Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Trädgårdsutbildning för fastighetsskötare möter kundernas behov

30 september 2022 Bostadsrättsföreningar efterfrågar alltmer kunskap vad gäller skötsel av de gemensamma grönområdena. Kunskap om biologisk mångfald, växter som främjar insekter och fjärilar, trädbeskärning och helhetstänk vad gäller innergårdar och grönområden är frågor som både styrelser och övriga medlemmar i föreningarna vänder sig till HSB med.
Utbildaren Britta Lindvall visar hur den biologiska mångfalden blandat sig med oxbärsbusken.

 

För att möta kundernas behov har HSB Södra Norrland i samarbete med Lindvalls Plantskola i Sundsvall utformat en trädgårdsutbildning för medarbetare som jobbar med fastighetsskötsel. Nu har ett trettiotal medarbetare fått gå utbildningen. Första gänget träffades på HSB brf Rågen i Nacksta, Sundsvall, under två soliga dagar i slutet av september.

– Lyssna till lövverket, säger trädgårdsmästaren Britta Lindvall, och stannar upp och pekar mot den stora lönnen som gruppen passerar när de vandrar runt i bostadsområdet för att lära sig mer om växter.

Sjuka blad får inte läggas i komposten

Samtidigt hittar hon några skott från blodlönn i en oxbärshäck där bladen blivit alldeles vita, och förklarar att det beror på en sjukdom. Den heter mjöldagg och löv med denna sjukdom ska man inte lägga i komposten. Då finns risk att sjukdomen sprider sig.

Så går hon vidare och när de kommer fram till en grupp aspar, så ber hon återigen gruppen stanna upp för att lyssna. Det blåser en lätt bris i träden.

– Hör ni vad det dallrar om aspen, det är bara den som har det här speciella ljudet, säger hon.

Ogräs – en slags biologisk mångfald

Gruppen av fastighetsskötare lyssnar intresserat både på asparna och henne. De står intill en lekplats med gungor där det kommit upp oönskade växter i sanden. Lektionen fortsätter genom att Britta med hjälp av en grep gräver fram några olika ogräs, med rötter och allt, som gruppen får lära sig mer om.

 

Johan Wåhlberg_930px.jpg

Trädgårdsanläggaren Johan Wåhlberg demonstrerar var man lägger det rätta snittet i lönnen.

 

Utomhuslektionen är fullspäckad av viktig information. Till sin hjälp har Britta trädgårdsanläggaren Johan Wåhlberg, som är anställd i firman. Han visar hur man beskär träd, något som många i gruppen vill lära sig mer om.

– Det är en helt fantastisk utbildning, säger Bengt Eskilsson lyriskt. Han är fastighetsskötare på Söder i Östersund sedan i april, då han började jobba på HSB.

– Britta vet vad hon pratar om och har svar på alla våra frågor. Jag har lärt mig massor och vet vad jag har att jobba med när jag kommer hem för att utvecklas. Och så ska jag såklart dela med mig av kunskapen till de andra därhemma!

När han blev erbjuden att gå utbildningen så tänkte han: vad finns det att prata om egentligen, det ska ju bara skötas om?

Kan sänka kostnaderna för föreningar

– Men nu vet jag bättre – det finns massor att lära sig! Det är superbra att vi får gå den här utbildningen. Det är ju stora kostnader för kunderna förknippade med underhåll av träd till exempel. Och kan vi hjälpa dem med bra och förebyggande skötsel kan vi också hjälpa dem ekonomiskt.

Han menar också att kunskapen om invasiva arter, såsom lupiner och parkslide, varit viktig.

– Att utrota invasiva arter är ju kopplat till fastighetsägarens ansvar och det är viktigt att vi vet hur vi ska agera, för att hjälpa våra kunder, menar han. Ännu finns ingen parkslide i Östersund, vad jag känner till, men det finns många andra invasiva arter där.

Fastighetsägaren ansvarar att ta bort invasiva arter

Liselott Westlin, som är fastighetsskötare på HSB brf Pernau i Gävle, håller med.

– Vi har fått lära oss att tillstånd krävs för att bekämpa vissa arter med kemiska medel. Och jag tror inte att så många fastighetsägare känner till att de har en skyldighet att ta bort invasiva arter. Nu kan vi hjälpa våra kunder med den kunskapen!

Liselott berättar att kursen varit fullspäckad av teori om alltifrån biologisk mångfald till växtlära. Men de har också ägnat mycket tid åt att praktiskt känna på växter och iaktta dem.

– Första dagen fick vi massor av små grenar med blad på som Britta hade plockat här i området och så skulle vi försöka lista ut arternas namn genom att läsa av färg, form, stammar och hur de kändes. Det var svårt – men kul!

Trädbeskärning populärt

Allra roligast har det varit att få lära sig mer om beskärning av träd, tycker hon.

– I min förening finns ett rikt bestånd av träd, men mest fruktträd. Flera äppelträd, körsbär och bärbuskar. Vi har fått lära oss mer om beskärning av bärbuskar, men fruktträd kommer i nästa del av utbildningen, som jag hoppas få gå, säger hon och skrattar.

Kjell Morelius, som är fastighetsskötare på brf Vattentornet, brf Stenhamra och ytterligare fem föreningar i Örnsköldsvik, håller med om att beskärning av träd är spännande.

– Jag kommer att kunna öva direkt på några träd när jag kommer hem, säger han. Men jag har även fått bra tips vad gäller beskärning av buskar, som ju är något jag gör ofta. Nu har jag fått ännu bättre kunskap inom det området.

Utbildning som höjer nivån på fastighetsskötseln

Han gick en liknande kurs för fem år sedan, och tycker det är bra med repetition.

– Det är ju så mycket att lära sig på en gång! Man behöver repetera och några nya saker kommer ju till också. Vi har fått lära oss många nyttiga saker som vi kan ta med oss hem till kunderna.

Ulrica Hammarström, biträdande affärsområdeschef på HSB Södra Norrland, är den som beställt kursen, och hon berättar att allt fler styrelser efterfrågar den här kunskapen.

– Vi hoppas att utbildningen ska bidra till att våra kunder upplever en ännu högre nivå på vår fastighetsskötsel, säger hon.

”Se hur rötterna hjälper växten att föröka sig ”, säger Britta Lindvall och håller upp en av växterna som oönskat tagit sig in på lekplatsen.

Högre nivå på fastighetsskötseln

"Vi hoppas att utbildningen ska bidra till att våra kunder upplever en ännu högre nivå på vår fastighetsskötsel", säger Ulrica Hammarström, biträdande affärsområdeschef på HSB Södra Norrland.

Bengt Eskilsson, fastighetsskötare i Östersund, tänker dela med sig av kunskaperna till arbetskompisarna därhemma.

Liselott Westlin, fastighetsskötare i Gävle, är glad över att ha fått lära sig mer om trädbeskärning.

Kjell Morelius, fastighetsskötare i Örnsköldsvik, tänker öva på trädbeskärning direkt när han kommer hem.