Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så skapades HSB brf Ramselyckan

12 oktober 2021 I Öjersjö utanför Göteborg bygger HSB Göteborg 81 nya lägenheter med arkitektur som både passar in och sticker ut, hållbara lösningar som både är innovativa och traditionella, och en boendemiljö som både ger avskildhet och sammanhang. Arkitekten, projektchefen och säljaren berättar om idéerna som ligger bakom HSB brf Ramselyckan.

HSB är en av flera aktörer som bygger i området Gökegård mellan Kåsjön och Nya Öjersjövägen i Partille. Totalt blir det drygt 500 nya bostäder samt ett nytt centrum med mataffär och restaurang. Brf Ramselyckan ligger i början av området och har en skogsdunge som granne på ena sidan, så lugnet och närheten till naturen är påtaglig. Än är det närmare två år till inflyttning, men på idéstadiet har brf Ramselyckan funnits länge. Johanna Bocian Östberg på Okidoki arkitekter började redan för flera år sedan att skissa på de åtta tvillinghusen med totalt 81 lägenheter.

Johanna Bocian Östberg, Okidoki arkitekter.

– Det som är speciellt med brf Ramselyckan är att det är bostadsrätter i småskaliga hus i stället för flerfamiljshus i större kvarter. För de boende blir det lite som att bo i villa men tillsammans med andra. Vi har hämtat inspirationen från traditionella svenska röda stugor och ladugårdar så att husen blir klassiska men med en modern tvist, förklarar hon.

Svensk byggtradition märks i valet av träfasad och färgerna falurött och ockragult. Den moderna tvisten syns i panel-brädornas utseende och dimensioner samt i balkongräckena. De är moderna smidesräcken som ser transparenta ut fram-ifrån men tätare från sidan – som en kombination av luftighet och insynsskydd.

Högt i tak, många lägenheter högst upp och stora balkonger som i vissa fall går att nå från fler rum. Det är några av finesserna i brf Ramselyckan.

 

Planlösningarna på så vis att många av lägenheterna har öppet mellan kök och vardagsrum, men Okidoki arkitekter spår att trenden med köket som ett eget rum är på väg tillbaka, så det finns lägenheter med den lösningen också. Målet har varit att åstadkomma planlösningar som håller över tid.

– Därför har vi också flexibla rum. Innanför köket i några av lägenheterna finns ett rum som kan fungera som matrum, tv-rum eller arbetsrum beroende på behov. I vissa av fyrorna finns en kläd-kammare mellan två rum som går att ha som en barnkammare, lekrum eller gästrum. Man kan också nå sin balkong från flera rum, vilket gör lägenheten luftigare och friare att röra sig i. Lägenheterna har en hel del smarta och praktiska lösningar. De tvåor som ligger högst upp har försetts med loft som gör att de känns mer som treor. Och i alla treor och fyror finns gäst-wc.

– Och utanför entrén finns en bänk med förvaring som vi tror kommer att bli väldigt uppskattad, både som sittplats och som plats för pulkor, leksaker och sådant, säger Johanna Bocian Östberg.

Utifrån kan husen uppfattas som likadana men lägenheterna lägenheterna sig åt. Det har varit ett roligt pussel att få ihop delarna och helheten, tycker Johanna Bocian Östberg. Men mest nöjd är hon över hur väl husen passar in i miljön runtomkring.

– Platsen och landskapet gav förutsättningarna. Vi lade ned mycket tanke på hur husen skulle ligga i förhållande till varandra, naturen och solen så att de känns som en enhet. Här bor man fritt och avskilt men ändå tillsammans.

I brf Ramselyckan två HSB Living Lab-projekt, Styrelserum 2.0 och Miljörum 2.0. För att maxutnyttja gemensamhetslokalen utformas den så att den kan fungera som festlokal, bio, arbetsyta, gym eller mötesrum.

– Det är ju just så vi vill att HSB Living Lab ska fungera: idéer testas och utvecklas där och kan sedan implementeras i våra boenden, säger projektchef Martin Jaworski och beskriver hur de boende i brf Ramselyckan med hjälp av gymutrustning, flexibelt och lättflyttat möblemang och medieteknik får en lokal med mängder av användningsområden, och hur den blir som ett komplement till gästlägenheten när gäster bor över i det anslutande sovrummet.

