Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

5 tips för en hållbar jul

24 november 2021 Julen står äntligen alldeles runt hörnet. En tid för att umgås med nära och kära, mysa och äta god mat stundar. Vi har samlat fem tips för en lite mer hållbar jul.

1. Julgranen

Plastgranen kan återanvändas, absolut. Men den är ändå dålig ur miljösynpunkt eftersom den kan innehålla kemiska ämnen som inte bryts ner i naturen. Det bästa för miljön är att köpa en vanlig svensk närodlad gran (men det beror också på hur länge man eventuellt använder plastgranen). Har du inte möjlighet att köpa gran från en lokal skog – välj en svenskodlad gran. Kungsgranar och ädelgranar kräver generellt sett mer gödsel och bekämpningsmedel vilket gör dem till mindre miljövänliga alternativ.

2. Mer grönt på julbordet

Mycket under julen kretsar kring mat. Trevligt – men tyvärr inte alltid så bra för miljön. Tänk på att inte laga ett överflöd av mat som sedan får kastas i soptunnan. Satsa gärna även på en grön jul! Köttet på julbordet är en riktig miljöbov och orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Att ersätta vissa rätter med vegetariska och veganska alternativ behöver varken bli krångligare, dyrare eller mindre gott. Grönkål, brysselkål och rödkål är mat vi redan känner oss bekanta med på julbordet. Julskinkan kan ersättas med griljerad ugnsbakad rotselleri eller kålrot. Och i stället för sill kan göra du göra egen auberginesill!

3. Ljus och energi

Under julen vill många ha det extra mysigt med lampor och ljusslingor i olika former. Se till att ljuskällorna består av LED-lampor eftersom de förbrukar mindre energi i jämförelse med övriga lamptyper. De har även betydligt längre livslängd. Sätt gärna en timer på julbelysningen så att den inte lyser när det är ljust ute eller när du ändå ligger och sover.

4. Minska julklappsäcken

Fråga dig själv om du verkligen måste köpa prylar som julklapp till alla. Varför inte ge bort en upplevelse, såsom en massage eller en hemmamiddag i stället? Eller satsa på en julklapp för framtiden till barnen eller barnbarnen och starta ett bosparande. Hen kommer att vara dig evigt tacksam den dagen det är dags att flytta hemifrån.
Tänk på att det viktigaste inte är antalet julklappar, utan innehållet och tanken bakom presenterna.

5. En julklapp till dig själv

Sist men inte minst: Ta hand om dig själv och gör något för dem du tycker om. En hållbar jul handlar också om att värna om sig själv och sitt välbefinnande. Gör något du mår bra av. Kanske är det att ta sovmorgon, läsa klart den där boken du började på för länge sedan, ta en tur längst med vattnet tillsammans med en vän eller bara gå ut i skogen och lyssna på tystnaden? Låt denna stund bli din julklapp till dig själv.