Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad är det som gäller på balkongen?

29 juni 2022 När vädret tillåter vill de flesta av oss passa på att nyttja balkongen till max, men vad är det egentligen för regler som gäller på balkongen? Innan du tar dig ut kan det vara en god idé att ta reda på vad som är tillåtet och inte tillåtet, så att du och dina grannar kan ha en fantastisk sommar på balkongen!

Spela musik
Det går bra att spela musik om det inte är så högt att du stör grannarna. Ett tips är att spela musiken inifrån lägenheten istället för att ta ut högtalarna på balkongen. Försök undvika höga ljud och samtal på balkongen kvälls- och nattetid. Om någon klagar på störande grannar är bostadsrättsföreningen skyldig att undersöka om klagomålen är befogade och i sådana fall säga till. Om störningarnasedan fortsätter kan föreningen i värsta fall säga upp den boende.

Grilla
Det beror på hur din förenings ordningsregler ser ut och om räddningstjänsten utfärdat ett förbud för ditt område. Många föreningar tillåter ingen grillning alls på grund av störande matos och brandrisk. Andra föreningar tillåter elgrill men inte kol- och gasolgrill. Brandkåren rekommenderar enbart elgrill. Hör med grannarna så att de inte störs av oset innan du tänder på. Om röken stör kan det räknas som olägenhet för människors hälsa. Ett tips för dig som älskar att grilla är att ta ut grillen en bit ut på gården där röken inte blåser in mot balkongerna och stör dina grannar. 

Röka
Det finns inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och en förening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats. Men alla uppskattar inte rök så visa hänsyn till dina grannar. Bostadsrättslagens regler om störningar i boendet eller miljöbalkens regler om olägenhet skulle kunna användas även i fall med tobaksrök.

Sola naken
Det beror på hur du gör det och vilken insyn dina grannar har. Under vissa omständigheter skulle du kunna anmälas till polisen för förargelseväckande beteende. Tänk på att visa hänsyn och vara lyhörd för vad grannarna tycker.

Sätta upp vindskydd
Ett enkelt vindskydd som inte fästs i fastigheten är oftast tillåtet, men kolla först med din förening, som till exempel kan ha önskemål om färgval.

Sätta upp markis
Du behöver tillstånd från föreningen för att fästa markisen i fastigheten. Din förening kan också ha riktlinjer för färgval för en enhetlig fasad. Markisen måste också monteras på rätt sätt för att skador ska undvikas.

Skaka sängkläder och piska mattor
Det brukar inte vara tillåtet eftersom grannarna kan besväras av damm och partiklar som kommer in på balkong eller genom öppna fönster. Använd istället er gård eller piskbalkong.

Borsta hund eller katt
Det brukar generellt inte vara tillåtet eftersom grannarna kan besväras av hår som kommer in på balkongen eller genom öppna fönster. Ha i åtanke att någon av dina grannar kan vara allergisk.

Mata fåglar
Det brukar inte vara tillåtet i flerbostadshus av hygieniska skäl. Matrester och fågelspillning skräpar ner och lockar till sig möss och råttor. 

Hänga upp blomlådor
Det finns ofta ordningsregler om att blomlådor ska hänga inåt på balkongen och inte utåt på grund av olycksrisken och eftersom de kan skräpa ner på balkonger och uteplatser längre ner i huset.

Om du är osäker på vilka regler som gäller i din bostadsrättsförening så är det bästa tipset att läsa igenom era stadgar eller att höra efter med styrelsen.