Martin Jaworski, projetchef HSB Göteborg

Brf Ramselyckans miljörum blir också påtagligt mycket mer tilltalande än i vanliga fall. Forskning och undersökningar från HSB Living Lab visar nämligen att en trevlig miljö där ökar de boendes benägenhet att sopsortera och hålla ordning kring sig.

– Förutom tapet och fin belysning blir utrymmet uppvärmt samt har ozonrenare som gör att det inte ska lukta illa. Dessutom finns det möjlighet att tvätta händerna. Båda de här idéerna fokuserar på hållbarhet och leder till friskare och gladare boende, säger Martin Jaworski.

Ytterligare en HSB-inovation, HSB Dela, får också rum i brf Ramselyckan.

– Vi säljer fem lägenheter med HSB Dela som gör det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden eftersom de delar inköpskostnaden med HSB, säger Martin Jaworski. 

De åtta tvillinghusen ligger i en solfjäder, vilket minskar insyn och ökar luftigheten mellan husen.

 

Brf Ramselyckans lägenheter började säljas i juni i år. Säljaren Sofie Esmyr är inte förvånad över det stora intresset.

Sofie Esmyr, säljare HSB Göteborg

– En av de främsta kvaliteterna är hur husen är placerade som i en solfjäder. Eftersom de inte ligger rakt mot varandra blir det mindre insyn och mer privat och på samma gång luftigt. Det som köparna också gillar är att alla lägenheter oavsett storlek har balkong på egen gavel. Som tillval går det även att glasa in en del av balkongen eller uteplatsen, vilket förlänger balkongsäsongen, säger hon.

Av de som köpt hittills har flera anknytning till Öjersjö och är naturmänniskor som uppskattar grönområdena och Kåsjön. De känner området väl och ser fram emot att det växer och får ett eget mindre centrum med mataffär och att så många nya bostäder byggs. Det finns köpare i alla åldrar, berättar Sofie Esmyr.

– Villakänslan tilltalar till exempel unga par med barn som bor i lägenhet i dag men inte känner sig riktigt redo för ansvaret och arbetet som en villa medför. Men det lockar också de som känner sig färdiga med villalivet när barnen blivit stora. De äldre köper en nyproducerad bostadsrätt för att få ett enklare liv. Så det kommer att bli en härlig blandning av boende i brf Ramselyckan, och det finns lägenheter som passar alla.

Försäljningen har hittils gått över förväntan, säger hon.

– Det byggs mycket i området, men det är många som väljer brf Ramselyckan, mycket på grund av att man värderar att bo i ett så fint hus, med stora balkonger, fantastisk planlösning och fina, väl genomtänkta inredningsval. Vi har tre grund-stilar som man kan anpassa utan att det kostar extra, och tillval som ger massor av valmöjligheter så att boendet blir som man önskar. Dessutom har vi ju ovanligt många lägenheter som ligger högst upp, och det är uppskattat, säger hon.

Dessutom spelar HSBs kvaliteter in, tror hon.

– Gemenskap är viktigt där man bor, och det har vi jobbat mycket med. Gemensamhetslokalen med övernattningslägenheten är en sådan sak, odlingslotter, gemensam grillplats och tre lekplatser mellan husen är några andra.

Miljömässig och ekonomisk hållbarhet, som alltid är viktigt för HSB, är också något som fler och fler bryr sig om.

– Vi bygger med miljömärkning Svanen, med solceller på taken och bergvärme. Vi förser så många som möjligt av de närmare 100 p-platserna med laddstolpe för elbilsladdning. Och vi på HSB finns ju kvar och förvaltar det vi har byggt.

Nyfiken på HSB brf Ramselyckan?

Välkommen att kontakta Sofie Esmyr, sofie.esmyr@hsb.se. Titta gärna på det digitala materialet, eller varför inte ta en tur förbi området för att få en uppfattning om läget och framtiden. HSB Göteborg har också en visningsbod på plats för bokade besök.

Läs mer om brf Ramsleyckan här