många gemensamma platser att träffas på. Här ses Andreas Granström och Adela Flyxe i biblioteket.

Att dela resurser med över tusen grannar skulle kunna leda till konflikter. Men inte här, menar Åsa.

– Vi har skapat regler kring hur resurserna kan nyttjas och vad som är vems ansvar. Om något till exempel går sönder i samlingslokalerna så står det i kontraktet att man får betala för det. Visst finns det folk som inte sköter sig men det är inget stort problem.

Att det är en miljöinsats är nog inte främsta skälet till delningsekonomins framgång tror Åsa.

– De allra flesta tycker nog att det här är bra för plånboken, smidigt och trevligt att umgås med grannar. Men på senare år har intresset för en hållbar livsstil ökat och det är ju bara positivt, avslutar hon.

Hand plockar ut bok ur bokhylla

Samfälligheten Minneberg

Ort: Bromma.

Byggår: Området uppfördes i mitten på 80-talet på en udde vid västra stranden till Ulvsundasjön.

Består av: De fyra bostadsrättsföreningarna Sandvik, Svartvik, Tangen och Tranan. Sammanlagt finns här 915 hushåll.

Huskroppar: Föreningarnas byggnader består av ett flertal flerfamiljshus byggda runt ett torg. Området har en grön kulturminnes-märkning.

Kuriosa: I samfälligheten har fastigheterna gemensamma anläggningar såsom energianläggning, parkeringshus och miljöhus. Brf:erna är medlemmar i samfälligheten i egenskap av juridiska personer och samfälligheten har funnits sedan området byggdes. I brf:erna finns även tvättstugor och övernattningslägenheter.

Dela resurser - så kommer ni igång

1. Ta reda på vad de boende vill ha. Är det ett snickeri som är mest efterfrågat? Ett gym? Eller vävstuga? 

2. Gör det smidigt. Använd enkla metoder för att till exempel boka och komma in i ett gemensamhetsutrymme – till exempel via en app.

3. Gör det trevligt. Använd gemensamma utrymmen för roliga aktiviteter som är efterfrågade.

4. Besluta om tydliga och enkla regler som gäller för gemensamhetsutrymmena eller de gemensamma resurserna.

5. Påminn om att de delade resurserna finns att tillgå, till exempel via nyhetsbrev, på webben eller som anslag i trappuppgångarna.

Trygghet och stöd i styrelsearbetet

Upptäck brf-medlemskapet i HSB som bland annat ger stöd från en erfaren HSB-ledamot och juridisk rådgivning.