Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Dags för fastighetssyn

17 maj 2021 Sommaren är en bra tid att genomföra bostadsrättsföreningens fastighetssyn. Då är det ljust ute och inget döljs under snö och is. Vi har pratat med Adrian Aspberg som jobbar som områdeschef på HSB Stockholm, för att ta reda på vad som är viktigt att tänka på vid en fastighetssyn.

Hej Adrian! Vad är din roll på HSB Stockholm?
- Jag jobbar som områdeschef för fastighetsförvaltare på vårt områdeskontor i Haninge. Jag är även ansvarig för underhållsplaner på HSB Stockholm och håller utbildningar i vårt verktyg Underhållsplan online.

Berätta, vad är en fastighetssyn?
- Vid en fastighetssyn så ser man över fastigheten för att se vilka åtgärder som är nödvändiga att genomföra. Man gör en övergripande kontroll av fastigheten för att se vad statusen är just nu och vid behov kan också sakkunnig anlitas, exempelvis en energikonsult för att utreda huruvida besparingspotential finns i föreningens installationer.

Ofta så utgår man från den underhållsplan som föreningen har och tittar på det planerade underhåll som ligger inom de närmsta åren. 

Hur upprättas en underhållsplan?
- En underhållsplan kan vara allt ifrån ett dokument som föreningen själva har satt ihop till någonting som upprättas av en professionell person som mäter upp husen och lägger in alla de komponenter som man behöver ha med i underhållsplanen.

Vi rekommenderar att man tar in professionell hjälp med att upprätta underhållsplanen för att ha ett bra underlag att jobba med.

Varför bör en bostadsrättsförening göra en fastighetssyn?
- Det är för att statusbedöma både hus och mark och för att kunna planera framåt.

Det är en fördel att göra fastighetssynen innan man lägger budgeten för nästa år. Då har man bra koll på vad man kommer att behöva lägga pengar på under de kommande åren och man kan på så sätt planera långsiktigt vilket ger mer en tryggare tillvaro för styrelsen samt stabilare avgifter för föreningens medlemmar.

Upptäcker man att det är någonting som behöver åtgärdas på lite längre sikt som kommer kosta väldigt mycket pengar så kan man i budgeten börja lägga in en planerad avgiftshöjning de närmsta åren, så att det inte blir en chockhöjning precis innan det är dags att genomföra arbetena.

Hur ofta ska en fastighetssyn göras?
- Det bästa är att göra en fastighetssyn varje år. På det sättet har man alltid en bra bild av hur fastigheten ser ut. Man kan även hålla koll på sprickor och avvikelser och hur dessa utvecklar sig mellan åren. Ett tips är att ta bilder för att kunna ha en referens till nästa års syn.

Har du några bra tips för att genomföra en lyckad fastighetssyn?
- Jag tycker att man ska ha en underhållsplan att utgå ifrån, men har man inte det så är det bra att ta en runda i huset och titta på de stora delarna så som fasader, tak, fönster och dörrar men också titta invändigt på exempelvis ventiler, rördragningar, målning i trapphuset och tvättstuga. Det är mycket man kan se själv även som lekman och hittar man något som ser ut att behöva åtgärdas kan man då ta in någon som tittar mer specifikt på de delarna.

Om det var längesedan ett stambyte genomfördes bör man ta in någon som filmar rören för att se hur de ser ut, det kan man inte göra själv. Tar man hand om rören och exempelvis spolar avloppet återkommande så kanske man kan förlänga livslängden på avloppsrören. Viktigt att tänka på är att stammar inte bara inbegriper avloppsrör, titta gärna på vattenledningar, ventiler och elledningar samt centraler också.

Vad är bra att tänka på om bostadsrättsföreningen har förvaltare respektive inte har förvaltare?
Om man har en förvaltare så tycker jag att det är bra att lägga in en fastighetssyn i avtalet så att förvaltaren tillsammans med styrelsen går igenom fastigheten och gör fastighetssynen, då har man bra hjälp av någon som är van vid att hantera den här typen av frågor.

Har man inte en förvaltare så tycker jag att man ska samla hela styrelsen och tillsammans göra en fastighetssyn. Alla i styrelsen har ju olika kompetenser och är man tillsammans hela styrelsen så bör man kunna täcka upp rätt så mycket och kan sedan ta in hjälp när man blir osäker.

Jag vill även tipsa om vår digitala underhållsplan som man kan beställa till Mitt HSB. Där kan underhållsplanen läggas in digitalt och man kan då på ett väldigt enkelt sätt gå in och uppdatera den årligen, antingen själva i styrelsen eller med hjälp av sin förvaltare.

Vill ni ha offert på underhållsplan eller har andra frågor om underhåll är ni välkomna att kontakta oss. Läs mer här.

Lycka till!