Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så skyddar du er brf mot brandrisker under julperioden

29 november 2023 I takt med att vintermörkret lägger sig över våra hem och julbelysningen tänds, ökar risken för bränder markant. Det är en tid då varje bostadsrättsförening bör vara extra uppmärksam på brandsäkerheten.
Brandalarm

En bostadsrättsförening styrelse kan vidta flera åtgärder för att minska brandrisken i fastigheten, speciellt under december då risken för bränder traditionellt ökar. Här är några konkreta åtgärder:

  1. Installera och underhålla brandvarnare: Se till att alla lägenheter har fungerande brandvarnare installerade i taket. Uppmuntra medlemmarna att regelbundet testa sina brandvarnare och byta batterier vid behov.

  2. Informationskampanjer: Informera medlemmarna om vikten av brandsäkerhet genom nyhetsbrev eller informationsträffar. Dela tips för att förhindra vanliga orsaker till bränder, som matlagning och användning av levande ljus.

  3. Brandskyddsutrustning: Uppmuntra medlemmarna att ha brandfilt och pulversläckare tillgängliga i sina hem. Överväg att tillhandahålla sådan utrustning eller organisera inköpsmöjligheter till förmånliga priser.

  4. Säkerhet kring juldekorationer: Ge råd om säker användning av elektrisk julbelysning och uppmana till försiktighet med levande ljus och torra granar. Rekommendera alternativ som batteridrivna ljus för ökad säkerhet.

  5. Rengöring av gemensamma utrymmen: Se till att trapphus och andra gemensamma utrymmen hålls fria från brandfarligt material och föremål som kan hindra en utrymning.

  6. Utbildning och övningar: Arrangera brandskyddsutbildningar och övningar för medlemmarna. Detta kan inkludera hur man använder en brandfilt eller en brandsläckare och vad man ska göra vid en brand.

  7. Kommunikation vid nödsituationer: Se till att det finns tydliga instruktioner om vad som ska göras vid en brand, inklusive information om när man ska stanna kvar i lägenheten och när man ska evakuera.

  8. Samverkan med räddningstjänsten: Samarbeta med lokala räddningstjänster för att säkerställa att de har tillgång till nödvändig information om fastigheten, som planlösningar och tillgängliga utrymningsvägar.

Genom att proaktivt arbeta med dessa åtgärder kan en brf-styrelse bidra till att skapa en säkrare boendemiljö och minska risken för bränder i fastigheten.