Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Karlstad blir Årets arkitekturkommun 2022

28 oktober 2022 Karlstad blir Årets arkitekturkommun 2022 och kniper därmed förstaplatsen för tredje året i rad. Landskrona och Borås hamnar tätt efter på prispallen. Det visar en rapport som har tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.
Sedan januari 2021 välkomnar mötesplatsen Kronoteket barn och ungdomar i Karlstad. Bakom arkitekturen står Tengbom. Sedan januari 2021 välkomnar mötesplatsen Kronoteket barn och ungdomar i Karlstad. Bakom arkitekturen står Tengbom.

– Grattis Karlstad, Landskrona och Borås! Ni är bäst i landet på att hantera bostadsförsörjningen samtidigt som ni ser till att det som byggs har förutsättningar att bli så bra, hållbart och attraktivt som möjligt. Att både jobba strategiskt och ha ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är det som krävs för att placera sig på topplistan, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun lyfter fram de kommuner som lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen med att hantera bostadsförsörjningen och ambitioner om att minska klimatpåverkan.

Karlstad vinner för tredje året i rad

Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022 och har därmed vunnit utmärkelsen tre år i rad. Framgångarna förklaras av ett mycket gott omdöme från arkitektkåren samtidigt som Karlstad ligger bra till när det gäller byggtakt, rutiner och lagefterlevnad. Men gapet ner till tvåan har krympt. Landskrona, som stadigt funnits med på topplistan så länge priset delats ut, kniper andraplatsen. Borås, som också har fått höga poäng de senaste åren, kommer tätt efter på en tredjeplats.

– Hur vi bygger våra samhällen och formar framtidens livsmiljöer har stor betydelse för människors vardag. För HSB har arkitekturen varit en självklar fråga sedan starten för snart 100 år sedan. Med den här utmärkelsen vill vi sätta ljuset på de kommuner som ger bäst förutsättningar för att bygga attraktiva samhällen, säger Pernilla Bonde, vd HSB.

Om utmärkelsen

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. Här vägs också in hur högt kommunerna värderar klimatfrågan; om de ställer miljökrav på byggmaterial och är med i föreningen Klimatkommunerna.

Det är sjätte året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

De 20 högst placerade arkitekturkommunerna (sammanvägt indexvärde inom parentes):

 1. Karlstad (81,7)
 2. Landskrona (79,8)
 3. Borås (79,6)
 4. Malmö (78,8)
 5. Örebro (78,7)
 6. Gävle (76,2)
 7. Tyresö (75,6)
 8. Umeå (74,9)
 9. Skellefteå (74,7)
 10. Sundsvall (73,4)
 11. Norrköping (73,0)
 12. Falköping (72,4)
 13. Växjö (72,1)
 14. Uppsala (71,8)
 15. Stockholm (71,8)
 16. Karlskrona (71,5)
 17. Järfälla (70,3)
 18. Västerås (70,0)
 19. Karlshamn (69,5)
 20. Lund (69,2)

Några kommuner har i det närmaste samma resultat. Här skiljs placeringarna åt av enstaka decimaler.

 Andra plats: Landskrona. Här syns Norra Borstahusen med unika och designade bostäder på ett plan med egen trädgård.

Andra plats: Landskrona. Här syns Norra Borstahusen med unika och designade bostäder på ett plan med egen trädgård.

Tredje plats: Borås. Här syns ”det gröna stråket” . En park som löper genom hela staden.

Tredje plats: Borås. Här syns ”det gröna stråket” . En park som löper genom hela staden.

Nytt hem att längta till?

Upptäck HSBs nyproducerade bostäder över hela Sverige.