Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Från mörk källare till prunkande odling

08 juni 2022 Det är något speciellt med att skörda och äta det som du själv odlat. Något som kanske kan kännas självklart för den som har trädgård, balkong eller uteplats. Men att odla inomhus hela året är faktiskt fullt möjligt.
Dagmar Westerling och Anitha Bruun Inte bara grönsaker odlas i källaren, även vänskapen frodas. ”Att vi blivit så goda vänner är en stor bonus”, säger Dagmar Westerling, till vänster. Odlarvännen Anitha Bruun till höger.

Att Dagmar Westerling i HSB brf S:t Peter har både kunskap och intresse för odling råder det ingen tvekan om. För henne har hemmaodlade grönsaker alltid varit en naturlig del av måltiden, ända sedan hon var barn. I kruka på balkong och i mager jord på torpet har det vuxit allt möjligt: Kryddor, potatis, tomater och sista året även jordärtskockor. Men nu har hon tagit ett nytt steg.
– Jag fick upp ögonen för hydroponisk odling för ett par år sedan och har odlat på det viset i lägenheten sedan dess. Visst kräver det lite insats, men jag är ändå förvånad över hur enkelt det är, säger Dagmar Westerling.

Att odla hydroponiskt innebär att du odlar i vatten och näringslösning, helt utan jord. Genom att dessutom odla inomhus med tilläggsbelysning är du helt oberoende av årstider och kan få många skördar på ett år.
– Det var efter en artikel i HSB Uppdraget som idén väcktes om att vi skulle kunna odla hydroponiskt gemensamt i
föreningen. Jag tog upp detta på ett styrelsemöte och skickade ut en intressekoll till alla boende i föreningen. Så nu är vi en grupp på sex personer som startar upp detta tillsammans, berättar Dagmar.

I en stor källarlokal kommer odlingen att samsas med styrningen för föreningens värmesystem. Odlingssystemet kommer från Grow Pipes och består av en komplett odlingsram med belysning, cirkulationspump och rör för odlingen. Här finns plats för cirka 170 plantor och eftersom odlingen sker på höjden är det väldigt yteffektivt. Tillsammans med HSB Living Lab och Grow Pipes kommer odlingsgruppen att utvärdera och dokumentera såväl odlingsprocessen som den tid gruppen lägger ner.
– Vårt system är framför allt tänkt att användas i utvecklingsländer där tillgång till vatten är begränsad. En yteffektiv vertikal odling möjliggör också att man kan ha odlingar närmare konsumenten, och på så vis minska på behovet av transporter. Vi ser också fram emot att följa odling i bostadsrättsföreningar då vi tror att inomhusodling i outnyttjade lokaler kan vara en av flera lösningar för att öka vår självhushållningsgrad framöver. Det är en fantastisk entusiasm i odlingsgruppen hos brf S:t Peter så detta kan bli hur bra som helst, säger Christer Tilk, grundare av Grow Pipes.

När vi träffar Dagmar och Anitha Bruun, en av de andra eldsjälarna från odlingsgruppen, så har de redan hunnit förså i pluggbrätten. Det görs innan utplantering sker i själva odlingsramen. Här växer allt från sallad till basilika, koriander och sockerärtor.
– Här driver vi upp små plantor från frön och nästa vecka ska de få flytta in i odlingsramen, berättar Dagmar.

Genom att hålla visningar i lokalen när allt är på plats hoppas odlingsgruppen på att få upp intresset för odlingen hos fler boende.
– Förutom att vi i gruppen ska kunna plocka sallad, kryddor och annat gott hoppas vi få så pass bra skördar att vi kan förmedla vidare till självkostnadspris. Det är ju lite trevligare att kunna köpa närodlat till middagen och dessutom till bättre pris, säger Anitha Bruun.

Att de ska börja i liten skala är både Dagmar och Anitha överens om. Samtidigt finns förhoppningen om att kunna köpa ut utrustningen, som nu lånas av HSB Living Lab, och att kunna utöka odlingsmöjligheterna i den rymliga lokalen.

Utöver de självklara fördelarna med närodlat har helt nya kontakter skapats grannar emellan. Redan innan odlingarna tog fart träffades gruppen regelbundet i lokalen för att fika och utbyta idéer.
– Att vi blivit så goda vänner tack vare det gemensamma intresset för odling är en stor bonus, säger Dagmar med ett leende samtidigt som Anitha nickar instämmande.