Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Samfälligheter blir momspliktiga

29 september 2022 Den 15 februari 2022 kom Skatteverket med ett nytt beslut rörande samfälligheter. Från och med 2022 ska alla samfälligheter betala mervärdeskatt eller moms som det ofta kallas. För många kan det betyda att man vill ha hjälp med att sköta samfällighetens ekonomin.

Bakgrunden till förändringen är att Skatteverket kommit fram till att samfälligheter ofta bedriver en verksamhet som kan jämföras med att man köper och säljer tjänster genom förvaltning och underhåll av gemensammahetsanläggningar. Det gör att samfälligheter från och med i år behöver börja redovisa moms.

Samfällighetsföreningar som förvaltas ekonomiskt av HSB Södertörn kommer bli kontaktade av sin ekonom för vad som gäller för just er samfällighetsförening. Beroende på så kan det nämligen se lite olika ut.

Hela ställningstagandet finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

Har ni några frågor?
Kontakta er ekonom