Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lyckat första spadtag för HSB brf Guldläge

23 juni 2022 Torsdag den 19 maj togs det första spadtaget för att officiellt markera byggstarten av de 82 bostadsrättslägenheterna i HSB brf Guldläge i Skellefteå. Utöver det traditionella spadtaget så skapades även en tidskapsel.
I bild från vänster: Malin Bohman, kundansvarig HSB Norr, Lorents Burman, kommunalråd, Peder Dahlberg, projektchef NCC, , Skellefteå, Mattias Lundström, vd HSB Norr. I bild från vänster: Malin Bohman, kundansvarig HSB Norr, Lorents Burman, kommunalråd, Peder Dahlberg, projektchef NCC, , Skellefteå, Mattias Lundström, vd HSB Norr.

– Vi har ett bra samarbete med HSB som funnits som aktör länge i Skellefteå. Det sker en samhällsomvandling i vår kommun som aldrig har hänt tidigare, det ska byggas väldigt många bostäder under en lång tid framöver. Att HSB är med och utvecklar Skellefteå med dessa bostäder i brf Guldläge är ett välbehövligt tillskott, säger Lorents Burman, kommunalråd Skellefteå.

En rolig del av ”spadtaget” var den tidskapsel som skapades med tidstypiskt innehåll. Kapseln kommer att byggas in på lämplig plats i huset och kanske hittas av framtida generationer om flera hundra år. HSB la ner dagsaktuella utgåvor av Norran och Folkbladet samt printade ritningar över fastigheten. Det var även många köpare som bidrog till tidskapseln. Bland annat med covidtest, brf Guldläges bygglov och handskrivna brev med hälsningar från 2022.

Guldläge spadtag 6 900x500.jpg

– Vi är mycket glada att äntligen kunna inviga bygget av HSB brf Guldläge, säger Mattias Lundström, vd HSB Norr. HSB har länge letat mark länge i Skellefteå och när vi hittade den här marken och såg vad vi kunde göra, blev det kärlek vid första ögonkastet.

På plats för att sätta spaden i backen var HSB Norrs vd Mattias Lundström, Malin Boman, kundansvarig HSB Norr, Skellefteås kommunalråd Lorents Burman och Peder Dahlberg projektchef NCC.

Lägenheterna i brf Guldläge omfattar 1 - 5 rum och kök mellan 28 - 148 kvm, med genomtänkta planlösningar, generösa förvaringsmöjligheter, balkonger (vissa lägenheter har dubbla balkonger), tillgång till hiss och parkering i huset samt till en skyddad innergård. HSB brf Guldläge byggs mitt i centrala Skellefteå, precis där Södra Järnvägsgatan möter Repslagargränd.

Guldläge spadtag 900x500 2.jpg

HSB brf Guldläge blir ett attraktivt hus med danskt tegel och variation i huskroppen för att skapa en vacker byggnad. Projektet kommer att ha en hållbar profil där man bygger för att certifiera enligt miljöbyggnad silver och använder klimatförbättrad betong.

Vad innebär klimatförbättrad betong?
För att minska koldioxidutsläppen så byggs HSB brf Guldläge med klimatförbättrad betong och det innebär att man har minskat cementhalten och ersätter det med slagg som är en form restprodukter från industrin. Målet är att i snitt kunna minska koldioxidutsläppen med 25 procent jämfört med traditionell betong.

Vad innebär miljöbyggnad silver?
Miljöcertifieringen är ett led i HSB:s strategi för att minska utsläppen från våra bostäder och certifieringen säkerställer bland annat en god inomhusmiljö, en låg energiförbrukning och att inga onödiga kemikalier byggs in.