Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad gäller på balkongen?

09 juni 2022 Med sommaren öppnar lägenhetens extrarum upp – balkongen. Men vad får man egentligen göra på balkongen? Är det okej att anordna grillfest eller sätta upp kattnät? Får man röka eller piska mattor? HSBs förvaltare Stefan Nilsson reder ut vad som gäller.
  1. Grilla på balkongen?
    I regel är det inget att rekommendera, varken i bostadsrätt eller hyresrätt. Dels för att det blir en förhöjd brandrisk, också för att matos och grillrök kan komma in till andras lägenheter. Vissa föreningar/hyresvärdar tillåter el- eller gasolgrillar, men där får man kolla med hyresvärden eller styrelsen vad som gäller för just din bostad.

  2. Piska mattor?
    Där kan det se lite olika ut från förening till förening. Men generellt ska man inte piska mattor eller damma sängkläder på sin balkong då grannar kan påverkas av damm och bakterier. Om man känner att det finns ett behov där man bor, kan man fråga sin förening/hyresvärd om det kan köpas en ställning till innergården där man kan piska mattor och damma sängkläder.

  3. Röka?
    Det får man göra, man kan inte förbjuda det varken som hyresvärd eller bostadsrättsförening. Men, vi rekommenderar att man tar hänsyn till grannarna och försöker göra det utan att det påverkar andra för att undvika osämja med närboende i hyresrätten/ bostadsrättsföreningen.

  4. Hänga upp blomlådor?
    Ja, bara de hänger inåt mot lägenheten. Annars finns det en risk att de lossnar och kan skada någon nedanför.

  5. Sätta upp en parabol?
    Ställ frågan till din hyresvärd/styrelse. Det behövs tillåtelse för att fästa något på fasaden.

  6. Sätta upp gardiner eller markiser?
    I bostadsrätt går det oftast bra, men fråga styrelsen om tillåtelse. De kan ha synpunkter på färgval och vilken typ av installation som ska användas. I hyresrätt får man fråga sin hyresvärd.

  7. Måla, sätta träpanel eller installera spotlights i taket?
    I den frågan måste man ta reda på vem det är som är underhållsansvarig för balkongens tak. I normalstadgarna ansvarar föreningen för underhåll av taket och det innebär att det bör upprättas ett särskilt avtal mellan bostadsrättshavaren och föreningen, för att klargöra vad som gäller om till exempel en spotlight går sönder. I hyresrätt är det i regel ett nej, men fråga din hyresvärd.

  8. Lägga eget golv?
    Börja med att ställa frågan till föreningen om det är okej, det behövs styrelsen godkännande. Det är också viktigt att golvet monteras rätt så att inte byggnadsdelar tar skada. I hyresrätt får man fråga hyresvärden för att vara på den säkra sidan. Det brukar inte vara något problem med att lägga löst golv på balkongen, det viktiga är att det inte är en fast anordning utan att ska gå att ta bort och återställa till utgångsläget.

  9. Glasa in?
    Fråga din förenings styrelse, det krävs alltid tillåtelse av föreningen samt giltigt bygglov/bygganmälan för att glasa in en balkong. I hyresrätt får du inte glasa in balkongen.

  10. Sätta upp kattnät?
    Ja, men fråga först din förening eller din hyresvärd innan du bygger in balkongen. Det kan finnas riktlinjer för färg, val av material och infästning.