Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Eldsjälen: ”Idrotten ska vara jämlik för alla”

08 maj 2023 HSB Norr fortsätter samarbetet med Haparanda FF. I år har föreningens ordförande Jouko Liakka chans att bli ”Årets eldsjäl” i Folkspels årliga tävling. ”Vi kämpar för allas rätt till en meningsfull fritid”, säger han.

Haparanda FF bildades 1975 och är en fotbollsförening med 175 aktiva mellan sex år och uppåt fördelat på flick-, pojk- och herrlag. Föreningen har ett mångårigt samarbete med HSB Norr, ett samarbete som fortsätter även 2023.
– Det känns jättebra, alla pengar vi får in är viktiga för att bedriva verksamheten. Det möjliggör att vi kan jobba mer med integrationsprojekt och göra idrotten mer jämlik för alla, säger Jouko.

Just integration är något som ligger Jouko varmt om hjärtat och som Haparanda FF jobbar mycket med. De har spelare som också är ledare och själva kommit hit som flyktingar. De tar kontakt med flyktingfamiljer och berättar om fotbollen och bjuder in till träning. De går även runt i skolorna och informerar.
– Eftersom vi har ledare med liknande bakgrund så är det lättare att kommunicera, ofta kan de prata på det egna språket. Men barnen lär sig svenska väldigt snabbt, berättar Jouko och fortsätter:
– Den bästa integrationen och lärandet är genom idrottslivet. Det är viktigt att ungdomarna har en vettig sysselsättning, kommer in i samhället och får kompisar.

Haparanda FF 2.jpgFolkspel utser varje år ”Årets Eldsjäl” i fyra olika kategorier. I år är Jouko en av finalisterna i kategorin ”Årets ledare”. Bland annat med motiveringen ”Varje dag. Hela veckan. I alla möjliga roller. För unga, flyktingbarn, vuxna, för hela föreningen. Med en fördubbling av aktiva på ungdomssidan senaste åren. Med en idog jakt på nya inkomstkällor. Utan Jouko Liakka hade fotbollen i Haparanda FF inte varit där den är i dag.”
– Det känns fantastiskt roligt och hedrande, det är lite som ett kvitto på att jag gör någonting bra och rätt.

Vad är ditt bästa tips för att vara en bra ledare?
– Se alla människor och brinn för det du gör, det är något som sitter i ryggmärgen på mig. Jag älskar det, det är min livsstil.

Vad betyder Haparanda FF för dig?
Det är som mitt tredje barn (skratt). Jag kan inte riktigt sätta ord på det, det betyder jättemycket.

Vinnarna kommer presenteras på Årets Eldsjäls galakväll den 15 maj på Cirkus i Stockholm.